detector.media
Світлана Остапа
03.06.2020 09:43
Рахунки Суспільного нарешті розблоковані!

Якщо я правильно порахувала, то 106 днів тривала ця біда. Вона співпала з карантином, зміною уряду, зміною/урізанням бюджету ПАТ «НСТУ» і ще купою перевірок, які зазвичай відбуваються в цей період.

Хоча уряд ще 24 квітня написав на своєму сайті, що розблокував рахунки, але в реалі це виявилося фальстартом.

Але все одно сьогодні це велика радість. Десятки рішень різних державних органів, сотні документів/довідок/тощо. Рахунки, які були під арештом через борг держави компанії «Євроньюз», розблоковані і тепер можна сплатити борг, НСТУ буде це робити частинами, бо такої великої суми наразі немає на рахунках.

А тепер хочу подякувати тим, хто допоміг Суспільному в цю важку годину.
6 березня 2020 року стало відомо, що уряд України пропонує в умовах пандемії переглянути держбюджет і скоротити фінансування НСТУ на 480 млн грн. Дякуючи парламентському комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, заступнику глави ОПУ Кирилу Тимошенку вдалося відстояти бюджет, його урізали на значно меншу суму, залишивши 1 млрд 533 млн грн. Правда, після того, як сплатять борг, фактично бюджет НСТУ на 2020 рік становитиме 57% від того, що прописано в законі.

Тоді на захист збереження фінансування НСТУ виступили Рада зі свободи слова при Президентові України, Медіарух, Незалежна медійна рада. А також EBU, Офіс Ради Європи в Україні, Представництво ЄС в Україні, посольства США, Німеччини, Великої Британії, Швеції і Японії та організації національних спільнот.

Величезна подяка Міністерству культури та інформаційної політики, особисто виконуючій обов'язки міністра Світлані Фоменко та держсекретарю Артему Біденко, Олегу Наливайку (голові Держкомтелерадіо) за небайдужість і ту рутинну роботу, яка була проведена для розблокування рахунків.
Ми вдячні уряду загалом (і попередньому складу також), що знайшли законний механізм для погашення боргу, після сплати якого до державної казни повернуться 15 млн євро, заарештованих в Швейцарії.

29 травня Господарський суд прийняв ухвалу, якою зупинив примусове стягнення коштів з НСТУ. 1 червня АТ «Євроньюз» попросило виконавчу службу повернути йому документ, який зобов’язував примусово стягувати кошти. Як пояснили в пресслужбі НСТУ, «Євроньюз» погодився дати можливість НСТУ самостійно сплатити борг, а не примусово. Після повернення виконавчого документа «Євроньюзу» 2 червня було знято арешт з рахунків.
P.S. У пресслужбі НСТУ повідомили, що НСТУ починає виплату боргу з власного бюджету і планує завершити виплати до кінця місяця.

Джерело: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY