detector.media
10.06.2020 15:31
Зеленського закликали забезпечити дотримання прав підозрюваних у справі Шеремета
Зеленського закликали забезпечити дотримання прав підозрюваних у справі Шеремета
Зокрема, з відкритим листом до президента звернулися режисер Олег Сенцов і співак та ведучий Олександр Положинський.

Президента України Володимира Зеленського закликали забезпечити дотримання конституційних прав підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла ШереметаЮлії Кузьменко, Андрія Антоненка та Яни Дугарь.  

«Вимагаємо від вас як президента України гарантувати виконання норм Конституції України, дотримання конституційних прав і свобод Кузьменко, Антоненка, Дугарь, забезпечити справедливий розгляд цієї справи незалежним і безстороннім судом з тим, щоб не продовжувалось безпідставне тримання за ґратами невинуватих людей і українське суспільство не втратило віру в справедливість і правосуддя в Україні», – йдеться в зверненні.

Автори листа запустили це звернення у вигляді флешмобу та запрошують усіх бажаючих приєднатися: «Скопіюйте нижче наведений текст листа, додайте його як окрему публікацію на свою сторінку та позначте у дописі Офіс президента України».

«Детектор медіа» публікує повний текст звернення. 

Відкритий лист до

Президента України

Зеленського Володимира Олександровича

Сьомий рік в Україні війна, українці платять страшну ціну за свою незалежність.

В 2014 році ми, громадяни України - волонтери, добровольці, не шкодуючи сил, допомагали українській владі протистояти російській агресії, українським військовим стримати агресора на фронті. І ми змогли.

В 2014 році волонтери та добровольці стали особливо цінними мішенями для агресора, нас почали переслідувати.

В 2019 році Вас українським суспільством було обрано Президентом України, а переслідування волонтерів і добровольців продовжуються. Яскравий приклад цього – підозрювані у «справі Шеремета»:

Волонтер – дитячий кардіохірург Юлія Кузьменко

Військовослужбовець ССО – музикант Андрій Антоненко

Військова медсестра – Яна Дугарь.

6 місяців минуло з того часу як 12 грудня 2019 року на брифінгу, проведеному МВС за Вашою участю, цих людей оголосили «вбивцями» і поліція озвучила свою версію подій.

6 місяців суспільство спостерігає за цією справою.

6 місяців Юлія Кузьменко і Андрій Антоненко знаходяться під арештом.

Всі судові засідання відкриті для преси і громадськості, транслюються в мережі інтернет. Суспільство спостерігає наступне: адвокати підозрюваних надають докази, які повністю спростовують обґрунтованість підозри та наявність будь-яких ризиків щодо перешкоджання слідству з боку цих людей, немає жодних підстав вважати, що саме ці люди є причетними до вбивства Павла Шеремета. Не дивлячись на це, суди виносять невмотивовані рішення про обрання та продовження дії запобіжних заходів Ю. Кузьменко, А. Антоненко, Я. Дугарь.

Суди не можуть бути об’єктивними та незалежними, оскільки ще 12 грудня 2019 року, цих людей призначили «вбивцями», транслюючи на всю країну брифінг МВС. В засобах масової інформації посадовими особами державних органів зроблено чимало заяв про причетність цих осіб до вбивства П. Шеремета. Саме це щоразу наперед визначає результати судових рішень. Це кричущі порушення прав людини, про що свідчить практика Європейського суду.

Об’єктивним в даному випадку є суспільство, яке бачить численні незалежні журналістські розслідування, які спростовують версію слідства, аргументи і докази, надані сторонами в процесі. Суспільство розуміє, що доказів причетності цих осіб до злочину немає. Те, що подається слідством як докази є вкрай непереконливим, подекуди суперечить саме собі і не відповідає елементарним правилам логіки.

Слідство завершено. Суспільна думка на цей момент чітко сформована.

Виходячи з голослівних припущень обвинувачення, відсутності доказів та реноме підозрюваних у «справі Шеремета», а також безпрецедентної кількості відомих та авторитетних людей, які мають особливу довіру в суспільстві, готових взяти підозрюваних на поруки – тримання цих людей під вартою - робить суспільно-небезпечною атмосферу в країні.

Якщо українська судова система буде не здатна дати належну оцінку таким «доказам» слідства і продовжуватиме тримати за гратами невинних людей, то Європейський суд з прав людини однозначно візьме до уваги всі аргументи і прийме рішення з точки зору об’єктивного спостерігача і відповідачем в такому разі буде держава Україна.

Стаття 102 Конституції України вказує, що Президент України є гарантом додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Стаття 62 Конституції України передбачає, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Вимагаємо від Вас, як Президента України, гарантувати виконання норм Конституції України, дотримання конституційних прав і свобод Ю.Кузьменко, А.Антоненка, Я. Дугарь, забезпечити справедливий розгляд цієї справи незалежним і безстороннім судом з тим, щоб не продовжувалось безпідставне тримання за гратами невинних людей і українське суспільство не втратило віру в справедливість і правосуддя в Україні.

Як писав ДМ, 21 травня 2020 слідство змінило підозри фігурантам кримінального провадження про вбивство журналіста Павла Шеремета – Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь. Слідчі також відкрили окреме провадження щодо невстановлених осіб – організаторів вбивства. 22 травня поліція завершила розслідування щодо трьох підозрюваних у виконанні вбивства журналіста Павла Шеремета. Досудове розслідування за фактом умисного вбивства Павла Шеремета тривало 1402 дні. Матеріали провадження налічують понад дві сотні томів: 38 томів – стосовно трьох підозрюваних, більше 200 – щодо встановлення інших фігурантів, організаторів та замовників цього злочину.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть кваліфікована прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета.

За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета.

16 грудня 2019 року проєкт «Слідство.Інфо», який отримав від джерел текст експертизи, повідомив, що її результати є суперечливими та неоднозначними. Зокрема, четверо експертів, серед яких іноземець, підписали висновки, які «суперечать один одному». У поліції, своєю чергою, відкинули звинувачення щодо суперечливості результатів експертиз.

26 лютого представники групи слідчих, які здійснюють досудове розслідування у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, повідомили, що поліція розсекретить матеріали понад 500 негласних слідчих дій

2 березня 2020 року тоді ще генеральний прокурор України Руслан Рябошапка сказав, що правоохоронці активно працюють над розслідуванням кримінального провадження щодо вбивства журналіста, однак наразі вони не мають інформації, яку можна розголосити.

30 березня досудове розслідування справи Шеремета продовжили до 12 червня 2020 року.

На початку квітня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що вважає, що через два місяці буде «якийсь результат» у справі про вбивство Павла Шеремета.

20 травня 2020 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відповідальний за розслідування кримінального провадження про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Фото: zmina
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY