detector.media
Ярослав Зубченко
28.05.2020 10:00
Дискусії за гаражами. Моніторинг інформаційних каналів 11–17 травня 2020 року
Дискусії за гаражами. Моніторинг інформаційних каналів 11–17 травня 2020 року
Зашкалюючий рівень мови ворожнечі, нові «звірства» МВФ, протестні акаунти в «Однокласниках» та поділ українців за 9 травня.

Середина травня стала для українців чудовим нагадуванням про те, як багато тем нашого інформаційного простору намагається отруїти Росія. Пропаганду агресора на фоні продовження блокування його соцмереж ще можна зрозуміти. Але російські наративи звучали також у темах 9 травня, МВФ, коронавірусу, правоохоронної діяльності, геополітики та навіть сурогатного материнства. З таким підходом розумієш, чому Прямий поступився рейтингами ZIK. Адже, поки канал Порошенка по шістсот шістдесят шостому колу повторює одні й ті самі закиди Зеленському, на каналах Медведчука кожного дня показують новий фільм жахів.

От тепер МВФ точно купив Україну

Навряд чи у всьому світі є інституція, яку українські політики демонізували настільки ж сильно, як МВФ. Коротко нагадаємо, що, серед інших, Євгеній Мураєв на ICTV називав фонд «міжнародним рейдером». Ілля Кива на ZIK — терористичною організацією. Олег Ляшко на NewsOne порівнював організацію із Гітлером. Сергій Власенко на NewsOne стверджував, що МВФ шантажує українських політиків «папочками». Ігор Палиця на «1+1» розповідав, як МВФ призначає владу в Україні, аби та брала кредити. Сергій Каплін на «Інтері» казав, що МВФ вимагає від України «уничтожения пенсионеров, геноцида стариков». А в 2017 році Каплін навіть організовував тур боротьби проти фонду. 

Мабуть, єдине, що викликає в українських популістів більше ненависті, ніж сам фонд, — це виконання його вимог. Наприклад, після голосування за ринок землі у першому читанні Ілля Кива на NewsOne проголосив похорони України. Після другого читання цього ж законопроекту Борислав Розенблат на ZIK рапортував про «кінець історії українського народу». Про те, що боротьба за ринок землі в Україні мала довгу історію і без МВФ, ніхто тоді не згадував. 

Аналогічна історія трапилася цього тижня й із законопроектом про банки, більше відомим як «антиколомойський закон». У його контексті на проросійських каналах обговорювали не причини необхідності документа: загрозу для бюджету та банківської системи, якщо власники неплатоспроможних банків масово використають юридичні шпарини й повернуть свої установи до життя/витребують компенсації. Ні, єдине, що цікавило канали Медведчука, — це МВФ і зовнішній вплив.

«Влада пишається ухваленням банківського закону та називає його історичним. Дійсно, не часто трапляється, що парламент незалежної країни ухвалює законопроект на вимогу МВФ», — почали тематичний ефір ведучі каналу ZIK. Та показали глядачам сюжет, у якому Медведчук розповідає про «западных хозяев»… Таким же вийшло й подальше обговорення у студії: влада як ставленики «белых господ» (відео); агенти, які зливають державні таємниці Соросу (відео); колоніальний уряд і «для нас всегда плохой знак, когда радуются послы g7» (відео). Закінчився цей ефір фантазіями про те, чого ще можуть вимагати від України кредитори. Наприклад, у студії цілком серйозно обговорили ліквідацію пенсій вже до кінця року. На NewsOne ведучі теж прямо заявили: «Банківську систему віддали під зовнішнє управління. Влада проштовхнула закон, який вимагав МВФ». 

Водночас ведуча Прямого каналу Світлана Орловська використала «антиколомойський закон», аби вчергове показати співпрацю «Батьківщини» та «ОПЗЖ». Вікторія Сюмар із «ЄС» тут же розповіла про вплив олігархів на владу. На «Еспресо» Віталій Портников стверджував, що МВФ не довіряє українській владі й тому перейшов на програму stand-by: виплату кредиту частинами. А от Артем Овдієнко на 24-му вдавався до надмірного спрощення: мовляв, увесь банківський закон зводиться до заборони повертати «Приватбанк» Ігорю Коломойському. Насправді ж, Коломойський — це лише один, хоч і найвідоміший, акціонер ліквідованих державою банків. І, замість повернення власності, вони досі можуть претендувати на грошову компенсацію. Також Овдієнко 13 травня прогнозував, що на фоні ухваленого законопроекту і співпраці з МВФ, долар уже «незабаром» буде по 25. Станом на 25 травня він все ще +-27. 

Таким чином банківський закон наочно продемонстрував, як надмірна політизація заважає інформаційним каналам повідомляти глядачам інформацію. Замість чіткого та детального аналізу, більшість ЗМІ запропонували своїй аудиторії лише демонізацію МВФ, критику влади чи, на контрасті з ними, розпливчастий оптимізм.  

Росія оффлайн

Продовження блокування російських соціальних мереж очікувано викликало нову хвилю обурення на проросійських інформаційних каналах. Для дискредитації цього рішення різні ЗМІ Медведчука вдавалися до однієї й тієї ж маніпуляції: ігнорували причини блокування й акцентувати увагу на тому, що його можна легко обійти.

Про «дірявий паркан» замість «інформаційної китайської стіни» розповідали 13 травня ведучі каналу ZIK. Вони детально описували, як українці ігнорують заборону та дивляться російських блогерів на YouTube (о, реклама Шарія), але жодним словом не згадали, навіщо Україна взагалі блокувала російські сайти. Ці ж ведучі 15 травня цитували заяви «ОПЗЖ» про те, що, закриваючи російські соцмережі, влада рятує свій рейтинг. Також модератори жалілися, що «натомість ми не зможемо прочитати, що ж дає МВФ Україні, на частині російських сайтів». А так хотілося дізнатися, що про макроекономічну ситуацію пишуть у «Вконтакте». Ексрегіоналка Олена Бондаренко на ZIK пропонувала, щоб сайтами-агресорами не користувалися ті, «кому не нравится». Стверджувала, що влада обмежує права та свободи громадян. І закликала не говорити про заборонені в Росії українські сайти, мовляв, не треба рівнятися на сусідів. Ірина Паламар на ZIK пропонувала не воювати з сусідами (навіть, якщо це оборона?). Олена Лукаш заявляла, що національній безпеці загрожують самі «слуги народу», а блокування сайтів українці все-одно ігнорують. Вадим Рабінович зізнався, що принципово почав користуватися «Однокласниками». Ведуча Наталія Влащенко на ZIK стверджувала, що Кабмін такими темпами може ліквідувати свободу слова. У шоу «Протистояння» на NewsOne 15 травня глядачам показали «реакції соцмереж» на санкції проти російських сайтів. І, хоча кожен третій українець вважає їх необхідними для захисту держави, канал Медведчука знайшов лише яскраво критичні відгуки.

Прямий канал натомість акцентував увагу не на тих компаніях та персоналіях, санкції щодо яких лишили, а на тих, санкції щодо яких зняли. А також нагадував, що заборону продовжили в останній момент. Артем Овдієнко на 24-му відверто знущався з російських соцмереж: називав їх примітивними, а також критикував місцеві жарти, привітальні листівки й піратський контент. Він навіть вирішив, що «Вконтакте» «не відбувся» як соцмережа. 

Свято із лапшою на вухах

Піна проросійського пафосу після 9 травня піднялася настільки високо, що виплеснулася зі свого тижня й перелилася в наступний. Канали Медведчука продовжили розповідати українцям про славний совок, жалюгідних нащадків нацистів та переписування історії. І єдину партію — «ОПЗЖ», — яка, цитуючи ведучого NewsOne В’ячеслава Піховшека, «показує, як насправді слід ставитися до Дня перемоги»

Власне, про те, що всі ці розмови про «День перемоги» — це просто реклама «ОПЗЖ», важко було не здогадатися. Не дарма ж ведучий «112» нагадував глядачам про організовані Медведчуком заходи. А Володимир Кацман на ZIK розповідав, що тільки одна політична сила показала, що для неї перемога над нацизмом — це свято. Проблема була в іншому: проросійські політики та пропагандисти вирішили використати 9 травня для розколу в суспільстві. 

Вадим Рабінович на ZIK прямо пропонував усім поділитися за 9 травня: на «потомков победителей» і «потомков побежденных». Анатолій Шарій на «112» стверджував, що «погрустить» у пам’ять про війну можуть «проигравшие». Ветерани на ZIK розповідали, як «националистические группировки» після 2014 року почали красти їхню перемогу. Олена Лукаш на NewsOne влаштувала сеанс детальної дискредитації автора парламентської постанови до річниці Другої світової війни. На «Протистоянні» на NewsOne 15 травня у «слуги народу» Мар’яни Безуглої проросійські спікери запитували, чи святкує вона 9 травня та чи співає «Катюшу» і «День победы». І знову Вадим Рабінович, цього разу на «112», закликав критиків 9 травня визнати свою прихильність до фашизму. Та виступав проти примирення. Точніше, Рабінович підтримав примирення після «покаяния» нацистів, але потім рішуче заперечував «примирения с дьяволом» та пам’ятники СС «Галичина»

Здається, мови/віри/культури російській пропаганді вже замало й тепер вона планує всерйоз радикалізувати також 9 травня. Для чого вже демонізує всіх прибічних Дня пам’яті та примирення, називаючи їх «потомками побежденных», крадіями перемоги та іншими нацистами. А от славних прибічників СРСР канали «ОПЗЖ» навпаки виставляють вищою расою. Вадим Рабінович на «112» розповідає, як СРСР створив Україну і стверджує, що на противагу «руському міру» «уроды» можуть запропонувати лише СС «Галичина». Також член «ОПЗЖ» заявив, що використання українців у якості гарматного м’яса під час війни — це «мелочи», а головне — перемога. Хоча, варто відзначити, Рабінович при цьому засудив злочини сталінізму. 

І це все, вже не кажучи про десятки дрібніших маніпуляцій. Михайло Погребинський на «112» стверджував, що День перемоги пропонують не відзначати, аби не ображати Німеччину. Вадим Карасьов на NewsOne переконував, що європейці намагаються «умалить» перемогу, бо самі воювали на боці нацистів. Олена Лукаш на ZIK розповідала, що Україна відроджує фашизм та нацизм. Нардеп Олександр Дубінський на ZIK назвав нацистською провалену постанову Верховної Ради щодо Другої світової війни. Ірина Верещук у «Протистоянні» на NewsOne 15 травня вирішила, що ніхто у БПП не міг вільно заявити, що для нього 9 травня — це свято. Крім Порошенка, очевидно? Також на каналах Медведчука організувалася ціла коаліція на захист георгіївської стрічки, яку використовують проросійські сепаратисти. Шарій на «112» пропонував, за такою ж логікою, заборонити труси. Олександр Лазарєв на ZIK казав, що так можна й українським прапором обмотатися та вбивати людей. А от Вадим Рабінович розповідав про червоний мак: буцімто його носили європейські проститутки у критичні дні. 

Інші цікаві цитати та маніпуляції тижня:

Питання сурогатного материнства (на фоні скандалу з клінікою BioTexCom) розділило інформаційні канали на два кардинально різних табори. Анатолій Шарій на «112» називав це торгівлею людьми, Наталя Влащенко на ZIK розповідала про «ферми по виробництву дітей», Вадим Рабінович на ZIK стверджував, що українські жінки їдуть у Європу, головним чином, у борделі. У той же час Артем Овдієнко на 24-му називав критиків сурогатного материнства «цинічними лицемірами» та заздрісниками. І захищав як сурогатних матерів, так і сім’ї, що вдаються до подібного способу завести дитину. 

Коронавірус та карантин тим часом все більше поступаються ефіром іншим темам. Хоча і їх інформаційні канали продовжували використовувати у своїх інтересах. Ведучі ZIK намагалися роздути скандал навколо заяв головного санітарного лікаря Віктора Ляшка про обмеження відвідування парків та скверів із психологічною метою. Під тривожну музику модератори цитували Конституцію, розповідали про залякування населення та піднімали питання, «чи можна після заяв Ляшка вірити, що влада своїми рішенням намагається зберегти життя і здоров’я людей та не принижувати їх гідність?». Ведуча Світлана Орловська на Прямому тим часом переконувала глядачів, що «слуги народу» підготували законопроект про підтримку медиків нашвидкоруч, бо хотіли отримати політичні дивіденди. Після цього модераторка продемонструвала аудиторії партійне відео «ЄС», на якому Артур Герасимов пафосно закликає переглянути зміст цього ж документа.

На каналі ZIK глядачам показали сюжет про недоведені до кінця справи проти українських високопосадовців. Але в ньому жодним чином не згадали про актуальні розслідування проти Портнова, Лукаш чи інших людей Януковича. Навіть у питанні «посадок» опозицію дискримінують! 

Шоу «Лінія Порошенка», вибачте, «Червона лінія» на «Еспресо» вирішило провести програму на тему «совєтізації України». Про те, як нова влада перекреслює досягнення останніх п’яти років та знищує національну пам’ять. Нагадаємо, що раніше ведучий «Червоної лінії» був народним депутатом від «Народного фронту».

Вадим Рабінович на «112» жалівся, що західні партнери допомагали Україні з війною, але ніяк не підтримали під час «беды реальной» — коронавірусу. Можливо, це новий рівень заперечення від «ОПЗЖ»? Раніше вони ігнорували російські війська, а тепер почнуть розповідати, що майданівці вигадали всю війну. 

Віталій Портников на «Еспресо» заявив, що українці на виборах 2019 року зіграли роль статистів. А реальними виборцями Зеленського були олігархи. 

Анатолій Шарій на «112» лякав українських батьків «националистическими лагерями», де дітям нав’язують арійськість та вносять малечу в «бази».

В’ячеслав Піховшек на NewsOne зробив неймовірно лінивий вкид щодо секретних біолабараторій в Україні. «Тема дуже серйозна. І про те, що тема ця серйозна, свідчать публікації в західних засобах масової інформації», — заявив Піховшек. І показав глядачам одну новину польського видання Kresy, яка складалася з однієї цитати Медведчука. Не те, щоб раніше «підбірки» Піховшека виглядали достойно, але це вже відверта халтура.

Михайло Чаплига заявив на ZIK, що події на Донбасі були дзеркальним відображенням подій на Майдані. І сказав, що «да, Росія підтримала [...] Вони підтримали те, що відбулося там. У відповідь Захід підтримав те, що відбулося в Києві». По-перше, Київ не намагався оголосити власну республіку. По-друге, невже ж завсідник каналів Медведчука пан Чаплига стверджує, що Захід підтримав Революцію гідності лише у квітні, після початку російської агресії? 

Вадим Рабінович на «112» обіцяв, що «ОПЗЖ» «Ни в одном мероприятии, в котором будет присутствовать премьер-министр, до его снятия мы никогда в жизни не будем принимать участия. Пока он не покается перед ветеранами Великой Отечественной войны. Только 9 мая. То, что он будет каяться у себя там где-нибудь, меня не интересует». Нагадаємо, що проросійські політики дуже образилися на прем’єра після того, як він буцімто сказав, що для нього не існує свята 9 травня. Якщо в «ОПЗЖ» так будуть ставитися до всіх, хто повторює цю фразу, її можна буде використовувати як екзорцизм. 

Крім усіх цих маніпуляцій, хитрих схем та замовчувань тиждень на інформаційних каналах відзначився ще однією неприємною рисою — зашкалюючим рівнем агресії та мови ворожнечі. Поведінку ведучих та гостей деяких шоу найкраще можна було описати словом «бидлуватість». Ось Юрій Камельчук та Кирило Куликов на ZIK планують вийти «один на один» після програми. Ось ведуча Світлана Орловська на Прямому кричить на нардепа від «Слуги народу» Мар’яна Заблоцького, який підняв питання того, що гості перестали носити маски у студію. Ось Галина Янченко на ZIK намагається під час відеовключення прокоментувати банківський законопроект, але її висміює й перебиває Олена Бондаренко. Ось член «Слуги народу» на Прямому півтори хвилини не може договорити до кінця жодного речення, бо його постійно перебиває Світлана Орловська. Ось ведучий ZIK намагається захистити радянську владу і свариться з Володимиром Цибульком: у хід ідуть погрози вигнати зі студії та взаємні приниження. Пізніше до цієї феєрії приєднався також Олександр Лазарєв. І цей список можна довго продовжувати. Звіробій знущається з Зеленського на Прямому. Світлана Орловська кричить на все нових «слуг народу». На NewsOne (на жаль, «Протистояння» 15 травня немає на YouTube) члени «ОПЗЖ» накидаються на Мар’яну Безуглу зі «Слуги народу», яка посміла критикувати Медведчука. Здається, з часом цих вуличних розбірок та постійних принижень стає тільки більше. І колись, можливо, глядачам все ж стане надто гидко на них дивитися. 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY