detector.media
28.05.2020 20:30
У РФ журналіста Іллю Азара затримали на 15 діб. Колеги вийшли на його підтримку - їх також затримали
У РФ журналіста Іллю Азара затримали на 15 діб. Колеги вийшли на його підтримку - їх також затримали
28 травня журналіст і муніципальний депутат Ілля Азар отримав 15 діб адміністративного арешту. Суд визнав, що його одиночний пікет на підтримку творця пабліку «Омбудсмен поліції» Володимира Воронцова підпадає під адміністративну статтю про повторне порушення законодавства про мітинги.

Через арешт Азара у Москві 28 травня відбулася серія одиночних пікетів на його підтримку. Про це повідомляє «Эхо Москвы».

Пікети проходили біля будівлі ГУ МВС, учасники були затримані. Відомо про вісьмох затриманих: це головний редактор «Медиазоны» Сергій Смирнов, журналісти «Эхо Москвы» Тетяна Фельгенгауер і Олександр Плющев, головна редакторка «Такие дела» Анастасія Лотарева, журналісти Михайло Фішман, Ілля Васюнін, Вікторія Івлєва, письменниця Аліса Ганиева.

За словами затриманих, їм дали стандартне пояснення, що в період епідемії всі масові заходи заборонені. Затриманих доставили в ОВС для складання протоколів.

Пізніше затриманих журналістів Олександра Плющева і Тетяну Фельгенгауер відпустили з ОВС з двома протоколами про порушення правил проведення акції і порушення режиму ізоляції.

Аналогічний протокол складений і на головного редактора «Медиазоны» Сергія Смирнова - повідомляє інтернет-видання з посиланням на самого журналіста. За даними правозахисного проекту «Апологія протесту», головну редакторку видання «Такие дела» Анастасію Лотареву збираються залишити у відділку на ніч. Причини такого рішення поки невідомі.

Згодом Асоціація незалежних депутатів та незалежні депутати виступили із заявою з приводу арешту Іллі Азара та активыста Віктора Немитова.

«Право на пікет передбачається Конституцією і регулюється федеральним законом. Мер міста, навіть якщо це місто - столиця Росії, не має права своїм указом заборонити одиночний пікет. Пікет - найбезпечніша форма протесту. З цієї причини одиночний пікет не потребує навіть повідомлення влади. І нарешті, одиночний пікет - не масовий захід і не може спричинити загрози поширення коронавируса.

Асоціація незалежних депутатів заявляє, що навіть в умовах обмежувальних заходів будь-який громадянин має право стояти в одиночному пікеті. Асоціація незалежних депутатів вимагає негайного перегляду справ і звільнення всіх громадян, затриманих в одиночних пікетах», - йдеться в заяві.

Офіційний представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір закликав негайно звільнити журналістів, затриманих у Москві на пікетах на підтримку Іллі Азара, повідомляє «Медуза».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY