detector.media
04.05.2020 18:48
Інтернет-книгарня Yakaboo пояснила появу в продажу книжки про «громадянську війну» в Україні
Інтернет-книгарня Yakaboo пояснила появу в продажу книжки про «громадянську війну» в Україні
Раніше користувачі звернули увагу, що на сайті Yakaboo з’явилася книга «Ґамарджоба, панове!» автора Олександра Архипова, написана від імені учасника російської агресії проти України на Донбасі. В анотації до книги конфлікт на сході України названо «громадянською війною».

Роз'яснення, як ця книга опинилась в продажу, розмістили на сторінці книгарні у Facebook.

«У нашій системі управління контентом сталася помилка. На вітрині нашого онлайн-маркетплейса випадково опинилася книга, яка транслює ідеї і філософію, несумісну з громадянською позицією компанії Yakaboo і всіх наших читачів і партнерів. Також як і ви, ми засмучені цією ситуацією і приносимо всім свої щирі вибачення», - йдеться в повідомленні.

У книгарні зазначили, що менеджер, який мав перевіряти новий контент на відповідність вимогам, пропустив публікацію книги, яка не повинна була опублікованаї. Припускають, що це могло бути пов'язано з великим обсягом вхідної інформації. 

Наразі книгу зняли з продажу, а продавця відключили від маркетплейсу. Жодного примірника продати начебто не встигли.

Відповідно до Закону України «Про видавничу справу» видавнича продукція, що містить матеріали, зміст яких спрямований на порушення суверенітету і територіальної цілісності України, не може бути дозволена до розповсюдження на території України.

Нагадаємо, що Держкомтелерадіо неодноразово відмовляв ТОВ «Якабу трейд» у видачі дозволу на ввезення із РФ книжок, що містять ознаки російської пропаганди.

Наприклад, у листопаді 2019 року не дали ввезти книгу Тетяни Зарубіної «От динозавра до компота. Ученые отвечают на 100 (и еще 8) вопросов обо всем» московського видавництва «Розовый жираф». У жовтні 2019 компанії «Якабу трейд» не дали дозволи на 54 найменування російських книг з ознаками пропаганди.

Також книжки з ознаками пропаганди книгарня планувала ввезти у червні, травні, березнілютому 2019 року. Аналогічні випадки були й у 2018 році. 

Як відомо, 1 січня 2017 року набув чинності Закон України «Про внесення змін у деякі закони України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту». Відповідно до закону, не може бути ввезена на митну територію України видавнича продукція, яка за своїм змістом спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади; пропагує війну, вчинення терористичних актів; пропагує комуністичний та/або націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими та їхню символіку; розпалює міжетнічну, расову, релігійну ворожнечу; посягає на права і свободи людини; пропагує державу-агресора, зокрема її органи влади, представників органів влади, працівників культури та інших сфер держави-агресора, які публічно підтримують окупацію території України; використовує шаржування державних символів України (Державного Герба, Державного Прапора, Державного Гімну) у будь-якому вигляді.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY