detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
03.06.2020 12:20
Парламент прийняв за основу проєкт про зміни до закону про доступ до публічної інформації
Парламент прийняв за основу проєкт про зміни до закону про доступ до публічної інформації
Автор проєкту хоче вдосконалити положення закону «Про доступ до публічної інформації», а саме: зменшити строк оприлюднення проєктів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування до 10 календарних днів.

3 червня 2020 року парламент підтримав за основу проєкт закону №2228 про внесення змін до статті 15 закону «Про доступ до публічної інформації» щодо зменшення строку оприлюднення проєктів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування. За цей проєкт проголосувало 298 народних депутатів. Також народні обранці більшістю голосів вирішили розглядати цей проєкт за скороченою процедурою.

Нагадаємо, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на черговому засіданні 4 грудня 2019 року одноголосно рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу у першому читанні доопрацьований проєкт, зареєстрований народним депутатом Дмитром Микишею.

Законопроєктом пропонується внести зміни до ч.3 ст.15 закону «Про доступ до публічної інформації», якими передбачити, що проєкти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш, як за 10 календарних днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Найбільша дискусія розгорілася стосовно терміну оприлюднення. Частина депутатів наполягала, що такі документи мають оприлюднюватися протягом 10-ти робочих днів. Представник офісу уповноваженого з прав людини зазначив, що норма про 10 календарних днів звузить право громадськості на отримання інформації. На його думку, цю норму треба ретельніше доопрацювати.

Члени комітету все ж вирішили підтримати доопрацьований законопроєкт у редакції, поданій автором, а норму про термін оприлюднення винести на розгляд парламенту, або доопрацювати до другого читання.

Нагадаємо, у Верховній Раді 5 листопада було зареєстровано проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері доступу до інформації щодо вдосконалення їх окремих положень». Авторка законопроєкту - колишня журналістка, а нині народна депутатка від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк.

Фото: prometheus

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY