detector.media
16.05.2020 15:59
З hromadske через переформатування звільнилась низка працівників
З hromadske через переформатування звільнилась низка працівників
Зокрема пішла режисерка Анна Цигима, журналісти Олена Зашко та Сергій Захарченко, редактор публікацій Антон Єганов.

Про своє звільнення вони повідомили у соцмережах та прокоментували «Детектору медіа».

«Звільнився, бо досить довго працював на hromadske (спочатку в ефірному відділі, а потім відеожурналістом), і чергові переформатування роботи редакції мені вже не дуже прийнятні і цікаві. Також атмосфера в колективі змусила прийняти таке рішення», - розповів Сергій Захарченко.

Олена Зашко зазначила, що пішла через зміну керівництва та трансформацію відділу «Культура», про яку «повідомили постфактум».

«Я працювала на hromadske відеографкою майже три роки, з літа 2017 у відділі "Культура". Йду через те, що майбутній розвиток організації не зовсім співпадає з моїм баченням. Ми з колегами довго рухалися у напрямку документалістики, намагалися робити унікальні відеоісторії, і, як мені здавалося, у нас це виходило. Ми з мінімальним людським ресурсом зробили документальний серіал "Бебісітери президента", "Донбас reality check". Тому мені після проєктів такого рівня трохи було б незвично працювати у новій структурі», - зазначила Олена Зашко

Редактор публікацій Антон Єганов додатково коментувати своє звільнення не став, але написав про нього у Facebook.

«Отже, моя варта на "Громадському" закінчилась. Єдиний варіант її продовжити був - перетворитись на білого блукача. Але, вибачте, це не мій вибір. За півтора року ми з вами випустили в цей плинний світ понад тисячу текстів - чи не епічна цифра? Відтепер одним вільним від зобов'язань списоносцем, журналістом, редактором, місцями навіть письменником, стало більше», - зазначив Антон Єганов.

Режисерка Анна Цигима розповіла ДМ, що після переформатування hromadske стало незрозуміло, що медіа далі буде робити, до того ж звільнились ключові співробітники, з якими вона звикла працювати.

«Звільнили шеф-редактору Ангеліну Карякіну, пішла маркетингова команда, потім пішла Наталка Гуменюк. Це ті, з ким в принципі ми будували останній час hromadske. Ми знали, що ми хочемо, який контент ми будемо робити, для чого ми це будемо робити. А зараз ситуація дуже незрозуміла. Люди змінили структуру, змінили підпорядкування. Але структура була зроблена до того, як вони зрозуміли, що буде виробляти hromadske, яка надалі стратегія виробництва контента. Якщо вони кажуть, що «ми закриваємо телебачення, ми не будемо робити телевізійний продукт, не будемо робити прямі ефіри, не будемо робити якісь телевізійні формати, програми, проєкти», то що ми будемо робити?» - зазначила Анна Цигима.

На її думку, попереду - велике скорочення працівників, якіх про це не попередажють.

«Кажуть: «Знайдіть себе в структурі». Але це дуже дивний підхід топ-менеджерів до колективу. Без розуміння того, що буде робити hromadske. Я просто не бачу себе в цій структурі надалі», - додала вона.

Голова ГО «Громадське телебачення» Юлія Банкова розповіла ДМ, що масових скорочень немає - порівнюючи із груднем 2019 року, коли було звільнено 34 людини. Зараз майже всі пішли за власним бажанням. 

«Трансформація наша полягала в об'єднанні різних редакцій, тепер по-новому працює ньюзрум. Весь попередній місяць йшли розмови конкретні з кожним працівником, ми показували нову структуру. Зараз перебудовуємо структуру під потреби аудиторії, поділили редакцію на спецкорів та тих, хто займається відео. Люди мігрували фактично на ті самі позиції – відеографи залишились відеографами і т.д.», - зазначила Юлія Банкова.

Вона додала, що працівників відділу «Культура» також зробили або кореспондентами, або відеографами.

«Але ті люди, які звільнились, вони не захотіли працювати у новій структурі, не знайшли собі ролі. Їх насправді небагато, порівняно с груднем, звільнились до 10 людей. Тих, кого саме скоротили, дуже небагато. Зокрема, це стосується Антона Єганова, який був редактором публікацій. Наразі такої посади в нас немає. Іншої ролі для себе він теж не побачив серед тих вакансій, що наразі є», - додала пані Юлія.

За її словами, нова структура hromadske почала працювати з 1 травня.

«Ми заздалегідь попередили людей, яким не знайшлося місця в новій структурі, дали їм два тижні допрацювати або піти у відпустку, нікого не звільняли різко. Всім намагаємось допомогти, пропонуємо невеликі гранти для пітримки тих, хто був звільнений. Навіть для тих, хто вирішив сам піти. Декому дали навіть час працювати до кінця червня через певні обставини», - додала голова ГО.

Нагадаємо, 31 січня 2020 року стало відомо, що з hromadske йде головна редакторка Ангеліна Карякіна. Журналістка заявила, що йде не за власним бажанням і що її було скорочено, таке рішення керівництва вона вважає неповагою. hromadske заперечило цю інформацію та заявило, що контракт із пані Карякіною добіг кінця, їй було запропоновано нові умови співпраці, на які вона не погодилася.

3 лютого ексголова ГО «Громадське телебачення» Наталя Гуменюк повідомила, що йде з «Громадського» через звільнення Ангеліни Карякіної. Вона вважає неприпустимим непродовження контракту з головною редакторкою, тому припинила свою роботу на hromadske, але залишилася членом ГО «Громадське телебачення».

Юлія Банкова в своїй колонці для «Детектора медіа» пояснила, що ці звільнення варто сприймати в контексті довгих розмов про уникнення конфлікту інтересів. Вона розповіла, що власниками hromadske є самі журналісти – як члени громадської організації вони формують стратегію та можуть змінювати структуру ГО; з іншого боку – обіймають керівні посади в медіа. 

Головною редакторкою hromadske з квітня 2020 року стала Наталія Гузенко. Її заступниками стали Владислав Азаров та Анастасія Станко. Водночас усі платформи hromadske посали працювати як загальна об’єднана редакція.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY