detector.media
22.05.2020 12:10
«Бабель» заявляє, що Сергій Лещенко заборонив публікувати своє інтерв’ю виданню
«Бабель» заявляє, що Сергій Лещенко заборонив публікувати своє інтерв’ю виданню
Тому «Бабель» оприлюднив лише питання інтерв’ю без відповідей.

Колишній депутат та журналіст, а нині член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко дав інтерв’ю «Бабелю», але заборонив його публікувати, пише видання.

Редакція повідомляє, що кореспондент Марія Жартовська тиждень тому домовилася про інтервʼю із Сергієм Лещенком. Вона планувала говорити з ним про роботу в наглядовій раді, його високу зарплату (згідно з даними сайту Нацагентства з запобігання корупції, зарплата Лещенка становила 332 тисячі гривень. На час карантину Кабмін скоротив її до 47 тисяч), ключові показники ефективності, головні проблеми влади і її стосунки з олігархами. Видання пише, що дати інтервʼю Сергій Лещенко погодився за умови, що він читає і погоджує текст до публікації.

Згідно зі статтею 13 закону «Про авторське право і суміжні права» журналіст і спікер є співавторами інтервʼю, тому матеріал потребує узгодження співавторами.

Бесіда із Сергієм Лещенком, як пише «Бабель», тривала понад дві години, а повна розшифровка інтервʼю зайняла 37 сторінок. Редакція скоротила інтервʼю, деякі питання обʼєднала. Видання запевняє, що не «спотворило слів спікера і точно передало суть відповідей».

«Бабель» надіслав матеріал на погодження. «Узгодити текст Сергій Лещенко відмовився, пославшись на те, що розмова була значно довшою і повнішою, попросив первинну версію бесіди і запропонував самостійно попрацювати над текстом. Таку пропозицію редакція отримала від спікера вперше. На пропозицію редакції вказати на неточності, перекручені цитати або інформацію, Сергій Лещенко відповів відмовою і зажадав повної розшифровки», – пише видання.

Однак на цю пропозицію пана Лещенка «Бабель» не погодився: «Герої наших інтервʼю не можуть використовували сайт як зручний для них медіа-майданчик і самостійно «працювати з розшифровками» текстів, видаючи їх за роботу редакції».

Тому, щоб не отримати судовий позов, редакція вирішила опублікувати список ключових тем інтервʼю з Лещенком — без його відповідей.

«Детектор медіа» звернувся до Сергія Лещенка за коментарем (додзвонитися йому не вдалося, тому запитання надіслали через фейсбук). Його коментар читайте тут.

Нагадаємо, Сергій Лещенко був одним з тих депутатів, які у 2015 році вимагали скасувати норму про обов’язкове узгодження інтерв’ю. «Працюючи журналістом, я також вважав це положення абсурдним. Це елемент цензури, адже, коли ти сідаєш давати інтерв'ю on the record, ти уже цим фактом даєш згоду на оприлюдення сказаного. Усі західні журналісти, з ким я товаришую, у шоці від того, що український закон зобов'язує погоджувати репортера текст розмови зі співрозмовником», - писав тоді пан Лещенко.

Фото: thebabel.com.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY