detector.media
03.06.2020 10:29
Моніторингова місія ООН розкритикувала українські медіа, які оприлюднили дані постраждалої від насильства в Кагарлику
Моніторингова місія ООН розкритикувала українські медіа, які оприлюднили дані постраждалої від насильства в Кагарлику
Представники місії ООН нагадали, що деякі ЗМІ опублікували ім'я, місце проживання та фото потерпілої в справі про насильство з боку поліцейських Кагарлицького відділення поліції, а також – описали її характер і поведінку.

Моніторингова місія ООН з прав людини нагадала, що неприпустимо розголошувати особисті дані постраждалих від сексуального насильства й тортур, адже це може мати негативний вплив та в майбутньому змусити потерпілих не повідомляти про таке насильство. Про це 2 червня місія повідомила на своїй сторінці в Facebook.

«Ми підкреслюємо, що при висвітленні випадків сексуального насильства всі зацікавлені сторони, включаючи ЗМІ, повинні ставити інтереси жертв на перший план. Це означає запобігати повторній травматизації й стигматизації жертви, уникати відтворення гендерних стереотипів, таких як звинувачення жертви, і публічно поширювати особисті дані людини тільки з її інформованої згоди», – йдеться в повідомленні.

Крім того, згідно з Декларацією основних принципів правосуддя, до постраждалих від злочинів варто ставитися із співчуттям і повагою до їх гідності. «Байдужий підхід до таких випадків впливає на благополуччя жертв та їхніх родин, і може мати негативний вплив, стримуючи жертв від повідомлення про таке насильство в майбутньому», – зазначається повідомленні.

В ООН також дали рекомендації медіа щодо висвітлення насильства в Україні. Їх можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, 28 травня 2020 року низка медіа поширила «сенсаційні подробиці» та фотографії жінки, яка звинувачує двох поліцейських у тому, що вони зґвалтували й побили її у відділку. Згодом деякі ЗМІ заблюрили обличчя на фотографіях або взагалі прибрали їх. 

1 червня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу «1+1» публічний осуд за сюжет від 26 травня «Резонансна справа» про потерпілу у справі про насильство з боку поліцейських Кагарлицького відділення поліції. КЖЕ вказала, що в сюжеті ТСН порушені стаття 3 (журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини) та стаття 18 (журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов’язаних з дітьми) Кодексу етики українського журналіста. Ці статті Кодексу порушили й інші ЗМІ, які поширили інформацію ТСН або давали власні матеріали, у яких розкривали персональні дані потерпілої.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY