detector.media
Наталія Данькова
25.05.2020 12:00
Детектор телерейтингів: хто замість Прямого потрапив у «десятку»?
Детектор телерейтингів: хто замість Прямого потрапив у «десятку»?
Зростання ZIK, зниження Нового, «скажений» успіх на «1+1» і засилля мелодрам.

Квітень відзначився падінням уваги до інформаційного контенту. Перші позиції топів займали телепрем’єри кінофільмів, розважальні шоу та мелодрами. Прямий канал уже не найрейтинговіший новинний мовник. Активність рекламодавців скоротилася.

Детальніше читайте в щомісячному огляді показників телеперегляду українського ТБ, який «Детектор медіа» публікує в партнерстві з рекламним агентством Vizeum Ukraine (Dentsu Aegis Network Ukraine).

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тис.+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тис. осіб). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі віком старше 18 років по всій Україні). Зростання / зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у квітневому огляді порівнюємо з березнем 2020 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тис.+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні квітня: 14-й тиждень (1-5 квітня), 15-й тиждень (6-12 квітня), 16-й тиждень (13-19 квітня), 17-й тиждень (20-26 квітня), 18-й тиждень (27-30 квітня). Дані для аналізу надано рекламним агентством Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використовуються дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

Рокіровок у складі лідерів у квітні не відбулося. Першу позицію за комерційною аудиторією «18-54, 50 тис.+» продовжує утримувати «Україна», другу – ICTV, третю – «1+1». У всіх них зросли показники. Найбільш позитивну динаміку показали канали групи «1+1 медіа». Окрім самого «1+1», це «2+2» та «ПлюсПлюс». А от знизилася частка за цією аудиторією в Нового, який навіть поступився СТБ. Це трапилось уперше від початку року.

За аудиторією «18+» найбільшою несподіванкою стало входження в «десятку» каналу ZIK, якому вдалося випередити не лише своїх колег з холдингу Медведчука – Козака, а й Прямий, який займав це місце в березні.

У топі найкращих програм, на відміну від березня, коли превалювали інформаційні та аналітичні проєкти, перші позиції переважно за розважальним контентом. При цьому більшою мірою за контентом «Плюсів»: фільм «Скажене весілля», шоу «Голос країни» та новини. А ICTV зараз найрейтинговіше розважальне шоу, тоді як «Факти тижня» дивилися гірше за «ТСН. Тиждень». З трансляцій «України» в топі телефільми. А на СТБ найвищі показники взяв другий сезон серіалу Оксани Байрак.

Мелодрами каналу «Україна»

«Україна» утримувала лідерські позиції перші три тижні квітня, а далі поступилась «1+1» та ICTV (на графіку показники за 17-й тиждень).

У вечірньому праймі канал показував три серіали. Повтор «Таємного кохання», який у переший тиждень показу знизив слот, набрав аудиторію. А от наступні проєкти «Консультант» та «Доглядальниця» – втратили. Особливо знизив частку слоту останній серіал, який не дотягнув до середніх показників каналу.

Топ найкращих програм каналу традиційно займають трансляції вихідних. Усі позиції, крім останньої.

Які ж фільми та серіали найбільше припали до смаку глядачам каналу?

Серіал «Дочки» (виробництво Ivory Films) – історія про те, як у сім'ї 40-річних Віктора і Поліни Анохіних народжується дочка. За збігом обставин у сусідній палаті молода мати відмовляється від своєї новонародженої дівчинки, і Поліна вмовляє чоловіка забрати дитину собі. Чоловік погоджується, але в день виписки трапляється трагедія, і він гине. Поліна залишається одна з двома доньками на руках.

«Людина без серця» – це ще одна чотирисерійка (виробництво Filmstream). Історія про те, як щаслива й успішна жінка несподівано дізнається про те, що в неї є син із серйозною хворобою серця.

Третя чотирисерійна мелодрама «Сашина справа» (виробництво Studio Pilot) – про слідчу Олександру та її непрості стосунки з чоловіком та 15-річною донькою.

Окрім фільмів та серіалів у топі – новини вихідних. Саме тих днів, коли виходили рейтинговий кінопоказ.

ICTV та віднайдення «Пса»

Показники ICTV у квітні дещо коливалися, сітка була стабільною. Канал завершив показ «Нюхача» у вечірньому серіальному слоті (21.30-22.40). Спершу на його місце зайшли «Закляті друзі» і знизили частку, однак згоду в прайм повернувся вірний «Пес» (виробництво Pro TV).

Це був повтор п’ятого сезону серіалу, прем’єра якого вийшла у жовтні 2019 року і стала однією з найкращих трансляцій каналу минулого року. На відміну від повторів мелодрам, детективний вертикальний продукт може працювати в сітці дуже довго. Так торік ICTV досить тривалий період межував різні сезони серіалу «Пес», і їх дивилися. Так само й зараз після тривалої перерви серіал узяв свої показники. Нагадаємо, за сюжетом поліцейський Макс і Пес розслідують заплутані злочині, допомагають їм у цьому колишня дружина Макса Олена і найкращий друг Леонідов.

Серіал «Закляті друзі», який був не таким вдалим, за жанром – іронічний детектив, знятий за мотивами іспанського серіалу «Ольмос і Роблес» (виробництво Victoria Film Studios). За сюжетом, столичного поліцейського Роберта відправляють в «запущену» провінцію розібратися із загадковою справою. В помічники йому дістаються місцевий слідчий Попеску і його напарник Охламонов.

Перші позиції в топі займає «Дизель шоу» та інформаційний тижневик «Факти тижня». Також на каналі гарні показники перегляду має кінопоказ західних стрічок по вихідних.

Скажена прем’єра на «1+1»

Показники «Плюсів» упродовж квітня переважно зростали. Канал оновив серіальні лінійки у передпраймі та праймі. «1+1» повернув у лінійку 17.10-19.00 турецькі серіали. О цій порі вийшла стрічка «Вітер кохання» про «про жагу помсти за смерть рідних, протистояти якій зможе лише кохання». Раніше в цьому слоті виходив проєт про зірок «Життя відомих людей». Серіал підняв частку слоту майже вдвічі.

Також «1+1» завершив показ у праймі медичної мелодрами «Доктор Віра» і поставив у слотах 20.45-21.45 та 21.45-22.35 повтори спершу «Кухні», а далі «Мамусь». Перша стрічка – це російський серіал про колектив елітного ресторану французької кухні Claude Monet. А другий – українсько-російська комедія (виробник Sister's Production спільно з Yellow, Black and White, Happy People Production і IQ Production) про пригоди трьох подруг.

Що ж відбулося з аудиторією цих серіальних слотів? Показники за «18-54» зросли, у порівнянні з «Доктором Вірою», а за «18+» (о 21.45) – навпаки знизилися. Лікарська мелодрама мала старших глядачів. А тепер канал узяв продукт, орієнтований на молодших. Серіал «Мамусі» навіть потрапив у топ.

А от очолила топ каналу комедія Film.ua «Скажене весілля – 2». Телевізійна прем'єра кінофільму пройшла з часткою 23,08% і стала найкращою трансляцією місяця. Канал показав стрічку о 22.00, одразу після завершення показу першої частини дилогії «Скажене весілля», показники якої теж були високими.

Також у топі «Голос країни» (але не суперфінал, а випуск за 12 квітня), новини, чергове звернення Володимира Зеленського, радянський кінофільм. Примітно, що «Вечірній квартал» зараз займає останні позиції в переліку найкращих програм.

Акушерки СТБ

СТБ у квітні утримав четверту позицію. Найкращою трансляцією став другий сезон серіалу Оксани Байрак «Ніщо не трапляється двічі». Його показники були на тому ж рівні, що й у серіалу «Спіймати Кайдаша».

Однак по його завершенні у слот 20.00-22.00 зайшли ще три серіали: «У кожного своя брехня», «Акушерка» та «Життя прекрасне». Їхні показники були на рівні середніх, за винятком останнього тижня, коли вони зросли.

Виробники цих мелодрам подеколи ті самі, які знімають продукт для «України». І, як бачимо на графіку, аудиторія обох каналів зближується

Про що ж мелодрами СТБ? «У кожного своя брехня» (виробництво Ivory Films) – історія про лікарку-акушерку, яка не може мати дітей. «Акушерка» (виробництво СТБ) – це серіал про ще одну лікарку пологового будинку, яку бізнесмен звинувачує у смерті своєї дружини. «Життя прекрасне» (виробництво «Київтелефільм») розповідає про життя 40-річної домогосподарки, яку кидає чоловік. Жінка має знайти роботу і розпочати життя з початку. Усі серіали прайму потрапили в топ найкращих програм місяця.

Також у топі каналу його брендові шоу «Холостяк», «МастерШеф»,новини, ток-шоу та інші проєкти.

Супергерої Нового каналу

Топ програм Нового стабільно свідчить про те, що аудиторія каналу любить західний кінопоказ. Особливо фантастику, стрічки про чаклунів, супергероїв тощо. На першій позиції – «Веном» – супергеройський фантазійний фільм 2018 року.

Також кіно на Новому краще дивляться саме у вихідні. Усі позиції топу, крім останньої («Таксі»), вийшли у вікенд.

У праймі буднів каналу все стабільно: 19.00-20.55 – вертикальна лінійка власних проєктів, після 20.55 – кінопоказ.

Добровольці Уралу на «Інтері»

У квітні у прайм «Інтера» зайшов серіал. О 21.00 замість «Речдоку» канал поставив історичну драму «Добровольці» виробництва продакшну Pro TV. Це історія родини Жиліних, яку в 1930-х роках відправили на Урал будувати завод. Канал позиціонує серіал як український, хоча його зняв російський режисер, у головних ролях – російські актори, а події відбуваються на Уралі. У перші два тижні показу серіал дещо знизив частку слоту, порівняно з «Речдоком», але до топу потрапив.

Також у переліку трансляцій місяця ще один серіал – «Плата за спасіння», який канал показував у вихідні. Це чотирисерійка виробництва «Армада Фільмс» про головну лікарку, яка втрачає все після того, як рятує постраждалих в авіакатастрофі. З огляду на контент квітня, та й не лише квітень, медики є основними героями мелодрам, які обирають собі в сітку українські канали.

Також на «Інтері» дивилися новини та трансляцію сходження Благодатного вогню, яку канал показав у переддень Великодня.

Інформаційні канали

У квітні знизилась увага до інформаційного контенту – відтак, упали показники інформаційних каналів. З-поміж них найкраще дивилися мовників холдингу Козака – Медведчука. ZIK випередив Прямий канал і очолив топ за аудиторію «18+, Вся Україна», а NewsOne утримував першість у великих містах («18+, 50 тис.+).

Суспільний мовник

Показники «UA: Першого»  у квітні знову знизилися за всіма аудиторіями. Завершився біатлон – це вплинуло і на топ найкращих програм. До нього потрапили великодні богослужіння Православної церкви України, католицької церкви та Української греко-католицької церкви.

Очолюють топ новини та проєкт Майкла Щура. Крім них стабільно на Суспільному дивляться документальні фільми про тварин.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

За даними агентства Vizeum Ukraine, у квітні телевізійна активність скоротилася на 17%. Старший дослідник агентства Vizeum Ukraine Роман Жадько пояснює, що це сталося насамперед через скорочення підтримки рекламодавців Nestle and L’Oreal, Pepsico та призупинення активності Huawei, ПУМБ, Фаворит, Work.ua та Dinero.

Серед топ-рекламодавців умовного «Альянсу» груп StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та «Інтер» найбільшим скороченням активності відзначилися Nestle and L’Oreal (вони призупинили підтримку брендів Garnier, L’Oreal, «Мівіна», «Світоч», Nescafe Gold, Vichy) та Pepsico (він скоротив активність брендів «Садочок» (-68%), «Pepsi» (-29%) та призупинив підтримку брендів Lipton Ice Tea, Mirinda і «Чудо йогурт»).

А от найбільший приріст, відповідно до аналогічного періоду минулого року, в «Альянсу» показали Mars and Wrigley та P&G. Перший – за рахунок росту активності M&M’s (+203%), Sheba (+431%), Skittles (+159%), Snickers (+137%) та Twix (+97%). А другий – за рахунок відновлення активності Clairol, Discreet, Gala та Lenor.

За даними агентства Vizeum Ukraine, у квітні 22% розпроданого рекламного інвентарю припадали на групу «1+1». Відповідно, 78% проданого у квітні інвентарю – це товар «Альянсу».

Серед топ-рекламодавців групи «1+1» Reckitt Benckiser & Jacobs значно посилив присутність і став лідером дому продажів за кількістю куплених рейтингів, насамперед за рахунок інтенсифікації підтримки Durex (+136%), Nurofen (+676%), Strepsils (+189%), «Гавіскон» та активізації неактивного у 2019 році бренду Cillit. Загалом п’ятеро з топ-15 рекламодавців групи «1+1» квітня 2020 року не були активними в аналогічний період 2019 року, зауважив пан Жадько.

Інфографіку для «Детектора медіа» розробив Роман Жадько, старший дослідник Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тис.+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY