detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
17.06.2020 16:07
Українці у 2019 році найбільше користувалися супутником — дослідження SES
Українці у 2019 році найбільше користувалися супутником — дослідження SES
У 2019 році українці стали більше користуватися супутником, цифровим ефіром та ОТТ. Аналоговий та цифровий кабель втратили позиції. IPTV не мало зростання.

Про це розказав голова представництва SES Astra AB в Україні та країнах СНД Онно Зонневельд, представляючи результати дослідження Satellite Monitor компанії SES за 2019 рік. Дослідження проводилося до кодування українських каналів на супутнику.

Супутник є лідером за типами прийому телевізійного сигналу на українському ринку: ним користуються 34% телевізійних домогосподарств (4,5 млн DTH-домогосподарств). Ця тенденція не змінилася з 2018 року. Частка користувачів кабельного ТБ за останній рік знизилася з 32% до 29%, а цифрового ефірного ТБ - зросла з 31% до 33% (через відключення аналогового ефірного телебачення). Частка IPTV-домогосподарств не змінилася з 2018 року та залишається на рівні 4%.

«Супутник продовжує зростати. Думаю, після кодування буде невеликий спад. Але супутник не перестануть дивитися, ніхто не забрав свої тарілки з дахів будинків. Кабель дещо втрачає позиції. Але цього року ми побачимо зростання ефірного мовлення. IPTV залишається на рівні 4%, і я не очікую, що щось зміниться у найближчому майбутньому», - зазначив пан Зонневельд.

Загалом, за результатами дослідження за 2019 рік, супутникове телебачення присутнє майже у 40% європейських телевізійних домогосподарств і продовжує зростати. «На супутник перейшло 20 млн домогосподарств. Супутник зростає, кабель достатньо стабільний, IPTV зростає, але не так бурхливо, як ми думали», - сказав пан Зонневельд.

Попри те, що ОТТ набирає обертів,  воно є лише додатком до лінійного телебачення, вважає представник SES. «Усі думають та кажуть, що лінійне телебачення помирає. Але це не так. Люди не відмовляються від лінійного телебачення», - додає він. Ринок платного телебачення у Європі стабільний попри різні стрімінгові сервіси. А от у США ситуація зворотна.

Водночас в Україні, за даними SES, 200 тисяч домогосподарств відмовилися від лінійного телебачення. «Це багато, люди переходять на ОТТ», - підкреслив пан Зонневельд.

Нагадаємо, за даними SES, із 2013 по 2018 рік найбільше зростання демонструє саме супутникове мовлення та IPTV.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY