detector.media
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
17.06.2020 18:26
Слідчі передали до суду справу проти Сергія Пояркова про «погрози Зеленському»
Слідчі передали до суду справу проти Сергія Пояркова про «погрози Зеленському»
Сергій Поярков хоче добитись вилучення з Кримінального кодексу статті, яку йому інкримінують, та ініціювати розслідування проти президента України.

Шевченківський районний суд Києва 30 червня проведе підготовче засідання в кримінальному провадженні проти блогера Сергія Пояркова, якому слідчі інкримінують «погрози вбивством президенту Володимиру Зеленському». Про це йдеться на сайті Судової влади України.

Пан Поярков сказав «Детектору медіа», що на цьому засіданні справу розглядати по суті не будуть.

«Я не планує нікого збирати на 30 червня, бо суддя може взяти відвід; сказати, що недостатньо матеріалів для провадження; відмовитися призначати засідання; побачити порушення підслідності тощо. На засіданні розглядатимуть, наскільки процесуально все правильно зроблено для того, щоб починати розгляд по суті. Це технічне засідання, на якому не виноситься жоден вердикт», – пояснив він.

Натомість, коли почнеться розгляд справи по суті, блогер хоче викликати на відкрите судове засідання президента Володимира Зеленського та експертів, які вважають, що «пародія на третіх осіб є загрозою президенту».

«У власному влозі я займаюся акторством, це метафора й художній твір. У влозі я розігрую в карикатурно-гротескній формі діалог публічних осіб – Олега Ляшка та Іллі Киви. Це те саме, що Зеленський робив у "Кварталі" десятиріччями. У сценці йдеться: якщо Ляшко знайде "п’яту точку" президента, то з нею "радикально розбираються". Яким чином можна в цьому побачити загрозу від Пояркова особисто президенту Зеленському?», – сказав Сергій Поярков. За його словами, що лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко погодився прийти на майбутнє судове засідання.

Крім того, Сергій Поярков планує ініцювати розслідування проти президента України Володимира Зеленського, експертів і слідчих, які відкрили це кримінальне провадження. «По-перше, є ознаки службового злочину – експертизи абсолютно абсурдні. По-друге, службові особи, які відкривали та проводили цю справу, проігнорували очевидні норми [порушена підслідність справи]. По-третє, я сумніваюся в щирості пана Зеленського, який казав, що відчуває смертельну небезпеку від пародій. Я вважаю, що він сказав неправду. Я вважаю, що це політично замовна справа. У мене є підозра, яку ми намагатимемося довести до провадження – що це політична справа і свідомий наїзд на свободу слова. Ми будемо намагатися зробити все, щоб із часом це довести, у тому числі в суді», – пояснив він.

Також блогер вважає, що президент розпочав боротьбу зі свободою слова: «Зеленський фальсифікує справу, користується службовим становищем і переслідує свободу слова. Він вчиняє антиконституційні дії. Він виступає не як гарант Конституції, а як людина, яка топче Конституцію, паплюжить її, не виконує та відміняє її норми. Йому та його оточенню доведеться нести кримінальну відповідальність».

Ще одна ініціатива, з якою пан Поярков планує виступити, – вилучення з Кримінального кодексу України статті 346 (погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча). «Я говорив з експертами з конституційного права: стаття, яку вони інкримінують мені, Федині та Звіробій, ніколи не використовувалася, тому що вона суперечить статтям 1 та 8 Конституції України. Ця стаття виокремлює та надає виняткові права певним чиновникам. Ця стаття має бути скасована, бо вона де-факто відміняє свободу слова», – каже він.

Блогер разом з командою юристів планує зібрати підписи народних депутатів та звернутися до Конституційного суду: «Дурість Зеленського та його посіпак здетонувала процес, що треба офіційно звернутися і скасувати неконституційні норми та закони. У нас буде така ініціатива, ми зараз підготуємося юридично та документально».

Служба безпеки України повідомила «Детектору медіа», що слідчі СБУ розслідують справу Сергія Пояркова на підставі постанови заступника генпрокурора про визначення підслідності.

Нагадаємо, 28 травня слідчі вручили обвинувальний акт блогеру Сергію Пояркову в рамках розслідування кримінального провадження про погрози вбивством президенту Володимиру Зеленському. Його звинувачують у злочині, передбаченому частиною 1 статті 346 (погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча) Кримінального Кодексу України. Ця стаття передбачає покарання до п’яти років позбавлення волі.

Справу розслідують ще з жовтня 2019 року через одну з його пародій на ютуб-каналі, у якій згадувався президент Володимир Зеленський. Прокуратура порушила провадження з власної ініціативи, потім справу передали СБУ. Блогер припускає, що Міністерство внутрішніх справ відмовилося розслідувати це провадження, тому його віддали СБУ, хоча стаття про погрози їй не підслідна. Адвокат Центру протидії корупції Олександр Литвин підтвердив, що справу за цією статтею має розслідувати Національна поліції (підрозділ МВС).

У січні 2020 року СБУ висунула Сергію Пояркову підозру в погрозі вбивством Володимиру Зеленському. 29 січня Шевченківський районний суд Києва, обираючи запобіжний захід, відпустив Сергія Пояркова під особисте зобов’язання.

Пан Поярков також розповів, що президент Володимир Зеленський двічі давав свідчення в цій справі та надав документ на підтвердження своїх слів. Водночас прессекретарка президента Юлія Мендель не змогла прокоментувати цю інформацію.

Сергій Поярков раніше був також ведучим Прямого каналу, де вів авторську програму «Поярков News». Наразі програма вже не виходить. Її останній випуск на сайті та ютуб-каналі Прямого датовано 10 січня.

9 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку Прямого каналу за скаргою громадянки Касьяненко на ведучого Сергія Пояркова, який ображав в ефірі президента Володимира Зеленського. Йдеться про випуск програми «Поярков News» за 27 грудня 2019 року, у якому ведучий назвав Володимира Зеленського «маленьким чмом», «криворізьким сцикунчиком», а його батька назвав тупим.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY