detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
20.05.2020 13:41
Зеленський хоче переглянути мовні квоти в медіа
Зеленський хоче переглянути мовні квоти в медіа
Президент вважає, що логіка у квотах є, але деталі втрачено.

Президент України Володимир Зеленський запропонував телеканалам та іншим ЗМІ «ще раз проговорити» питання мовних квот. Про це він сказав у відповідь на запитання ведучого каналу «Наш» Макса Назарова, який скаржився, що він, російськомовний, не може вести ефір свого телеканалу російською мовою.

«Я абсолютно впевнений, що ви можете вести ефір будь-якою мовою», – сказав ведучому Володимир Зеленський. Макс Назаров зауважив, що тоді канал оштрафує Нацрада.

«У вас є квотування, – сказав Володимир Зеленський. – А чи справедливе квотування, чи ні, можна говорити. Думаю, що вам, цілодобовому каналу, складно розібратися. Але це питання можна вирішити».

Водночас президент додав, що «круто – знати українську мову».

На пряме запитання, чи буде він переглядати мовний закон, Володимир Зеленський відповів: «Я впевнений, що треба з квотами навести порядок. Залучити всі телеканали, інші ЗМІ. Давайте сядемо, ще раз проговоримо питання квот. Не ми вводили квоти, квотування було ще до нас. Я думаю, що логіка є, але якісь деталі, дуже важливі, втрачені. А за ці деталі ми бачимо, що є якась несправедливість до неукраїномовних людей в україні. Несправедливості бути не може».

Нагадаємо, чинний закон передбачає для загальнонаціональних і регіональних телеканалів 75% українською мови, для місцевих - 60%, для радіостанцій - не менше 60% програм українською мовою та 35% пісень українською мовою.

У 2019 році було ухвалено закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який змінює мовні квоти: для загальнонаціональних мовників передбачено 90% української мови, для місцевих - 80%. Ці норми мають набути чинності з 16 липня 2024 року.

У вересні 2019 року президент Володимир Зеленський висловлювався щодо перегляду закону про мову. Він висловився за захист прав на мову меншин.

https://detector.media/infospace/article/170348/2019-09-01-volodimir-zelenskii-vislovivsya-shchodo-pereglyadu-zakonu-pro-ukrainsku-movu/
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY