detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
06.05.2020 10:30
Китайський досвід не пропонувати. Огляд політичних відеоблогів за 27 квітня — 3 травня 2020 року
Китайський досвід не пропонувати. Огляд політичних відеоблогів за 27 квітня — 3 травня 2020 року
Карпов зізнався, що був «ватником», Медведєва викриває «американські бактеріологічні лабораторії», а Щербина пояснює, чому владі не варто переймати китайський досвід боротьби з коронавірусом.

Коронавірус залишається панівною темою в медіапросторі, а відеоблогери нині знімають відео не тільки про сам перебіг пандемії, а й про «теорії змов», із ним пов’язані. Хай навіть окремі з них відверто висмоктані з пальця.

Врагу не сдается наш гордый Шарий

Про скандал, у який днями втрапив популярний політичний блогер Анатолій Шарій, замовивши платні відео на власну підтримку в Ніка Вуйчича та Майка Тайсона, писано й говорено багато, — зокрема і я писав про це тут. Та зачеплене самолюбство блогера не дало йому відпустити ситуацію. Для того Шарій записав окреме відео, в якому згадав, що проповідник Вуйчич вибачення за компліменти Шарію із власної сторінки вже видалив, та жодне ЗМІ, мовляв, про це не напише.

А щоби глядачі не надто задумувалися над конфліктом, що вже згасає, Анатолій Шарій продовжив мочити своїх недругів. Зокрема, пройшовся по народному депутат від «Європейської солідарності», а також блогеру й телеведучому Олексію Гончаренку. Народному обранцю дісталося за те, що на його окрузі багато захворілих на коронавірусну хворобу. І це при тому, що соратник Порошенка не раз звітував у ЗМІ, як активно допомагає своєму виборчому округу. А все, мовляв, через те, що допомоги тієї мало, а захисне спорядження від народного депутата вкрай низької якості.

Та представник видання Шарія, який вирішив особисто розпитати Гончаренка про проблеми на окрузі й зустрів народного депутата в центрі Києва, явно просто намагався роздражнити депутата. Зрештою Олексій Гончаренко на камеру розповів, що Анатолій Шарій — «трус и чмо», а потім навіть поскаржився поліцейським, що представник видання його переслідує. Всі ці кадри Шарій використав у тематичному відео. А розкритикувавши порошенківця, нагадав, що «Партія Шарія» йде у владу «для того, чтобы их чпокать».

А що ж сам Гончаренко? Помститися Шарію депутат-блогер мав змогу в черговому випуску свого проєкту «Гончаренко рулить», де його гостем став іще один затятий прихильник Порошенка та ненависник Зеленського — блогер Андрій Полтава (Карпов). У відео Карпов пригадує, що сам до 2013 року «ватник був страшний», але потім змінив погляди.

Ведучий і гість зосередилися на критиці Зеленського, який, мовляв, уявляє себе «отцом народов», але й гадки не має, що робити із владою та державою, впевнено крокуючи до капітуляції перед агресором. А от Шарій, за гроші записуючи відео з підтримкою світових знаменитостей, на думку Карпова, вважає власну аудиторію «повними дебілами». Ще обидва блогери сперечалися, від кого з них сильніше фанатіє Анатолій та кому присвятив більше відео. Якщо вірити запитам за словами «Гончаренко» та «Полтава» на каналі Шарія, то народний депутат істотно випереджає блогера.

Та повернімося до Андрія Карпова: обмежуватися критикою влади на каналі однодумця він не став і записав окремий ролик і на власному. Відео присвятив напівлегендарному нині ресторану народного депутата від монобільшості Миколи Тищенка — «Велюр», який, як виявилося, успішно працював під час карантину. Ролик базувався на протиставленні «зеленої влади» і простого народу. Який, мовляв, ледь зводить кінці з кінцями, поки «слуги народу» жирують.

Реальний вірус і міфічні американські лабораторії

Якщо вам здавалося, що поширення вкиду про «американські бактеріологічні лабораторії в Україні» зупиниться на сторінках медведчуківських медіа та «1+1», то ви помилялися: проросійські блогери теж не втратили нагоди поговорити про цю «страшну проблему». Олеся Медведєва зі «Страни.ua» — у їх числі.

Американське посольство, мовляв, наявність лабораторій на території України визнало (насправді ні), лишень заперечуючи їхню згубну для України роботу. Таких лабораторій в Україні п’ятнадцять, твердить блогерка, посилаючись на… звернення до перших осіб держави представників партії Віктора Медведчука (цю ж цифру чомусь смакують і російські пропагандистські ЗМІ. — Авт.). Заклади, розповідає Медведєва, діють іще від часів президентства Віктора Ющенка. А єдиним президентом, хто бактеріологічну співпрацю свого часу припинив, був Віктор Янукович. Зрештою, навіть сама медійниця наприкінці відео погоджується, що доказів поширення небезпечних вірусів американськими лабораторіями немає. Проте, зауважує вона, не просто ж так усе це відбувається.

Блогер «Телебачення Торонто» Максим Щербина теж досліджував вірусну тематику. Тільки аналізував не фейкові «проблеми», а цілком реальні: дослідив, чи справді настільки корисний китайський досвід у боротьбі з коронавірусною хворобою, як його нахвалюють наші високопосадовці. Адже країна, попри те, що саме звідти почалося поширення вірусу, всіляко замовчувала реальну кількість хворих та час, коли недуга почала вражати перших пацієнтів.

Так само й нині, зауважує Щербина, китайська влада приховує реальну кількість захворілих та померлих. При цьому навіть Всесвітня організація охорони здоров’я, мовляв, часто послуговується інформацією, наданою з Китаю, навіть коли та виглядає сумнівно. Крім того, КНР ще й підживлює імідж героїчних борців із коронавірусною хворобою через фейкові акаунти в соцмережах. Тобто, резюмує блогер, досвід Китаю в боротьбі з коронавірусом занадто сумнівний, щоб його переймати.

А от журналіст із Донецька Олексій Мацука в черговому відео нового проєкту «А как там дома?» розповідав, як самопроголошені на окупованих Росією частинах Донеччини та Луганщини «республіки» та Україна допомагають мешканцям окупованих територій у боротьбі з вірусом. На будь-яку гуманітарну допомогу від України там, розповідає блогер — заборона. «Гуманітарку», мовляв, дозволено завозити лише з Росії. Та Україна, попри перешкоджання, допомагає землякам на непідконтрольних територіях, а Росія тільки пропагує ворожість до українців. Помітно, що на майданчику телеканалу «Дом», створеного за безпосередньої участі людей, наближених до президента, Олексій Мацука утримується від критики української влади.

Черкаси чинитимуть опір

Слоган з українського фільму, присвяченого захопленню тральщика «Черкаси» російськими окупантами, схоже, став бойовим гаслом черкаського міського голови Анатолія Бондаренка. На тижні мер заявив, що, попри рекомендації центральної влади, на місцевому рівні карантин послаблять раніше за 11 травня. І накликав на себе праведний гнів як високопосадовців, так і правоохоронних органів.

Роман Скрипін переконаний: у Черкасах головний саме міський голова, якого обрали місцеві мешканці, а не президент. Тож тиснути на Бондаренка Зеленському й компанії точно не варто. Аби, як зауважують колеги Романа, не скочуватись у «російський тренд» силового вирішення політичних конфліктів. На боці очільника Черкас стоїть і блогер Сергій Стерненко. Він певен: карантин в Україні впровадили з порушенням закону, обмеживши права громадян. Хоча при цьому ресторани чи магазини людей, наближених до влади, карантинних обмежень не зазнають. Тож у Черкасах, каже Стерненко, просто першими «прорвало».

Згадав про дії Анатолія Бондаренка і блогер-депутат від монобільшості Олександр Дубінський. Медійник, як то кажуть, «перевзувався просто у стрибку», заявивши, що спершу очільника Черкас підтримав. Але потім побачив, як той опублікував погрози від начебто заступника голови Офісу президента Сергія Трофимова. Хоча в Офісі президента запевняють, що це повідомлення — пранк. Дослідивши постать Бондаренка, Дубінський дійшов висновку: голова обласного центру мало того, що представляє ВО «Батьківщина», так ще й знається з організованою злочинністю (послався Дубінський, щоправда, на сумнівне джерело). Тож дії Бондаренка, резюмує народний депутат, — лише розхитування ситуації перед місцевими виборами.

Погані «менти» і влада, яка «скоро обосрется»

Прямо чи опосередковано про центральну владу говорили й інші блогери. Дмитро Гордон, зокрема, зібрав понад 360 тисяч переглядів на відео суперечки з представником монобільшості Олександром Качурою. В етері «України 24» діячі обговорювали можливе призначення в Кабмін Михеїла Саакашвілі. Качура грузинського діяча критикував, Гордон — усіляко нахвалював. А щоби знецінити думку народного депутата, нагадав тому, що вся «зелена команда», мовляв, зайшла в кабінети тільки на особистому авторитеті Зеленського. Тож, приймаючи рішення без залучення фахівців, певен блогер, «вы обосретесь скоро все». А президента нині, за словами телевізійника, оточують «идиоты, некомпетентные люди и казнокрады». Сам же Дмитро Гордон у владу не збирається. Бо «на своєму місці» принесе більше користі.

Данило Мокрик присвятив відео «бикуванню» поліцейських у бік журналіста «Громадського» Богдана Кутєпова, з яким правоохоронці днями повелися не надто чемно (за визначенням самого Кутєпова, йому «дали п**ди»). Мокрик нагадує: правоохоронці й раніше нападали на Богдана. При цьому речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко й тоді, й тепер вважав, що Богдан Кутєпов схильний перебільшувати шкоду, якої зазнав. А міністр Арсен Аваков, зазначає Мокрик, і взагалі не відреагував на ситуацію, займаючись лише погрозами в бік очільника Черкас за дочасне послаблення карантину. При цьому саме Аваков, певен блогер, створив систему, де «мєнти» можуть «бикувати» до медійників, знаючи, що нічого їм за те не буде. І, попри відкрите у Державному бюро розслідувань провадження, Мокрик сумнівається, що когось покарають.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY