detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
01.06.2020 19:26
Народні депутати перереєстрували альтернативний законопроект «Про медіа»
Народні депутати перереєстрували альтернативний законопроект «Про медіа»
Оприлюднено оновлений текст альтернативного законопроекту «Про медіа».

На сайті парламенту зареєстровано проєкт №2693-2 «Про медіа» від 29 травня  2020 року.

За словами одного з авторів проєкту, члена парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Миколи Княжицького, у цьому проєкті додалися норми щодо незалежності членів Нацради. У коментарі сайту «Детектор медіа» пан Княжицький зазначив, що Комітет домовився працювати з обома проектами, що у підсумку зробити якісний документ, взявши все найкраще з обох. Але парламент вирішив тільки основний проєкт відправити на повторне перше читання. Тому було перереєстровано й альтернативний проєкт.

Нагадаємо, 19 травня Верховна Рада України направила законопроєкт № 2693 «Про медіа» для підготовки на повторне перше читання. І вирішила розглядати обидва законопроекти за скороченою процедурою.

Таким чином парламент підтримав рішення Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, який рекомендував Верховній Раді направити законопроєкт на повторне перше читання. Раніше голова Комітету Олександр Ткаченко говорив, що всі зміни і пропозиції в законопроєкт про медіа внесуть між першим і другим читанням. А потім зазначив, що через наміри змінити структуру проєкту пропонуватимуть парламенту повернути його на повторне перше читання.

Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, блогерів та різних веб-платформ (типу Netlix чи Facebook). Передбачено і механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроекту присвячено мовленню громад (community media) — третьому сектору мовлення, що існує в Європі поруч із суспільним та комерційним.

Нагадаємо, 27 грудня 2019 року зареєстровано законопроект № 2693 «Про медіа». Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлізавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також член Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба. Майже всі вони представляють фракцію «Слуга народу», крім Ірини Констанкевич, яка представляє депутатську групу «За майбутнє».

15 січня 2020 року було зареєстровано альтернативний законопроект № 2693-1. Його авторами стали нардепи від фракції «Європейська солідарність»: Микола Княжицький, Володимир В'ятрович, Софія Федина, Вікторія Сюмар, Володимир Ар'єв, Ірина Фріз, Олег Синютка та Іванна Климпуш-Цинцадзе.

17 січня 2020 року  Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту прийняти за основу законопроєкт № 2693 «Про медіа». Члени Комітету домовилися, що і альтернативний законопроєкт № 2693-1 теж винесуть на розгляд пленарного засідання Верховної Ради.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY