detector.media
12.06.2020 14:08
Павло Казарін має російський паспорт, але планує позбутися російського громадянства
Павло Казарін має російський паспорт, але планує позбутися російського громадянства
Журналіст, колумніст і телеведучий Павло Казарін підтвердив, що має російський паспорт з березня 2014 року, але зараз проходить процедуру виходу з російського громадянства.

Про російські паспорти Павла Казаріна (внутрішній і закордонний) розповів 11 червня у своєму ютуб-каналі проросійський блогер і політик Анатолій Шарій. Він оприлюднив цю інформацію якраз напередодні Дня Росії, який відзначається 12 червня. Зранку 12 червня про російські паспорти Павла Казаріна написали видання Шарія «Шарий.нет» і колишній заступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов у своєму телеграм-каналі. Шарій у своєму ютуб-каналі закликав «вітати пропагандиста з “Радіо Свобода” Павла Казаріна з Днем Росії». 12 червня фейсбук-сторінку Павла Казаріна атакували боти, які почали писати йому привітання з Днем Росії.

І Шарій, і Портнов у своїх дописах називають журналіста «пропагандистом українського “Радіо Свобода”» - тобто їхня критика спрямована лише на одне з місць роботи Павла Казаріна (він є колумністом проєкту «Радіо Свобода» «Крим. Реалії», ведучим каналів ICTV і «UA: Перший», колумністом «Української правди» та низки інших видань). Проєкт української редакції «Радіо Свобода» «Крим. Реалії» в Росії та анексованому нею Криму періодично блокують, деякий час він був у переліку заборонених у Росії сайтів за висвітлення анексії Криму.

Павло Казарін у фейсбук-дописі підтвердив, що має російський паспорт. За його словами, він його отримав у Сімферополі в кінці березня 2014 року, оскільки планував залишитися жити в Криму з батьками. «Після того, як Росія захопила Крим – виявилося, що моя кримська прописка тепер прирівнюється до російського громадянства… Була ще опція отримати російський дозвіл на проживання. Для цього в Криму відкрили чотири вікна для прийому заяв про відмову від роспаспорта. Три тисячі осіб встигли подати заяви. Інші не встигли», - написав він.

З 2012 року до 2014 року Павло Казарін два роки жив і працював у Москві як український громадянин, з дозволом на роботу. В інтерв’ю він нещодавно розповідав про цей період життя в Москві: «Усі знайомі думали, що я переїхав назавжди. Але я постійно відчував, що перебуваю у відрядженні. Я два роки поспіль отримував дозволи на працю, платив усі податки, був нерезидентом, увесь час відчував себе не дуже захищеним зі своїм паспортом у кишені. Особливо, коли ходив на мітинги і бачив, що там відбувається. У лютому 2014-го стало зрозуміло, що відрядження скінчилося».

За словами журналіста, улітку 2014 року, остаточно залишаючи Москву і повертаючись до Криму, він замовив ще й російський закордонний паспорт.

У жовтні 2014 року Павло Казарін залишив Крим і переїхав до Києва. Через рік до Києва переїхали і його батьки. «Російський паспорт був потрібен мені лише для того, щоб жити в окупованому Криму. Коли я звідти поїхав – потреба в ньому відпала. Останні два роки я буду збирати довідки для виходу з російського громадянства», - пояснив журналіст.

За його словами, у січні 2020 року він записався на прийом у російське посольство і відправив поштою заяву про вихід з громадянства. Візит було призначено на кінець березня, але потім почався карантин, і в посольстві обіцяють відновити прийом після 18 червня.

Павло Казарін додав, що планував розповісти цю історію через півроку, коли нарешті завершить процедуру виходу з російського громадянства.

Нагадаємо, нещодавно Павло Казарін став лауреатом Премії імені Георгія Гонгадзе.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY