detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
06.05.2020 17:30
Після кодування 70% супутникових абонентів залишилися з безкоштовним супутником – Viasat
Після кодування 70% супутникових абонентів залишилися з безкоштовним супутником – Viasat
Ринок DTH отримав значно менше, ніж сподівався від кодування каналів медіагруп на супутнику.

Гравці ринку платного ТБ розраховували, що 45%, або 2 млн користувачів супутникового ТБ виберуть платний тип підключення. Але на практиці близько 70% абонентів залишились дивитися некодовані, в тому числі російські канали на безкоштовному супутнику. Про це повідомила керівниця супутникової платформи Viasat Світлана Міщенко під час онлайн-дискусії 5 травня.

«За дослідженнями, 20-25% абонентів мали лишитись дивитися безкоштовний супутник. Що ми отримали на виході? Безкоштовний супутник залишилось дивитися 70% домогосподарств. Лише 30-35% розподілилися за іншими типами прийому», – розповіла пані Міщенко.

За її словами, був недооцінений вплив російського контенту. Також на цей процес вплинув запуск на супутнику некодованих міжнародних версій каналів медіагруп. «Чотири відкриті версії каналів медіагруп входять у топ-5 каналів серед аудиторії безкоштовного супутника, – пояснює пані Міщенко. – Є три основні причини, чому ми недотримали користувачів  після кодування. Відмінний контент, доступний безкоштовно, – це чотири канали медіагруп. Російський контент, до якого ми не можемо навіть на законодавчому рівні обмежити доступ. Та піратські сервіси».

За словами директора зі стратегії та розвитку бізнесу «Медіа Групи Україна» Федора Гречанінова, основну проблему для DTH-сегменту склав не карантин, а дві «чорні дати» лютого. Спершу 21 лютого Верховна Рада підтримала запит народного депутата Миколи Задорожнього до президента України щодо запровадження мораторію на кодування українських каналів на супутнику. А далі 28 лютого Офіс президента випустив реліз про те, що Володимир Зеленський домовився з медіагрупами про запуск некодованих міжнародних версій головних каналів. Після кожної з цих подій, як розказує пан Гречанінов, передплати DTH-платформ падали удвічі.

«Реліз Офісу президента був сформований таким чином, що люди подумали, що все: зараз основні канали медіагруп розкодуються, далі буде соцпакет і щось іще. Схоже, що нестача критичного мислення виявляється в людей не лише, коли вони читають фейки, а й коли вони хочуть бачити в релізах те, що хочуть, а не те, що там написано», – зауважив пан Гречанінов. Зрештою, основною технологію – бенефіціаром від кодування очікувано став безкоштовний ефір Т2.

Детальніше про онлайн-дискусію щодо карантинних викликів і загроз для ринку платного ТБ читайте в матеріалі Наталії Данькової «Невдачі з кодуванням та загрози карантину – що буде з ринком платного телебачення?».

Нагадаємо, чотири найбільші медіагрупи – StarLightMedia, «1+1 медіа», «Медіа Група Україна» та «Інтер медіа груп» – закодували сигнал своїх 22 каналів на супутнику в ніч із 28 на 29 січня. Що робити, щоб і надалі дивитись канали українських медіагруп, читайте в матеріалі «Все пропало! Українські канали кодуються на супутнику, що робити?». «Детектор медіа» також зібрав думки експертів, як подолати негативні наслідки кодування телеканалів на супутнику.

21 лютого Верховна Рада підтримала запит народного депутата Миколи Задорожнього до президента України щодо запровадження мораторію на кодування українських каналів на супутнику. Холдинги «1+1 медіа» та «Медіа Група Україна» публічно виступили проти мораторію та пояснили, чому вважають його недоцільним.

28 лютого президент Володимир Зеленський із представниками медіагруп домовилися, що до 16 березня кожна з медіагруп запускає некодовану міжнародну версію одного свого каналу. А супутникові платформи Xtra TV та Viasat (належать «Медіа Групі Україна» та «1+1 медіа», відповідно) мають розробити соціальні пакети супутникового телебачення з мінімальною абонплатою для соціально незахищених верств населення.

Група «1+1 медіа» вже має некодовану міжнародну версію – канал «1+1 international», а також тимчасово залишила некодованим канал УНІАН ТБ. Група «Інтер» має міжнародну версію – канал «Інтер+». «Медіа Група Україна» вважає такою некодованою міжнародною версією свій інформаційний канал «Україна 24». Група StarLightMedia 16 березня запустила некодований супутниковий міжнародний канал ICTV Ukraine.

Шляхом кодування пішли деякі інші канали, які мовили у відкритому доступі. 2 березня свій сигнал закодував музичний канал Music Box. Група компаній Film.ua поступово закодувала сигнал усіх своїх шести мовників: FilmUADrama, Bolt, 36,6 TV, «Кус-кус», Epoque і «Дача». Останні два – з 10 березня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY