detector.media
03.05.2020 12:00
3 травня відзначається Всесвітній день свободи преси
3 травня відзначається Всесвітній день свободи преси
Щороку 3 травня відзначається Всесвітній день свободи преси з метою оцінити рівень свободи преси у світі, захистити медіа від зазіхань на їхню незалежність і вшанувати журналістів, які загинули при виконанні професійних обов’язків.

Тема глобальної кампанії в ЗМІ та соціальних мережах цього року - «Журналістика без страху і упередженості».

Кожного року під егідою ЮНЕСКО проходить міжнародна конференція присвячена Всесвітньому дню свободи преси. Через пандемію COVID-19 було прийнято рішення відкласти цей форум на 18-20 жовтня замість квітня.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» опублікувала щорічну доповідь — Індекс свободи преси. Вона аналізує стан свободи преси та інтернету у 180 країнах світу. Цьогорічний звіт має назву «Вступ у вирішальне десятиліття для журналістики, обтяжений коронавірусом». Нині, відповідно цього звіту, Україна посідає 96 місце - це на шість позицій вище, ніж 2019-го, коли Україна була 102-ю.

Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 травня Всесвітнім днем свободи преси у 1993 році.

Це рішення стало результатом роботи Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка в резолюції 1991 року про «Сприяння забезпеченню свободи преси у світі» визнала, що вільна, плюралістична та незалежна преса є необхідним компонентом будь-якого демократичного суспільства.

Генеральна конференція передала Генеральній Асамблеї виражене державами - членами ЮНЕСКО побажання оголосити 3 травня «Міжнародним днем свободи преси».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY