detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
07.06.2020 12:00
Незручний міністр і випускний онлайн. Коронавірус у новинах і токшоу 25–31 травня
Незручний міністр і випускний онлайн. Коронавірус у новинах і токшоу 25–31 травня
Влада стверджує, що все під контролем, тим часом у деяких регіонах зростає кількість хворих, у лікарнях скандали, а випускні проводяться онлайн.

Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу й токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIKа, «112» та NewsOne.

Хроніка (що відбулося за тиждень):

У Лаврі знову все не слава Богу

Тема коронавірусу й карантину в теленовинах залишається на другому плані. Статистику в Україні і світі повідомляли щодня новини всіх каналів, втім час від часу «забували» посилатися на офіційні джерела. Найбільше матеріалів про коронавірус побачили глядачі «Інтера», найменше — 5 каналу.

Останній тиждень травня запам'ятався репортажами про відкриття торгових центрів та останні дзвоники у школах, що вимушено відбувалися онлайн. Про це йдеться в моніторингу щоденних новин центральних телеканалів.

Чимало уваги приділяли тому, як епідемія вплинула на політику та економіку за кордоном. Новини «112» 25 травня розповіли, як радник британського прем'єра Домінік Каммінгс порушив карантин і за це його закликали піти у відставку. А ще повідомили глядачам радісну новину: відновив роботу Голлівуд. 5 канал 26 травня розповів глядачам про відродження у США професії молочаря: «Люди ще бояться й не можуть виходити у магазин, охоче замовляють доставку додому свіжих продуктів». А 28 травня подивував тим, що з мішленівських ресторанів у Парижі продають їжу «із собою». В новинах «Інтера» 27 травня поділилися зворушливою історією про те, як «ірландці зібрали кілька мільйонів доларів допомоги для корінних народів Америки, які потерпають від пандемії коронавірусу. І таким чином віддячили індіанцям за допомогу, надану кілька сторіч тому».

Розповідаючи про українські реалії, щоденні новини чимало сил докладали, щоби показати, що в Україні все не настільки під контролем, як це демонструє влада. Приклад — історія в харківській інфекційній лікарні, де влада закидала головному лікарю бездіяльність, а він звинувачував владу навзаєм. Про це протистояння розповідали майже всі канали кілька днів поспіль. У сюжеті «ТСН» розповіли, що родичів хворих змушували купувати ліки, й намагалися з'ясувати, куди ж поділися державні мільйони. Про можливий спалах захворювання в київській лікарні швидкої допомоги повідомили на «Інтері» та СТБ, втім без підтверджень.

26 травня «Факти» (ICTV) повідомили про перший випадок коронавірусу в зоні бойових дій. Говорили і про зростання кількості хворих у різних регіонах, зокрема на Львівщині. «1+1», «UA: Перший» та «Україна» розповіли, що вірус було виявлено у гравців і працівників львівського футбольного клубу «Карпати».

На різних каналах виходили просвітницькі сюжети про лікування коронавірусної хвороби. Наприклад, журналісти «1+1» підготували матеріал про госпіталізацію: чи всім вона потрібна. Головний висновок — треба постійно контактувати з лікарем, щоби не було надто пізно. Тема актуальна, адже канал також розповів про онкохвору жінку з коронавірусом, яку у важкому стані на апараті штучної вентиляції легень везли з Києва за вісімдесят кілометрів до районної лікарні. Тож питання порядку госпіталізації було проілюстровано емоційно й на дуже конкретному прикладі. 27 травня «UA: Перший» показав сюжет про особливості процесу вентиляції легень і повідомив глядачам, що, за словами лікаря-анестезіолога Чернівецької обласної лікарні, «90 % хворих на коронавірус, яких під'єднують до апаратів штучної вентиляції легень в Україні, не виживають». Розповідали журналісти і про ліки, які розглядали як панацею, але щось пішло не так. 26 травня на «Інтері» та СТБ згадали про гідроксихлорохін, 27 травня на «UA: Першому» — про «плаквеніл», а на «1+1» про хлорохін.

Втім, говорили і про приємності — початок роботи дитячих садків, метро, підготовку до відновлення залізничних і авіаперевезень. У новинах «1+1» згадали про роботу бібліотек і з’ясовували, чи можна підхопити коронавірус через бібліотечну книжку.

Окрему увагу приділили церкві. 25 травня в «ТСН» повідомили, що Києво-Печерська Лавра вийшла з карантину, принагідно нагадавши про те, що свого часу там був спалах хвороби, і в Лаврі пообіцяли, що пускатимуть до храмів лише в масках. А вже 28 травня 5 канал показав сюжет про святкування Вознесіння Христового: «Богослужіння відбувалися навіть у Києво-Печерській лаврі, яка донедавна була карантині через спалах коронавірусу». Журналісти побували в київських храмах різних конфесій і побачили закономірність: у храмі ПЦУ всі віряни були в масках, у храмі УГКЦ — більшість, а от більшість у храмі Московського патріархату виявилися без масок, ще й не пустили знімальну групу каналу. Натомість у сюжеті «Інтера» про відзначення православними Вознесіння Христового згадали лише про те, що в Лаврі відновилися богослужіння, і дали великий коментар настоятеля, владики Павла. І жодних згадок про порушення маскового режиму.

Сюжетів про коронавірусну доброчинність поменшало. 26 травня Віктор Медведчук та благодійний фонд Оксани Марченко «рятували медицину» на каналі «112». 28 травня на ICTV, а 29 травня на СТБ глядачам розповіли про «Українська біржа благодійності» і проєкт «Сміливе серце», до якого долучилися відомі попзірки. Все б нічого, але проєкт запустили на гроші фонду Віктора Пінчука. На «Інтері» на коронавірусній темі піарили представників «Опозиційної платформи — За життя» (26 та 28 травня) та Богдана Губського, голову фонду «Україна» — ХХІ століття» (28 травня). На каналі «Україна» — Ріната Ахметова (25, 26 та 27 травня) та Арсенія Яценюка, який просив у Європи допомоги Україні для боротьби з коронавірусом (29 травня).

Щоденні новини оминули увагою протести 29 травня, коли біля офісу президента вимагали відставки міністра охорони здоров’я Максима Степанова через сумнівні закупівлі. Про цю акцію розповіли лише у випусках новин 5 каналу та «UA: Першого».

Незручний міністр маніпулює

У студіях політичних токшоу відбулося послаблення й без того сумнівного карантину. Гості без засобів захисту, публіка у студії (щоправда, аудиторія «Пульсу» була озброєна захисними рукавичками та масками). Тема коронавірусу виринала лише побіжно, у зв'язці з іншими питаннями. Повністю проблемам охорони здоров’я присвятили лише токшоу ICTV.

Гостями «Свободи слова» став профільний міністр Максим Степанов, а також його заступники Віктор Ляшко та Ірина Микичак, голова профільного комітету Верховної Ради Михайло Радуцький, членкиня фракції «Голосу», ексзаступниця Уляни Супрун Ольга Стефанишина, ексочільник Національної служби здоров’я Олег Петренко, професорка-інфекціоністка Ольга Голубовська, громадський діяч Дмитро Шерембей. Також у студії була лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Відеозв’язком долучалися лікарка з Чернівців Ольга Кобевко та головлікар Львівського онкоцентру Ігор Ковальчук. Як пише оглядач «Детектора медіа» Олександр Крумін у моніторингу політичних токшоу, замість виваженого обговорення учасники втопили потенційно цікаву дискусію в самопіарі та взаємних звинуваченнях.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов гребував конкретикою, вдавався до маніпуляцій і відвертої неправди. Маніпуляції міністра докладно проаналізувала фактчекінгова організація VoxCheck. Зокрема, Степанов в ефірі доводив Ользі Стефанишиній, що наказ №1168 щодо розподілу закуплених міністерством засобів захисту опублікований на сайті міністерства. Стефанишина стверджувала, що не опублікований. Коли документ таки знайшли, в ньому стояла дата публікації — 20 травня 2020 року, але переглядів було лише 24, що в кілька разів менше, ніж навіть на свіжіших документах. По-друге, до наказу на сайті було прикріплено документ, оновлений в 00:46 26 травня, тобто після суперечки на ефірі. Також міністр бездоказово стверджував, що захисні костюми, які постачають медикам волонтери, не досить добре захищають їх від коронавірусної інфекції.

На його думку, влада не була готова до епідемії, але дає собі з нею раду, а проблеми є здебільшого на місцях. Це заперечила у включенні лікарка з Чернівців Ольга Кобевко, за словами якої, місцевих медиків забезпечують засобами захисту не влада, а волонтери.

Сам Степанов також критикував інших гостей, назвавши себе «незручним міністром». Зокрема, пішов у контрнаступ, спочатку звинувативши Стефанишину в маніпуляціях щодо розподілу закуплених МОЗ засобів захисту (вони, мовляв, уже надійшли до лікарень), а потім вимагаючи показати сертифікати якості на захисний костюм, який та принесла до студії як елемент волонтерської допомоги. Якими висновками засвідчується якість виробу, Ольга Стефанишина пояснити так і не змогла.

Про епідемію коронавірусу говорив і головний санітарний лікар. Віктору Ляшку довелося пояснювати, чи не маніпулює МОЗ цифрами. За словами ведучого, вдень 22 травня кількість хворих на коронавірус у Києві, за даними міністерства, складала 15 осіб на 100 тисяч — це не дозволяло столиці перейти до другого етапу пом’якшення. Але вже зранку наступного дня цифра раптово зменшилася до 12, дозволивши київській владі послабити карантин. За словами головного санлікаря, цифри зменшилися внаслідок подальших перерахунків.

В інших політичних токшоу тема коронавірусу не була у фокусі. Серед гостей, пов'язаних із медичною сферою, в ефірах з'явилися власник клініки Андрій Пальчевський («Пульс» на каналі «112»), імпортер медтехніки Олексій Давиденко («Народ проти» ZIK), директор Інституту серця Борис Тодуров («Народ проти» ZIK).

Про роботу медичної галузі під час епідемії говорили у студії «Українського формату» (NewsOne), про вихід із карантину — у студії «Народ проти» (ZIK). Дії влади обговорювали на «Пульсі» (112): Вадим Карасьов закликав до громадянської відповідальності на тлі епідемії. Втім ведучі перевели тему на розмову про те, наскільки незлагоджено діяла влада в умовах коронавірусу. Голова політради «ОПЗЖ» Віктор Медведчук учергове згадав про американські лабораторії в Україні, попри те, що тема вже достатньо висвітлена медіа, а фейки спростовані. Власник каналу повторив, що робота цих об'єктів є небезпекою для національних інтересів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY