detector.media
Анна Єгорова
29.05.2020 12:00
Як карантин змінює управління командами: досвід лідерок
Як карантин змінює управління командами: досвід лідерок
Карантин змінив реальність усіх команд. Проте незмінною лишилася функція лідера: дбати про своїх людей. Своїми думками про це поділилися лідерки Visa, Kachorovska, Zagoriy Foundation та Міністерства економіки.

Як справляються лідерки різних команд з новими обставинами, викликаними пандемією COVID-19? «Київська школа економіки» присвятила Zoom-дискусію темі «Нові моделі управління командами» в рамках Ukraine Economy Week. Спікерки очолюють зовсім різні команди. Але об'єднує їх принаймні одне: під час карантину вони не лише адаптувалися до нових викликів, а й перевиконали свої первинні плани.

«Чи потрібно мотивувати квітку рости?»

Таку алегорію використала в промові про свою команду Євгенія Мазуренко, директорка благодійного фонду Zagoriy Foundation. Вона очолює компанію рік і зізнається, що досі формує команду. Адже найважливіше, на її думку, — розуміти місію фонду, розділяти цінності, проявляти ініціативу та бажати постійно вчитися.

«У моїй роботі дуже важливий принцип не “бути відповідальним” за свій окремий пласт роботи, а відчувати себе і бути “хазяїном справи”, яку ти робиш. І це не залежить від того, чи ти директор, чи адміністратор. Мені дивно, коли людина не розуміє, що вона має відповідати як за свою справу», — пояснює своє бачення ефективної команди Євгенія Мазуренко.

Кілька ключових тез про карантин і його наслідки для команди:

Скриншот із презентації Євгенії Мазуренко

Онлайн стирає кордони

Як під час карантину справляються команди, якщо офіси розташовані в різних країнах і в різних регуляторних середовищах? Про це говорила Віра Платонова — старша віцепрезидентка і директорка регіонального розвитку підрозділу компанії Visa в країнах СНД та Південно-Східної Європи. Вона звикла до десятків міжнародних відряджень на рік. Та із закриттям кордонів довелося шукати нові шляхи комунікації з партнерами.

Ключові тези промови:

Скриншот із презентації Віри Платонової

Завдання лідера — зберегти робочі місця

Цікаві лідерські рішення і в команді Юлії Свириденко, заступниці міністра економіки. Технологічні можливості міністерства набагато менші, ніж у глобальних корпорацій. Оперативність державні структури теж навряд можуть вважати за свою перевагу.

Юлія Свириденко розповіла, що проблема зайнятості, ринку праці та збереження робочих місць — зараз перший пріоритет для держави і Мінекономіки. Тому віддаленого режиму роботи для заступників міністра майже не було. Є рішення, які приймати онлайн неможливо. Натомість спеціалісти мали змогу працювати дистанційно — це дозволив електронний документообіг.

Заступниця міністра зосередила свою доповідь на стані та можливостях ринку праці країни:

У сімейному бізнесі «лідер» — одна з кількох ролей

Аліна Очеретяна, засновниця бренду Kachorovska, розповіла, що такого навантаження і випробування ще не було. У тому числі — психологічного. Адже вона опинилася в ізоляції не просто із чоловіком і мамою, а з партнерами по сімейному бізнесу. Спікерка навіть жартома порадила не розпочинати справу родиною, якщо є така можливість.

Ключові тези виступу:

Учасниці дискусії

Лідерки – про жіноче лідерство

Кожна спікера поділилася своїми міркування про жіноче лідерство та його відмінні риси.

Віра Платонова: «Жіночий тип лідерства, однозначно, існує. Він має кілька особливих рис. Перша — ми мультизадачні, і це існує споконвічно. По-друге, ми більш соціальні з точки зору турботи про колектив і розуміння людей. І зараз це дуже важливо. Є ще третій пункт — я вважаю, що в жінок завжди самооцінка нижча, ніж у чоловіків. Це дозволяє нам працювати й працювати, доводити собі. Мабуть, через ці три причини у великих компаніях, які я бачу, жінок-лідерів високо цінують і намагаються зростити».

Євгенія Мазуренко: «Жінку оцінюють не за перспективами, а результатами. Ми маємо постійно йти вперед і багато на себе брати, для того щоб з нами рахувалися».

Аліна Очеретяна: «На прикладі мене і чоловіка як лідерів компанії можу сказати: звичайно, ми різні. Він — за конкретику і не може робити багато задач одночасно. А я кажу: "Подивися на мене! Я одночасно роблю від затвердження дизайну до запуску автоматизованих систем". І я теж доводжу справи до кінця, просто паралельно їх дуже багато. Також іноді стикаюся з тим, що до чоловіків дослухаються більше, а претензії жінки — то "білий шум"».

Юлія Свириденко: «Я не те що вірю в жіноче лідерство, я вірую в нього. Вважаю, що жінки реально мультизадачні, і чоловіки це розуміють. Здатність до емпатії теж дуже висока. Період карантину показав, що ми добре відчуваємо, хто з працівників у якому психологічному стані перебуває і кому яке завдання можна доручати. Тому що на державній службі перший тиждень карантину був теж дуже стресовим. Тож я дуже вірю в жіноче керівництво».

Що далі: прогнози і поради

Як зміниться робота команд після завершення карантину? Учасниці дискусії спрогнозували кілька тенденцій:

Наостанок спікерки і модераторка Наталя Микольська сформулювали кільки порад лідерам і лідеркам на посткарантинний період:

  1. Ставте пріоритети і завжди майте запасний план. Проте про довгострокове планування ніхто зараз не говоритиме.
  2. Розумійте контекст, що всі працюють з дому. Мати особистий кабінет — радше розкіш, ніж стандарт. Розумійте умови, у яких працює ваша команда: переносьте дзвінки на пізніше, підлаштовуйтеся.
  3. Заохочуйте зв'язок «робота—сім’я»: привітатися з родиною підлеглих, разом проводити час онлайн.
  4. Питайте працівників, які в них проблеми і чим ви можете допомогти.
  5. Шукайте креативні та швидкі ідеї разом.
  6. Більше довіряйте команді. Робота з дому справді працює попри скепсис. Люди ставляться до дистанційної роботи відповідальніше.

Переглянути всю дискусію можна тут.

Ілюстрація: Teamwork

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY