detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
29.04.2020 12:00
Дезінформовані Шарієм та зачаровані Саакашвілі. Огляд політичних відеоблогів за 20–26 квітня 2020 року
Дезінформовані Шарієм та зачаровані Саакашвілі. Огляд політичних відеоблогів за 20–26 квітня 2020 року
Шарій «підвів під монастир» Вуйчича, «ядерний реактор» Саакашвілі та «вірусолог» Черновецький розповідає правду про Covid-19.

Чи не найбільше на слуху в медіа, зокрема й серед блогерів, на тижні були Анатолій Шарій та політик Михеїл Саакашвілі. Перший — через сумнівну історію зі світовими знаменитостями, а другий — через можливий прихід до Кабміну.

Репетиція виборів? Як Шарій підтримку світових знаменитостей купував

Топовим блогером тижня, без жодного сумніву, можна вважати Анатолія Шарія. Тільки не через унікальний контент, а через скандал, у який він втрапив. Про зашквар Шарія тільки на «Детекторі медіа» вже згадували Гала Скляревська та Ангеліна Ломакіна, та й інші медіа не втратили нагоди позбиткуватися над невдалою (чи таки вдалою?) спробою блогера пропіаритися на світових знаменитостях.

Та нагадаю, як усе було. Спершу улюбленець Олівера Стоуна, вочевидь, вирішив, що звернення пропутінського кінорежисера вже застаріло. А отже варто заручитися підтримкою інших світових зірок. Тож на каналі Шарія вийшли два відео: в одному з них слова підтримки блогеру лунали від мотиваційного тренера та проповідника Ніка Вуйчича, в іншому схвально про Шарія висловлювався легендарний боксер Майк Тайсон. Який, за словами блогера, входить до його «голливудского лобби».

Все б нічого, та найзапекліший друг Шарія — блогер Сергій Стерненко — теж опублікував відео, присвячене спілкуванню Анатолія із зірками. Тільки от у Сергія все виглядало не так райдужно, як в Анатолія: одеський активіст зауважив, що подібні хвалебні оди від світових зірок можна замовити на сайті Cameo. Аби лиш у замовника була необхідна сума. На доказ своїх слів Стерненко за 25 доларів замовив у зірки серіалу «Гра престолів» привітання для Шарія з тим, що той… став працівником місяця у McDonalds.

Викриття від одеського блогера отримало резонанс. Настільки потужний, що той-таки Вуйчич записав відео, де перепросив у росіян та українців за звернення до Шарія. Бо ж, за словами проповідника, він «був дезінформований Анатолієм». І попросив блогера компліментарне відео видалити. На офіційній сторінці Тайсона у Фейсбуку реакції на інцидент немає. Проте запущене з подачі Стерненка викриття вдарило по самолюбству Шарія. Блогер навіть записав кілька відео, де, зокрема, погрожує Вуйчичу судом і переконує, що нічого в зірок не купував. Самоіронія при цьому погано приховує розчарування Шарія в тому, що «афера місяця» розкрилася.

Цим кейсом Анатолій Шарій здійняв такий хайп, що до його персони повернулися навіть автори «Телебачення Торонто». Зрештою, у програші залишився хіба що Нік Вуйчич, дозволивши втягнути себе в політичний скандал в Україні і трохи заплямувати репутацію. Бо для Шарія це обернулося частими згадками в популярних українських ЗМІ. А Майку Тайсону, схоже, байдуже, що рекламувати в Україні: блогера із сумнівною репутацією чи букмекерську контору. Аби лиш це приносило гроші.

Саакашвілі: повернення легенди

Не пройшли блогери й повз можливе призначення українським віцепрем’єром із реформ президента Грузії 2004-13 років Михеїла Саакашвілі. Хоча така ідея поки не знайшла підтримки в монобільшості, а окремі депутати «Слуги народу» бачать Саакашвілі в Офісі президента, політичні ютубери вже встигли опублікувати власну аналітику щодо ексочільника Одещини.

Зокрема, Олеся Медведєва певна, що в разі призначення Саакашвілі в Кабмін може повторитися історія з Порошенком. Коли грузинський політик спочатку грав роль критика противників п’ятого президента, але потім через амбіції почав нападати й на самого главу держави, через що його врешті позбавили громадянства й вигнали із країни. Те ж саме, вважає блогерка, може спіткати й Володимира Зеленського. Хоча президент, на думку Медведєвої, прагне призначити Саакашвілі як своєрідну «противагу» міністру внутрішніх справ Арсену Авакову, з яким у грузина давні порахунки.

Про протистояння двох політиків згадав на тижні й телеведучий та блогер Роман Скрипін. «Чи у нас кожне засідання уряду буде як обливаний понеділок?» — іронізує Скрипін. І чи означатиме призначення Саакашвілі відставку Авакова, запитує блогер. Крім того, Скрипін і колеги сумніваються, чи є в Саакашвілі команда для реалізації його прогресивних ідей. Бо самотужки політик із реформами явно не впорається.

Президент ризикує, адже темпераментний грузин може затьмарити як Дениса Шмигаля, так і самого Зеленського. До того ж Саакашвілі працює як «ядерний реактор», який, вийшовши з-під контролю, може завдати шкоди навіть власним розробникам. Так вважає блогер Роман Цимбалюк. Додаючи, що «грузинське диво» за президентства Михеїла Саакашвілі стало можливим завдяки майже абсолютній владі в його руках. Чого посада віцепрем’єра в Україні точно не передбачатиме.

Запит на Саакашвілі в Кабміні — високий, стверджує у своєму відео журналіст Євгеній Кисельов, посилаючись на соцопитування від компанії Ipsos, згідно з яким більшість опитаних українців (14 %) вважає, що саме цей політик став би найефективнішим прем’єр-міністром. При цьому друге місце, із 13 % симпатій, посів Петро Порошенко, а третє, маючи 8 %, — Юлія Тимошенко.

А от Олександр Дубинський своєю позицією щодо Михеїла Саакашвілі здивував. Нещадний критик Кабміну та навіть власної фракції «Слуга народу», блогер схвально поставився до можливого приходу колишнього президента Грузії в український уряд. І це при тому, що ідеологічний побратим Дубінського — Максим Бужанський — ймовірне призначення критикує нещадно.

А що там коронавірус?

Попри спад блогерського інтересу до теми Covid-19, окремі блогери все ще записують тематичні відео про епідемію й боротьбу проти неї. Цього тижня справи карантинні обговорював журналіст Данило Мокрик. Відео він записував на обгородженому стрічкою дитячому майданчику, де бути заборонено постановою уряду. Таким чином Мокрик висміював небажання окремих співгромадян дотримуватися карантинних обмежень. Як приклад він узяв похорон директора заводу в Шостці, на який, не дотримуючись дистанції, прийшли десятки людей, здебільшого літніх. Поліція ж на масові порушення, зауважує блогер, не реагувала. Також Данило Мокрик нагадав, що показова побожність теж не врятує від коронавірусу, й навів приклад народного депутата Вадима Новинського. Всі ці карантинні історії, на думку блогера, показують, «який п*здєц у народу в головах».

Своє специфічне бачення пандемії презентував і колишній очільник Києва, а тепер ще й блогер Леонід Черновецький. На його думку, Covid-19 — «на 99 % биологическое оружие», а вірус схожий на «шарик, который катится по земле». Вірус, вважає юрист за освітою Черновецький, розробили в лабораторіях однієї з тоталітарних країн як чергову зброю масового ураження.

Карантин продовжили, аби не дозволити людям збиратися на День солідарності трудящих та на День Перемоги — вторить словам представника «ОПЗЖ» Андрія Лесика проросійський блогер Олександр Семченко. Так само як і його ідеологічний соратник Лесик, Семченко наводить приклад «успішної» боротьби з Covid-19 у Білорусі. Хоча назвати ситуацію в сусідній країні позитивною (попри показовий оптимізм тамтешнього президента Лукашенка) навряд чи можна. Але якщо люди вірять, що їжа в Білорусі краща, ніж в Україні, бо «за радянськими стандартами», то і в успішнішу боротьбу з вірусом повірять охочіше, ніж у правду.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY