detector.media
10.05.2020 16:29
Сенцов до шостої річниці арешту: «Ні про що не жалію і нічого не хотів би змінити»
Сенцов до шостої річниці арешту: «Ні про що не жалію і нічого не хотів би змінити»
Але й пройти через ці випробування ще раз не хотілося б.

Про це 10 травня написав у Facebook український режисер та колишній політв'язень Олег Сенцов.

«10 травня. День, який змінив моє життя шість років тому. День арешта і катувань. Я ні про що не жалію і нічого не хотів би змінити у своєму минулому, але прожити його ще раз мені б не хотілося. У кожного свій шлях та свій вибір. Я свій зробив ще на Майдані, і якщо було би потрібно, повторив те саме, ні від чого не відрікшись», - йдеться в повідомленні.

Він додав, що в цей день думає про тих хто досі перебуває в полоні та чекає на своє звільнення.

Як писав «Детектора медіа», з 2014 по 2019 рік режисер Олег Сенцов був політв'язнем та утримувався в Росії. Спецслужби РФ затримали його в анексованому Криму 10 травня 2014 року. Сенцова звинуватили в начебто підготовці терактів. У серпні 2015-го російський суд визнав режисера винним в нібито організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. 5 жовтня він написав відкритого листа про припинення голодування з наступного дня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля Олег Сенцов тримав 145 днів.

7 вересня 2019-го між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY