detector.media
04.06.2020 12:35
В Україні зафіксували 11 випадків порушень свободи слова в травні – ІМІ
В Україні зафіксували 11 випадків порушень свободи слова в травні – ІМІ
Найчастіше в травні журналістам перешкоджали (5 випадків) та обмежували доступ до публічної інформації (3 випадки).

В Україні за травень 2020 року зафіксували 11 випадків порушень свободи слова, з них сім –стосувалися фізичної агресії проти журналістів. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», оприлюднені 4 червня.

З п'яти випадків перешкоджання три пов’язані з дією карантину:

Три випадки обмеження доступу журналістів до публічної інформації зафіксовано у Миколаєві з боку місцевої влади та правоохоронців. Зокрема, голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко не відповіла на інформаційний запит журналістки видання «Преступности.НЕТ» про розмір її заробітної платні. Без задоволення залишив запит журналістів того ж видання начальник Управління Служби безпеки України в Миколаївській області Віталій Герсак щодо умов проведення ремонту у власному робочому кабінеті. Директор комунального підприємства Миколаївської обласної ради «Миколаївський міжнародний аеропорт» Федір Барна відмовив виданню «НикВести» в наданні інформації про власну заробітну платню.

Цього місяця утиску своїх прав зазнали 8 журналістів та 5 журналісток.

Порушення зафіксовано в 7 регіонах країни. Найбільше порушень зафіксували в Києві та у Миколаєві – по три, в інших регіонах – по одному випадку.

З початку року ІМІ зафіксував загалом 91 порушення свободи слова, 45 випадків перешкоджання, 11 випадків побиття та 8 – погроз.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці «Барометр свободи слова».

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Нагадаємо, у першому кварталі 2020 року в Україні зафіксовано 62 випадки порушення свободи слова. Переважна більшість цих порушень (43) стосувалася фізичної агресії проти журналістів. У квітні ІМІ зафіксував в Україні 18 випадків порушень свободи слова, з них 16 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Фото: ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY