detector.media
16.05.2020 12:40
Комітет захисту журналістів вважає, що РФ свідомо судить кримського блогера Мемедемінова з порушенням міжнародних норм
Комітет захисту журналістів вважає, що РФ свідомо судить кримського блогера Мемедемінова з порушенням міжнародних норм
Переслідування Росією кримськотатарських журналістів має бути припинено, вважають у комітеті.

Про це сказала координаторка програми КЗЖ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд, передає «Крим. Реалії».

«Насильно вивезти громадянина України і незалежного журналіста з Криму до Росії і судити його у військовому суді за абсурдними звинуваченнями – це порушення міжнародних правових норм, і російська влада знає про це», – зазначила вона.

Як писав ДМ, військовий апеляційний суд Власіхи Московської області 14 травня залишив чинним вирок кримському блогеру, громадянському журналісту Наріману Мемедемінову за звинуваченням у нібито публічних закликах до терористичної діяльності.

Нагадаємо, що Нарімана Мемедемінова наприкінці березня 2018 року затримали російські силовики. Його звинуватили за ч. 2 ст. 205 КК Росії (публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, здійснені з використанням мережі Інтернет).

Претензії у російських силовиків викликав відеоблог на YouTube, який Мемедемінов вів із 2013 по 2015 роки. У ньому розміщені кілька десятків відеороликів із коментарями політичних подій і тем, закликами дотримуватися норм ісламу і думками про російські державні свята: День захисника вітчизни, Міжнародний жіночий день, День захисту дітей і інші.

Правозахисники і медійники вимагали від Росії та влади анексованого Криму негайного звільнення Мемедемінова. МЗС України також закликало звільнити кримського активіста. У квітні 2018-го медійники розпочали інформаційну кампанію на підтримку Мемедемінова.

22 травня 2018 року слідство у справі блогера Мемедемінова відмовилося визнавати наявність у нього українського громадянства. Захист Мемедемінова збирає матеріали для ЄСПЛ.

2 жовтня 2019 року Південний військовий окружний суд Ростова-на-Дону (РФ) засудив Мемедемінова до 2 років і 6 місяців позбавлення волі. 14 жовтня 2019 року захист блогера подав апеляцію на його вирок.

Адвокат Едем Семедляєв припустив, що Мемедемінов проведе приблизно рік у колонії-поселенні. За словами адвоката, перераховувати блогеру вже відбутий у СІЗО термін за принципом «день за два» не будуть, оскільки він засуджений за «терористичною» статтею.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY