detector.media
26.05.2020 18:35
Уряду пропонують доопрацювати програму підтримки креативних індустрій
Уряду пропонують доопрацювати програму підтримки креативних індустрій
Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики підготував лист до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з закликом доопрацювати Державну програму стимулювання економіки та подолання наслідків пандемії.

Про це голова комітету Олександр Ткаченко написав у Facebook.

«Впродовж кількох тижнів ми з Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики, креативними індустріями та представниками культури боролись, щоб фінансування на сферу культури не урізали так кардинально. Значною мірою нам це вдалося, бюджет відстояли. Та цього виявилось замало. Тепер заплановані кошти Уряд просто не видає», - зазначив він.

За словами Ткаченка, перерозподіл коштів потрібно було зробити у першій половині року, але його переносять щонайменше на кінець року.

«Це означає, що переважна більшість програм Держкіно, УКФ, Інституту книги — просто не може бути реалізована», - додав голова комітету.

У листі до прем'єр-міністра депутати зазначають, що в Державній програмі стимулювання економіки та подолання наслідків пандемії на 2020-2022 роки сфера культури, креативних індустрій та сфера туризму не відображені серед секторів економіки, а згадуються лише в розрізі сфери послуг. У плані заходів Міністерства культури та інформаційної політики з реалізації програми вказується, що ці сфери не потребують додаткового фінансування. Хоча запропонована комітетом грантова система державної підтримки навпаки потребуватиме додаткового фінансування із загального фонду Держбюджету України на 2020-й та наступні роки. 

Нагадаємо, Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики 24 квітня 2020 року підтримав три законопроєкти щодо економічної підтримки культури та креативних індустрій через дію обмежувальних заходів, запроваджених з метою запобігання виникненню і поширенню коронавірусу COVID-19. А саме законопроєкти:  №3377 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», № 3378 «Про внесення зміни до Бюджетного Кодексу України щодо державної підтримки сфери культури у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та № 3379 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо державної підтримки культури, малого бізнесу та креативних індустрій у зв'язку з дією заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Авторами цих проєктів, норми яких напрацювала міжфракційна робоча група, стали народні депутати з Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету свободи слова.

Зміни пропонуються до Бюджетного та Податкового кодексів України, а також до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу тощо.

13 травня 2020 року Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №3377.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY