detector.media
Денис Євтющенков
для «Детектора медіа»
28.04.2020 12:00
Зірки на карантині: як створити кліп та записати пісню без порушень
Зірки на карантині: як створити кліп та записати пісню без порушень
Зірки постійно перебувають у соціальній комунікації зі своїми прихильниками: проводять концерти, беруть участь у телешоу та радіоефірах, знімають музичні ролики. Та карантин приніс безліч обмежень. Як зіркам підтримувати зв'язок із фанами на час зведеного до мінімуму фізичного контакту між людьми та не порушувати при цьому правила карантину?

Соціальна сфера життя громадян зазнала суттєвих змін, та карантинні заходи для всіх необхідні, щоби подолати розповсюдження вірусу. Всі обмеження та заборони запровадили постановою Кабінету міністрів України від 11.03.2020 року № 211 (далі — Постанова), за порушення положень якої законом передбачена відповідальність, зокрема статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Необхідно розуміти, що цей законодавчий документ врегульовує суспільні відносини, а не забороняє їх. А тому життя та будь-яка діяльність під час карантину можлива, однак має свої особливості.

Пропоную розібрати юридичну сторону, як зіркам не порушувати карантинні правила, підтримуючи зв’язок зі своїми прихильниками.

Домашні концерти замість стадіонних

На період карантину концерти прямо заборонені положеннями підпункту 7 пункту 2 Постанови. А тому за жодних обставин не можна збирати групу людей (більше двох) для проведення заходу. Навіть якщо всі відвідувачі будуть у засобах індивідуального захисту: респіраторах, захисних масках, окулярах, гумових рукавичках.

Після прирівнювання карантинних заходів до дії форс-мажорних обставин усі організатори концертів почали масово скасовувати чи переносити заплановані публічні виступи артистів, розуміючи відсутність наслідків у вигляді штрафів та пені. Утім, технологічний прогрес дозволяє людям взаємодіяти одне з одним на відстані.

Безліч стримінгових сервісів в інтернеті дозволяють створювати відеотрансляції онлайн у вільному доступі або безкоштовно: Youtube, Instagram тощо. Слід зазначити, що безліч світових зірок уже на всю використовують силу інтернету та дають безоплатні концерти прямо зі своєї оселі, тим самим закликаючи фанів дотримуватися правил карантину — #StayAtHome.

Українські зірки взяли участь у масовому флешмобі, організованому Мінохорони здоров’я України, та записали короткі звернення про необхідність залишатися вдома та дотримуватися правил карантину й особистої гігієни. Серед зірок-добровольців були і клієнти нашого адвокатського об’єднання Kachura Lawyers Олег Винник та Михайло Хома (Dzidzio).

Похід на радіо як правопорушення зірки

За документом уряду, суб’єктам господарювання заборонено приймати відвідувачів (підпункт 8 пункту 2 Постанови). Долучення зірок до телевізійного заходу буде розцінено правоохоронними органами як порушення встановлених правил карантину. Однак це не стосується працівників. Навіть простий візит до радіостанції на ефір буде порушенням.

Утім, зверну увагу, що це буде порушення з боку організатора такого телевізійного чи радіозаходу, адже заборонена робота підприємства, яка передбачає приймання відвідувачів, а не саме відвідування. При дотриманні необхідних правил карантину відвідувачу такого заходу відповідальність не загрожує.

Рекомендуємо все ж таки утриматися від особистого відвідування студії, а обмежитися використанням відеозв’язку, як це робить більша частина зірок, у тому числі і клієнти АО Kachura Lawyers. Так, наприклад, Dzidzio на період карантину вирішив брати участь в усіх заходах виключно дистанційно, використовуючи при цьому інтернет. Він неодноразово записував повідомлення на свій мобільний телефон та направляв його до телестудії або брав участь у радіоефірі просто зі свого дому, при цьому навряд чи слухачі помітили різницю.

Додатково, для підтримання соціального зв’язку із своєю аудиторією, Dzidzio виходить у прямі ефіри в мобільному застосунку Instagram, разом зі своїми друзями та колегами по шоу-бізнесу. Такі ефіри допомагають зірці налагодити контакт із аудиторією та покращити їхній емоційний стан.

Де знімати кліпи та записувати музику

Заборонена робота суб’єктів господарювання пов’язана із прийманням відвідувачів. Це означає, що заборонена й відповідна діяльність підприємств, що займаються звуко- та відеозаписом. Тому навряд чи зірки, що не володіють власним обладнанням для звуко- та відеозапису, матимуть можливість порадувати своїх фанатів. Інші ж, навпаки, можуть скористатися чудовою нагодою та весь вільний час (від концертів та зустрічей із фанами) витратити на створення нового контенту.

Так вирішив зробити співак та композитор Олег Винник. Він не бере активної участі в житті інтернет-спільноти, окрім соціальних проєктів Мінохорони здоров’я України. Співак, будучи власником студії звукозапису, вирішив приділити більше часу творчості, щоб радувати своїх прихильників.

При створенні кліпів необхідно розуміти, що відвідування профільних студій на цей період є забороненим. Утім, не обов’язково використовувати спеціально обладнане приміщенні, адже можна створити відеоряд, використовуючи навколишнє середовище. Постановою заборонено відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, а також задекларована вимога носити захисні маски та респіратори у громадських місцях. Враховуючи обмеження, є локації для зйомок, що не потребуватимуть масок та відвідування яких буде не заборонене.

Один з прикладів — нещодавно представлений кліп Dzidzio на так званий духовний гімн України «Молитва за Україну». Фрагменти кліпу в Національному заповіднику «Софія Київська» було відзнято ще до запровадження карантину. І це, безумовно, добре, адже, згідно з постановою, Михайло зобов’язаний був би перебувати у храмі в масці чи респіраторі. Не думаю, що такий вигляд був би доцільним для цього кліпу. А ось інші локації відзняті вже за період карантину й були підібрані повністю до вимог постанови: їх відвідування не заборонено та не вимагає обов’язкового носіння засобів індивідуального захисту.

Розповсюдження ж об’єктів авторського та суміжного права вже давно перейшло до інтернету. Наразі є безліч дистриб’юторів та агрегаторів, які забезпечують використання та розповсюдження пісень та кліпів, продаж звукозаписів тощо: iTunes, AppleMusic, Youtube та YoutubeMusic, Google Play та інші. Зазначена діяльність не заборонена постановою. Зірки, що вирішили скористатися перервою в гастрольному графіку для створення нового контенту, зможуть нагадувати фанатам про себе новими хітами.

Вітчизняні зірки мають усі можливості спілкуватися з аудиторією на відстані. Утім необхідно пам’ятати, що обмеження існують і їх необхідно дотримуватися. Для того, щоб не оконфузитися, записуючи звернення до своєї аудиторії у громадському місці без захисної маски чи респіратора або перебуваючи в місцях, які відвідувати заборонено, допоможуть рекомендації фахівців-правників.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY