detector.media
29.05.2020 11:00
Обшук у Центрі Довженка пов'язаний із кримінальною справою про розтрату – прокуратура
Обшук у Центрі Довженка пов'язаний із кримінальною справою про розтрату – прокуратура
Нацполіція Києва розслідує кримінальне провадження за результатами ревізії Довженко-Центру Державною аудиторською службою України, що виявила порушення при розрахунках плати за оренду державного майна.

Про це пише «Українська правда» з посиланням на коментар пресслужби прокуратури Києва. 

У прокуратурі розповіли, що Голосіівське УП ГУНП у місті Києві з липня 2019 року розслідує кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК, яке було відкрито за результатами ревізії Державної аудиторської служби України (ДАСУ) фінансово-господарської діяльності Довженко-Центра за період з 01.01.2015 по 31.01.2019 рр.

У ході ревізії ДАСУ виявила порушення при розрахунках плати за оренду державного майна. Зокрема, орендна плата, що нараховувалася у період з 2015 по 2019 за договорами оренди, є значно меншою від орендної плати, розрахованої за експертними оцінками, які діяли у той час. Сума недоотриманих коштів, за актом ревізії, становить понад 6 млн грн. 

На думку аудиторів, кошти були недотримані внаслідок неналежного виконання обов’язків службовими особами Міністерства культури України та Регіонального відділення Фонду державного майна України по м. Києву повноважень, передбачених законодавством, та неефективного управління державним майном балансоутримувачем - Національним центром Олесандра Довженка.

У прокуратурі також розповіли, що слідчі неодноразово направляли запити про надання інформації та копій документів, однак запитуваних даних не отримали, а посадові особи центру викликалися для участі у проведення слідчих дій, однак не з’являлися і причини неявки не повідомляли. Тому Голосіївський райсуд Києва 21 травня надав дозвіл на проведення обшуку.

У результаті обшуку отримані та вилучені документи, що підтверджують взаємовідносини ДП «Національний центр імені Олександра Довженка» з суб’єктами господарювання, які орендували майно Центру у період з 2015 по 2019 роки. Вилучені документи пройдуть судову експертизу, на підставі якої прийматимуться процесуальні рішення. 

Нагадаємо, 28 травня Нацполіція провела обшук в Національному центрі Олександра Довженка

Раніше того ж дня Довженко-Центр оголосив про свою платонеспроможність через те, що Міністерством фінансів не було підписано бюджетну програму 3806030 «Державна підтримка кінематографії».   

Наразі працівникам інституції не виплачено заробітну плату за січень-лютий 2020 року, також немає змоги забезпечувати охорону та необхідні кліматичні умови фільмофонду.

Міністерство культури та інформаційної політики зазначило, що прагне «відновити державне фінансування важливої культурної інституції і, передусім, погасити заборгованість із заробітної плати перед її працівниками». 

28 травня керівник Довженко-Центра Іван Козленко заявив про своє звільнення, пояснивши це рішення небажанням «керувати ліквідацією» інституції.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY