detector.media
Марина Довженко
«Детектор медіа»
17.05.2020 11:00
Ностальгія за системою Семашка. Коронавірус у новинах і токшоу 4-10 травня 2020 року
Ностальгія за системою Семашка. Коронавірус у новинах і токшоу 4-10 травня 2020 року
Противників медреформи чути в телеефірі більше і впевненіше, ніж її прихильників, і пандемія коронавірусу — один із їхніх аргументів.

Як висвітлювали тему пандемії коронавірусу та боротьби з нею в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та токшоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIKа, «112» та NewsOne.  

Хроніка (що відбулося за тиждень):

Не забути про Петра

Надзвичайні новини (17%) поступаються в праймових випусках соціалці (34%) і сюжетам про політику (26%). Втім щоденні новини ще повідомляють про нові спалахи коронавірусної хвороби в Україні та світі, смерть хворих або ж масове інфікування медиків. Чимало новин були присвячені послабленню карантину, становищу бізнесу під час та після карантину та відновленню життя міст після послаблення карантину. Детальніше про це йдеться в моніторингу щоденних новин.

Верховна Рада розглядала законопроєкти, необхідні для протидії коронавірусу, обговорювала страхування медиків та медичну реформу. Активними учасниками дискусії були фракції «Голосу», «Європейської солідарності» і «Батьківщини», тож спікери цих політсил порівняно частіше з’являлись у новинах. На 5 каналі з усіх ініціаторів медичних законопроєктів помітно виділяли Петра Порошенка, мовляв, він подав до апарату Верховної Ради звернення з підписами інших колег з інших фракцій, а потім критикував «згортання медреформи».

Спалах захворювання на коронавірус спричинив і зростання уваги до Львівщини: друге місце після Одещини, 40 згадок.

Значна частина піару «Опозиційної платформи — За життя» на «Інтері» стосувалася доброчинності фонду Оксани Марченко у боротьбі з коронавірусом, де до роздачі допомоги долучалися різні партійці (три матеріали). Втім, частіше фонд дружини Віктора Медведчука і сам лідер партії згадували на каналі «112» (чотири матеріали).

Черкаси не здаються

Попри конфлікт навколо відзначення 9 травня та політичні протистояння, коронавірусна тематика все ще доволі помітна в політичних токшоу. Про це розповідає Ярослав Зубченко в огляді політичних токшоу 4-8 травня 2020 року.  

Серед гостей, дотичних до медичної сфери:

Анатолій Бондаренко, мер Черкас і герой попереднього тижня, прийшов до студії «Свободи слова» ICTV, втім провів там лише п’ять хвилин, аргументувавши, що йому треба повертатись до роботи. За ці хвилини черкаський міський голова продекламував заготовку про віддаленість влади від народу, подвійні стандарти, старі методи та шиті білими нитками справи, кілька разів повторив, що не хоче витрачати нічий час, і втік зі студії. Іван Крулько з «Батьківщини» схвально висловився про свого однопартійця і намагався захистити його від критики.

Статистика. Віктор Ляшко в ефірі «України» стверджував, що «плато» в розвитку епідемії заколисує українців. Святослав Вакарчук та Віталій Кличко підряд запитали в головного інфекційного лікаря, чи можна вірити українській статистиці, враховуючи невелику кількість тестів, а Ляшко двічі ухилився від прямої відповіді.

Карантин. У студії токшоу «Свобода слова» ICTV прем’єр Денис Шмигаль говорив про вихід із карантину: мовляв, є конкретні плани, треба шукати баланс між карантином і економікою. Петро Порошенко вдався до відвертого популізму в діалозі з Віктором Ляшком: «Якщо не вистачає лабораторій, ви скажіть. Я їх привезу». Голова партії «Голос» Кіра Рудик говорила про гнучкий карантин. В цілому більшість гостей «Свободи слова» визнали, що послаблення карантину — це радше політичне, ніж епідеміологічне рішення.

В студії «Українського формату» (NewsOne) вчергове повторили, що держава не готова до боротьби з вірусом, карантин неадекватний, а соціальні зобов'язання влада не виконала. За словами політкоментатора Вадима Карасьова, влада пом'якшує карантин, бо її ніхто не слухає.

В «Українському форматі» також агітували за скасування медреформи: ведучі називали її жахливою, гості розповідали, що реформа була вигідна міжнародній фармацевтичній мафії та хвалили радянську систему Семашка.

Суперечка навколо медреформи точилася і в студії «Права на владу». Чинний міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що через медичну реформу Уляни Супрун мали звільнити лікарів та закрити психіатричні та туберкульозні лікарні, натомість заступниця Супрун депутатка від «Голосу» Ольга Стефанишина це заперечувала — мовляв, ідея реформи була в тому, аби замість купи низькоякісних лікарень створити менше, проте ефективних. Про призупинення реформи говорили і регіональні медики: одні підтримували, інші непокоїлися, що її скасують.

Критикували реформу і Ольга Голубовська та Борис Тодуров. Ведуча Наталія Мосейчук допомагала критикам медреформи та атакувала учасників шоу, які критикували рішення її зупинити. Зокрема, коли Борис Тодуров обурився зарплатнею голови Національної служби здоров’я, Ольга Стефанишина нагадала лікареві його декларацію з 8 мільйонами гривень. Спочатку на захист Тодурова виступив Максим Степанов, потім — Ольга Голубовська, але найбільш емоційною виявилась ведуча. Наталія Мосейчук запитала депутатку, «скільки він має заробляти, якщо він тримає серце вашої мами в руках?» А на відповідь Стефанишиної, що це «маніпуляція», вигукнула: «Яка нафіг маніпуляція?» і «Якщо, не дай Боже, з вашими родичами щось станеться, ви в кого захочете оперуватися? У Тодурова».

Також ведуча звернулась до Тодурова з фразою «Борис Михайлович, ви чудово розумієте, що у вас золоті руки», а потім перепросила його за те, що мусив вислуховувати критику опонентів. Важливий бекґраунд про корупційні скандали, пов’язані з Тодуровим та його інститутом, залишився за кадром. Коли Ольга Стефанишина намагалася ставити запитання міністрові охорони здоров’я, ведуча фактично відповідала їй замість Максима Степанова, закликала «не ображати» міністра та сказала, що «ви всі просто забрехалися». Протягом програми ведуча не раз дозволяла міністрові втікати від прямих запитань опонентів, натомість із ними поводилась суворо.

Теорії змови навколо коронавірусу продовжував розкручувати Олександр Качний («Опозиційна платформа — За життя») в ефірі токшоу ZIK. А в «Українському форматі» (NewsOne) цитували заяви «коронавірусного скептика» Олександра Лукашенка.

Благодійність: Петро Порошенко в студії програми «Свобода слова» на ICTV розповідав про те, як допомагає медикам. В ефірі «Свободи слова Савіка Шустерра» на «Україні» він теж говорив про свою доброчинність і критикував нинішню владу за неотримання медиками надбавок та фейкове страхування медпрацівників. А мер Дніпра Борис Філатов закликав не піаритись на боротьбі з епідемією та запропонував заборонити експорт масок.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко хвалив дії влади в ефірі ICTV. Він розповів про спеціальний фонд для боротьби з коронавірусом і намагався пояснити історію з літаком «Мрія», який зустрічав Зеленський: «По-перше, це наша гордість — літак “Мрія”. По-друге, частина цього вантажу передається до наших лікарів». Також Тимошенко прокоментував скандал із рестораном «Велюр» — мовляв, Зеленський жорстко поговорив з Миколою Тищенком (сам нардеп це згодом заперечив). Ведучий перепитав про наслідки розмови, й Тимошенко відповів, що ресторан не працює, а нардепи знають, що «не треба так робити більше».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY