detector.media
28.04.2020 13:40
У Львові госпіталізували представника «STOP корупції», який перевіряв роботу лікарень в умовах пандемії коронавірусу
У Львові госпіталізували представника «STOP корупції», який перевіряв роботу лікарень в умовах пандемії коронавірусу
До львівської міської клінічної лікарні швидкої допомоги 27 квітня госпіталізували представника інформагентства «STOP корупції», який перевіряв підготовку лікарень до роботи в умовах пандемії коронавірусу COVID-19.

Львівська міська рада повідомила, що спершу двоє осіб, які представилися журналістами інформаційного агентства «STOP корупції», влаштувати провокацію. «Вони запитували про підготовку лікарні до роботи в умовах пандемії, однак потім один із них, порушуючи правила карантину, увірвався до приймального покою, аби, з його слів, перевірити, як йому надаватимуть допомогу, якщо йому стане погано», – йдеться в повідомленні.

Представники «STOP корупції» питали про готовність роботи лікарні в умовах пандемії. У міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги розповіли, що медійники подекуди «говорили у підвищеному тоні, агресивно, нервували». У зв’язку з цим їх попросили вийти з адміністративного приміщення на вулицю і там продовжити розмову. Натомість медійники викликали поліцію.

«Один з журналістів почав поводити себе ще агресивніше, мовляв, а як мене будете приймати, якщо в мене інфаркт чи інсульт? Тоді він спустився на перший поверх і почав вламуватися у приймальне відділення. Муніципальна варта намагалася його затримати, але він проштовхнувся, при цьому не продезінфікував руки, не поміряв температуру тіла і зайшов у відділення. Звісно, медики не могли відмовити йому у прийомі, бо він заявив, що в нього є скарги на серцебиття. Відтак, його оглянули, й усі показники були в нормі, зокрема й серцебиття, однак зафіксували підвищену температуру тіла – 37,4 градусів», – зазначається в повідомленні.

Представнику «STOP корупції» провели експрес-тест на коронавірус, який показав негативний результат. Проте лікарі встановили, що 24 квітня він відвідував лікарні в Івано-Франківську, де перебувають на лікуванні пацієнти з коронавірусом. «Наразі його дообстежують в умовах повної ізоляції, а медичний персонал одразу перейшов на режим роботи з людьми, які мають підозру на коронавірус», — повідомили в міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги.

За даними Інституту масової інформації, інцидент стався з кореспондентом ІА «Стоп корупції ТВ» Віктором Паласом. Він опублікував на своєму ютуб-каналі відео, у якому разом з колегою Андрієм Туркою перебуває в лікарні швидкої допомоги та намагається пройти до кабінету головного лікаря.

Згодом на своїй сторінці в Facebook Віктор Палас повідомив, що перебуває в ізоляторі лікарні швидкої допомоги: «Температура 37,4, утруднене дихання, покашлюю. Тестують на коронавірус COVID-19».

Юрист ІМІ Алі Сафаров зауважив, що журналісти мають право збирати інформацію, але під час відвідування лікарні зобов’язані дотримуватись загально встановлених правил поведінки і допуску, зокрема – дотримуватись встановлених карантинними заходами обмежень.

«Варто зазначити, що журналісти відповідно до статті 34 Конституції України, статті 25 Закону України “Про інформацію” мають право збирати інформацію, у тому числі під час своєї діяльності користуватись технічними засобами запису і трансляції. Проте лікарня не є органом влади, тому на журналістів в даному випадку не розповсюджується право, передбачене частиною другою статті 25 Закону України “Про інформацію”: “2. Журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством», – пояснив юрист.

За його словами, порушення журналістами під час відвідування лікарні встановлених карантинними заходами правил та обмежень може тягнути за собою відповідальність для винних осіб незалежно від наявності статусу журналіста.

Нагадаємо, у Львові 21 квітня журналістів почали тестувати на виявлення коронавірусу COVID-19.

Фото: Роман Балук / Львівська міська рада

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY