detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
27.04.2020 10:30
«Будет Covid-20, 21 — как айфоны». Огляд токшоу за 21–24 квітня 2020 року
«Будет Covid-20, 21 — как айфоны». Огляд токшоу за 21–24 квітня 2020 року
NewsOne та ZIK долучають до етерів сепаратистів і малюють похмурі перспективи пандемії, Влащенко тиражує жахалки роспропаганди, а Саакашвілі та Гройсман порозумілися під час критики Порошенка.

Пандемія, економіка та Михеїл Саакашвілі в Кабміні — такими темами на тижні рясніли українські токшоу. Тільки якщо на «1+1» чи «Україні» автори принаймні намагалися з’ясувати, що робити, то на каналах Медведчука традиційно задовольнилися відповіддю на запитання «хто винен?».

22 квітня, «Український формат», NewsOne

На передмову токшоу завітав народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Нестор Шуфрич. А перед студійною розмовою ведуча Діана Панченко, анонсуючи обговорення пандемії та карантину, зауважила, що для представників NewsOne «дуже важливе ваше (глядачів. — Авт.) інформаційне здоров’я».

Майже годинний виступ в етері Нестора Шуфрича можна звести до коротких тез: карантин потрібно продовжувати; влада неймовірно слабка й неефективна («между Зеленским и Порошенко уже можно ставить знак равенства»); можлива поява в Кабміні Михеїла Саакашвілі — «мина замедленного действия для Шмыгаля и для Зеленского»; в Державній службі з питань надзвичайних ситуацій майже немає фахівців (не те що Шуфрич за відповідної каденції); вибори на окупованій частині Донеччини та Луганщини мають відбутися згідно з мінськими домовленостями — до здобуття Україною контролю над кордонами. «Для виборів потрібно, щоб українська сторона мала політичну волю», — підтакував ведучий Віталій Дикий, не згадуючи про Росію та її волю.

У гуртовому етері, вже вкотре на NewsOne, у замкнутому приміщенні зібралися кілька гостей. Серед них — академік Національної академії наук України, екснародний депутат Володимир Семиноженко, економічний «експерт» Олександр Охріменко, очільник Харківської міської організації «Опозиційної платформи — За життя» Андрій Лесик, народні депутати: від «ОПЗЖ» — Ілля Кива, Наталя Королевська, від «Слуги народу» — Юрій Камельчук, Олена Мошенець, колишні радники міністерки охорони здоров’я Зоряни Скалецької: лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська, політтехнолог Дмитро Раїмов, колишній командир розвідки полку «Азов» Сергій Коротких, парламентарка 8-го скликання Надія Савченко, політкоментатори Михайло Чаплига й Олександр Солонтай. Відеозв’язком вмикалися керівник національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін, телеведучий та бізнесмен Андрій Пальчевський, керівниця обласної реабілітаційної лікарні Дніпра Інеса Шевченко, ексзаступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, все ще хворий на Covid-19 одесит Максим Головкін, українка Павлина Шимбір, котра мешкає в Італії і вже перехворіла на коронавірусну хворобу.

Попри пік епідемії в Україні, єдиним із гостей, хто мав при собі медичну маску (не використовуючи її в етері) та рукавички, був Олександр Солонтай. Без масок, але в рукавицях до студії прийшли Наталя Королевська, Сергій Коротких та Дмитро Раїмов.

На старті у студії зайшлося про пожежі, якими нині охоплена Україна, а у студії дали слово народному депутату від «ОПЗЖ» Іллі Киві. Гучним голосом народний депутат кричав, що «пожары — это сокрытие преступлений», а при владі нині — «идиоты и дебилы» (за що, на диво для NewsOne, отримав зауваження від ведучого). «Депутат, не приносящий пользы, получает 33 тысячи гривен», — далі вражав глядачів самокритичністю Кива.

Власну ложку дьогтю у відро з нечистотами вніс і бізнесмен Андрій Пальчевський, критикуючи медреформу та розповідаючи, як українські лікарі, мовляв, занижують кількість захворілих на коронавірусну хворобу (чи не по власній клініці судив гість? — Авт.).

Навіть Охріменко не йме віри словам Пальчевського

У подальшому обговоренні перебігу епідемії та карантину в Україні апелювати до здорового глузду намагався хіба що політтехнолог Дмитро Раїмов. Та гравців збірної зради й занепаду у студії було значно більше. «Експерт» з економіки Олександр Охріменко, зокрема, демонстрував і знання вірусології, заявляючи, що «маски — це все чепуха!». А от керівник Харківської міської організації «ОПЗЖ», сепаратист Андрій Лесик найбільше бідкався через те, що продовження карантину… не дасть змоги провести в Харкові пропагандистську акцію «Безсмертний полк». Та й узагалі, на думку Лесика, влада свідомо подовжила обмеження, аби зірвати такі важливі заходи до 9 травня. На зауваження Дмитра Раїмова, що в Росії парад теж скасували, Лесик апелював до того, що «в Белоруссии и Швеции все в порядке» (хоча у випадку з Білоруссю Лесик явно погарячкував. — Авт.).

Далі черга маніпулювати настала і для ведучих. Зокрема, Діана Панченко продемонструвала світлину, на якій кияни стоять у довгій черзі, аби забрати авто зі штрафмайданчика. «Де ж тут країна у смартфоні?» — супила брови ведуча. Авторкою фото була, ймовірно, сама Панченко, адже і її авто нині перебуває на штрафному майданчику (про що свідчить допис телевізійниці на власній сторінці у фейсбуку). Про те, що евакуацією авто займається місцева влада, ведучій нагадав політтехнолог Раїмов, закликавши присутніх перед тим, як «підіймати когось на вила», поцікавитися, чия це зона відповідальності.

Надія Савченко бідкалася, що під час карантину вона та її сестра помітили різке збільшення кредитного ліміту на картках «Приватбанку». «Моїй сестрі кинули 30 тисяч, а мені — аж 100», — розповіла політична діячка. Про те, що ліміти можна знижувати навіть до нуля й запропонованими коштами не користуватися, Савченко не знає.

Під завісу гуртової дискусії до студії покликали знаних «громовержців» каналів Медведчука — політкоментатора Чаплигу та представника «Нацкорпусу» Коротких.

Михайло Чаплига демонструє, наскільки сильно не боїться заразитися

Чаплига зі старту піарив допомогу медикам від Віктора Медведчука, а Коротких, коментуючи можливий вхід до Кабміну Саакашвілі, стверджував, що «иностранцы во всем мире не имеют права занимать госдолжности». При тому, що президенту Грузії 2004–2013 років українське громадянство давно повернули.

Про те, як коронавірус лікують в Італії, розповіла тамтешня мешканка, українка Павлина Шимбір, котра вже подолала недугу. Жінка сказала, що всі витрати на лікування взяла на себе держава, й наголосила, що пандемія Covid-19 — не фейк, як і досі вважає чимало людей (зокрема й завдяки каналам Медведчука). Ще більшого «оптимізму» додав Сергій Коротких, прогнозуючи, що після карантину в Україні «будет голод».

На післямову проєкту залишилися учасники гуртової дискусії Олександр Солонтай та Сергій Коротких. А долучися до них представниця партії Савченко Тетяна Проторченко та громадська діячка Ірина Паламар. Разом в «Українському форматі» цього разу були 22 гостей (14 чоловіків та вісім жінок).

 

Апелювати до фактів намагався Олександр Солонтай, нейтральну позицію займала Тетяна Проторченко. А нагнітанням і пересмикуванням займалися Коротких та Паламар. Останню гостю можна було просто розбирати на цитати. За словами бізнес-леді та громадської діячки, на Україну чекає руйнація, а закордонні організації сплять і бачать, як би підкорити та знищити нашу країну.

Серед «перлів» Паламар: «Я… имея хорошее образование… тоже могла бы продаться зарубежным структурам» (звучить як пропозиція послуг. — Авт.); готується «законопроект о порабощении населения»; «сейчас Covid-19, а будет 20, 21. Их будут выпускать, как айфоны». До слова, заперечувати пандемію — давня традиція для Ірини Паламар. На фоні такого красномовства загубився навіть Сергій Коротких, лише раз назвавши Михеїла Саакашвілі «идеальным политическим животным».

23 квітня, «Народ проти», ZIK

На першу передмову цього разу покликали директора Інституту серця Бориса Тодурова. Для імітації дискусії у студії сиділи журналісти Сергій Лямець, Василь Апасов і Євген Куксін. Усі присутні були без засобів індивідуального захисту. І тільки ведуча надягла медичні рукавички.

Роль Тодурова в етері була передбачуваною: критикувати медреформу «імені Супрун». Лікар розповідав: те, що сталося з медициною, — це «катастрофа», лікарям бракує найнеобхіднішого, а президент, мовляв, у ситуацію втручатися не бажає. Ведуча Наташа Влащенко запитувала гостя, що відомо про наявність в Україні бактеріологічних лабораторій США. Адже інформацію, мовляв, підтвердили в Посольстві США. Борис Тодуров відповів, що про таке нічого не знає. Воно й не дивно: новину про «американські бактеріологічні лабораторії в Україні» ЗМІ Медведчука почали розганяти після допису у фейсбуку члена «ОПЗЖ», народного депутата Рената Кузьміна.

Тільки от у статті, розміщеній на сайті американського посольства, на яку й посилається представник політсили, ніде немає формулювання «американські бактеріологічні лабораторії в Україні». У матеріалі йдеться про те, що «програма боротьби з біологічною загрозою Міністерства оборони США працює в Україні… над забезпеченням консолідованого і захищеного зберігання збудників хвороб та загрозливих токсинів у відповідних державних установах, так щоб при цьому можна було проводити мирні дослідження та розробляти вакцини. Ми також працюємо з нашими українськими партнерами, щоб розвинути здатність України виявляти спалахи, спричинені небезпечними патогенами, перш ніж вони становитимуть загрозу безпеці чи стабільності».

До слова, Ренат Кузьмін не вперше торкається теми бактеріологічних лабораторій США в Україні. Чим свого часу дав чимало інфоприводів для російських пропагандистських ЗМІ. І ще у 2017 році ці маніпуляції в дусі «теорії змови» детально розвінчувала, наприклад, ініціатива «Stop fake» (див. тут і тут). Та, як бачимо, соратники Медведчука намагаються знову розкрутити тему у вітчизняному медіапросторі.

Та повернімося до медреформи. Якщо Борис Тодуров, критикуючи ініціативи Уляни Супрун, все ж був обережним у висловах, то для надання розмові драматизму у студії були заготовлені експрес-промови журналістів. Василь Апасов, зокрема, питав у гостя, чому лікарі досі не страйкують проти неналежних умов праці (цікаве рішення в умовах пандемії. — Авт.). А Сергій Лямець узагалі припускав, що медична реформа Кабміну Гройсмана мала на меті «искусственно сокращать население».

Гостем другої передмови (тепер уже віртуальним) став колишній очільник Харкова та місцевої ОДА, народний депутат попередніх скликань Михайло Добкін. Він бідкався, що «обжегся, когда Зеленский и Порошенко объединились в парламенте». А от винними у всіх гріхах влади Добкін вважає… «соросят», які, мовляв, прилаштувалися на ключових посадах.

На гуртову суперечку (бо цивілізованою дискусією назвати те, що коїлося у студії ZIK, важко), крім журналістів, котрі були в передмовах, зібралися народні депутати: від «Опозиційної платформи — За життя» — Ілля Кива та Юрій Павленко (компанію яким відеовключенням склав Нестор Шуфрич), Олексій Кучеренко («Батьківщина»), Данило Гетьманцев, Олена Шуляк, Ірина Верещук, Юрій Камельчук («Слуга народу»), колишній кандидат у народні депутати від «ОПЗЖ», журналіст Володимир Кацман (завсідник «112 Україна» та NewsOne зізнався, що на етері «Народу проти» був цього разу вперше). Єдиним, хто хоча б мав при собі маску, виявився народний депутат Гетьманцев.

Відеозв’язком, крім Шуфрича, долучалася керівниця обласної реабілітаційної лікарні Дніпра Інеса Шевченко, заступник голови Дніпропетровської ОДА часів Коломойського Геннадій Корбан, бізнесмен Олексій Давиденко, сепаратист Андрій Недовєс (якого у студії представили як мешканця Луганська). Загалом 18 гостей (15 чоловіків і три жінки). Резонували традиційно народний депутат із монобільшості Максим Бужанський (у студії) та колишній парламентар-свободівець Юрій Михальчишин (скайпом).

 

Те, що відбувалося у студії проєкту під час гуртового крику (саме в такому стилі спілкувався, зокрема, Ілля Кива та інші противники влади), підпадає під шаблон «в Україні все погано в (потрібне вставити)». Пара опонентів, сформована з Іллі Киви та Данила Гетьманцева, давала зрозуміти: народному депутату від монобільшості ловити тут нічого. Не бажаючи вести аргументовану дискусію, Кива повторював завчені маніпулятивні тези. А щоб опоненту важче було реагувати на відверті пересмикування, народний депутат від «ОПЗЖ» метався довкола власної трибуни і кричав, розмахуючи руками. Час від часу напору гостя не витримувала навіть прикріплена на нього радіопетличка, звук із якої починав зашкалювати.

У будь-якій незрозумілій ситуації кричи й махай руками (Ілля Кива)

Та, загравшись у викривача, Кива, як у відомому анекдоті, «виходив сам на себе». Зокрема, критикуючи можливе призначення Михеїла Саакашвілі в Кабмін, народний депутат стверджував, що «в качестве реформатора зека нам еще не хватало», називаючи ексголову Одеської ОДА «преступником». Ці ж тези згодом повторив і однопартієць Киви Нестор Шуфрич. Зауваження про те, що Михеїл Саакашвілі має непогашену судимість у Грузії, — цілком слушне. Та й самі грузини на можливе призначення відреагували бурхливо. Тільки от ні сам Кива, ані присутні у студії не згадали, як свого часу народний депутат від «ОПЗЖ» теж був під пильною увагою правоохоронців.

Крім постаті колишнього президента Грузії, дісталося від Киви й нинішній українській владі. На думку соратника Медведчука, «страна — в глубокой жопе» (зауваження від ведучої), а у 2014-му в Україні стався «государственный переворот». На зауваження Данила Гетьманцева про те, що Кива й сам був на Євромайдані, представник «ОПЗЖ» зізнався, що тоді «попал под влияние».

– А що ж ви, будучи при владі, зробили для країни? — врешті не стрималася представниця монобільшості Шуляк.

– У нас есть план, — відповів Кива, назвавши купівлю російського газу задля здешевлення, неповернення боргів МВФ та інші звичні тези «ОПЗЖ». Втім, мовити на грані фолу цього вечора дозволяв собі не лише Кива, а й постійний резонер програми. Максим Бужанський, зокрема, говорив, що колишній генпрокурор (маючи на увазі Руслана Рябошапку. — Авт.) — «дурак дураком», а ведуча робила вигляд, що її напарник не робить нічого недоречного.

Другий блок програми можна позначити як «все погано у медицині». Щоби показати занепад галузі, до студії вмикали головлікарку обласної реабілітаційної лікарні Дніпра Інесу Шевченко, яка через брак забезпечення закладу днями оголосила голодування, домігшись уваги від Національної служби здоров’я. Закріпити гнітюче враження мало ввімкнення колишнього заступника голови Дніпропетровської ОДА (коли нею керував Ігор Коломойський) Геннадія Корбана, який розповідав, що медичних засобів у регіоні бракує, а влада діє неефективно. «Вишеньку на торт» розмови поставив журналіст Володимир Кацман, прогнозуючи, що карантин не завершиться 11 травня, а підприємці підуть у підпілля.

У третьому блоці під умовною назвою «Україна не бажає завершити війну» слово надали «мешканцю Луганська» (а насправді сепаратисту та пособнику терористів) Андрію Недовєсу. Він бідкався, що мешканці окупованих територій дуже розчаровані новою владою, бо та жодним чином не сприяє завершенню конфлікту й не робить Україну такою, до якої Донбасу хотілося б «повернутися». Та й у недорозведенні військ винна, звісно ж, Україна. Натомість бойовики, за словами Недовєса, просто-таки прагнуть розвести сили та форсувати мирний процес. Слово «Росія» у включенні взагалі не фігурувало.

Тези про українську владу, яка не хоче миру, просував і народний депутат від «ОПЗЖ» Юрій Павленко. І тільки представниця монобільшості Ірина Верещук зауважувала, що стороною конфлікту є й Росія, від рішень якої залежить дуже багато.

Зі студійного галасу під час обговорення конфлікту на Донбасі під кінець програми можна виокремити хіба що репліку Сергія Лямця, який похвалив Зеленського за правильні кроки до миру та зауважив, що Росія напала на нас. А от слова свободівця Михальчишина, який єдиний був категорично проти будь-яких перемовин з окупантами, присутні у студії прогнозовано засудили.

23 квітня, «Право на владу», «1+1»

Автори проєкту не зрадили карантинну традицію: у студії були тільки ведуча та персонал, а гості долучалися по відео. Серед них — заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко, народний депутат із монобільшості й колишній шеф «1+1» Олександр Ткаченко, російський емігрант, а нині американський військовий Гаррі Табах, керівник шпиталю Міністерства внутрішніх справ у Київській області Юрій Сак, бізнесмен Олексій Давиденко, голова Кременецької райради Тернопільщини Володимир Стефанський, очільник Донецької ОДА Павло Кириленко, інфекціоністка Катерина Булавинова, керівник національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін, а також лікарка Калинівської райлікарні, яка захворіла на коронавірус та долучилася до етеру анонімно. Разом десять учасників: вісім чоловіків та дві жінки.

 

На відміну від «Народу проти», що теж виходить у четвер і де головне завдання гостей — шукати «зради» в діях чинної влади, автори «Права на владу» не вперше від початку карантину намагалися допитатися в гостей про «перемоги».

Спершу, навівши статистику захворюваності в Україні та світі, у студії згадали про порушення карантинних умов священиками та прихожанами Почаївської та Святогірської лавр. Першу через це, як відомо, тимчасово закрили, а щодо керівництва другої, за словами очільника Донецької ОДА Павла Кириленка, відкрите кримінальне провадження в Нацполіції. Хоча Наталя Мосейчук уточнила: справу веде й СБУ, вивчаючи, чи не було масове скупчення спланованою диверсією.

Втім, цього разу, як і раніше на етерах токшоу, левова частка запитань призначалася заступнику міністра Віктору Ляшку. Посадовець говорив, що ефектом від карантину задоволений, а також заспокоював критично налаштованих гостей:

- голову Кременецької райради Тернопільщини Володимира Стефанського, який бідкався, що район не отримує належних медзасобів — що влада діє за розробленим протоколом, а медики отримають все необхідне. В тому числі й обіцяні 300%-ві доплати;

- американського військового Гаррі Табаха — що українське військо убезпечать від епідемії тестуваннями;

- ведучу — що влада має план подальших дій. Зокрема, у планах Кабміну — вакцинувати від грипу всіх бюджетників.

Долучили до етеру й лікарку Калинівської лікарні Ольгу. Яка стверджувала, що, дотримуючись усіх особистих санітарних норм, заразилася коронавірусом через те, що необхідних умов немає в самій райлікарні. Адже в закладі, мовляв, на одному поверсі зосередилося аж вісім відділень. Віктор Ляшко певнив, що в ситуації розберуться. Ведуча тим часом намагалася додати етеру позитиву. Для того, зокрема, попросила гостей показати домашніх улюбленців, які поруч. На прохання відгукнулися Олександр Ткаченко та Гаррі Табах.

Гаррі Табах демонструє, що він #не_один_на_карантині

Не забула Наталя Мосейчук і про те, що 24 квітня, коли «Право на владу» добігало кінця, у Віктора Ляшка був День народження (посадовець відзначав 40-річний ювілей. — Авт.). Тож принагідно привітала гостя, вибачаючись, що тому зазвичай доводиться тільки відбиватися від критики.

24 квітня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

У студії проєкту були президент Грузії 2004–2013 років Михеїл Саакашвілі, голови парламентських фракцій «Слуги народу» — Давид Арахамія та «Батьківщини» — Юлія Тимошенко, співголова фракції «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко, очільник інвестиційної компанії Томаш Фіала, бізнесмени Олександр Соколовський та Олексій Давиденко, на момент етеру вже колишній голова Державної податкової служби Сергій Верланов. Жоден із гостей засобів захисту не мав.

Відеозв’язком приєдналися прем’єр-міністр 2016–2019 років Володимир Гройсман та радник президента Олег Устенко. Разом десять промовців (дев’ять чоловіків та одна жінка).

 

До старту дискусії Савік Шустер анонсував «соціологічну реформу» просто у студії «Свободи слова»: глядачам запропонували долучитися до каналів у месенджерах, де вже з наступного етеру їм ставитимуть те чи інше питання, що розглядається у студії, аби авдиторія оперативно підказувала можливі рішення присутнім політикам.

Потому місце перед студійним мікрофоном зайняв ньюзмейкер тижня — президент Грузії 2004–13 років, ексголова Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі, якого президент бачить у складі Кабміну. Щоправда, ця ідея Зеленського поки що не знаходить підтримки в монобільшості.

Саакашвілі, виступаючи, був традиційно експресивним, критикував Порошенка та казав, що погодиться на будь-яку посаду, аби «врятувати країну». Думки ж присутніх у студії парламентарів щодо постаті грузинського українця розділилися. Схвально на можливе призначення Саакашвілі до Кабміну дивиться лідерка «Батьківщини». А от співголова фракції «ОПЗЖ» категорично проти, бо ж Саакашвілі має судовий вирок у Грузії (про що представники «ОПЗЖ» завзято розповідають як на етерах, так і на власному сайті. — Авт.). Також, на думку Юрія Бойка, Михеїл Саакашвілі — не більше ніж «політичний турист».

Слова Бойка змусили Саакашвілі йти в контратаку: ексголова Одеської ОДА запевняв, що вирок (досі не скасований судом. — Авт.) — справа рук грузинських симпатиків Путіна. І що визнають його тільки російські можновладці та їхні українські посіпаки (себто члени «ОПЗЖ»).

Саакашвілі детально пояснює Бойку за «русский мір»

Дискусія політиків трохи випала із загальної картини програми, де гості здебільшого критикували нинішню владу. Колишній прем’єр Гройсман, зокрема, закидав посадовцям відсутність плану дій під час епідемії. Не забувши похвалитися тим, що робив, коли сам керував.

«Порошенко мешал мне и Володе работать», — провадив у цей же час Саакашвілі, на що Гройсман схвально кивав. Далі медичний бізнесмен Олексій Давиденко закидав занадто жорсткі карантинні умови для малого бізнесу, а виробник текстилю Олександр Соколовський розповів, як Міністерство охорони здоров’я замовило в нього 90 тисяч захисних костюмів. Але на момент, коли компанія пошила 23 тисячі, стало зрозуміло, що товар не викуплять. Про цей скандал писали досить багато у ЗМІ.

Виступав у студії і звільнений 24 квітня очільник ДПС Сергій Верланов. На думку ексголови Податкової, його відомство планові показники виконує. А отже, звільнення його та голови Митної служби Максима Нефьодова — справа політична.

Подекуди політичні опоненти у студії сварилися. Крім згаданих Бойка та Саакашвілі, у двобоях сходилися Арахамія та Гройсман, а потім до суперечки долучилися й запрошені підприємці. Втім гості проєкту уникали «ефекту NewsOne»: ніхто не переходив на особистості та не вдавався до відвертого популізму.

Ведучий же, поміж модеруванням дискусії, навів дослідження настроїв глядачів «Свободи слова Савіка Шустера». Виявилося, що 46 % опитаних мають надію на завтра, 33 % відчувають страх, а 21 % — узагалі приниження. Цифри серед молодіжної аудиторії (18–29 років) — 49 %, 39 % та 12 % відповідно.

24 квітня, «Ехо України», Прямий

Цього разу гості Прямого зібралися у студії «Еха України», а не в різних студіях каналу, як це було раніше. На етер завітали представниця монобільшості в парламенті Олена Шуляк, член фракції «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, представниця фракції «Голосу» Юлія Клименко, позафракційна Вікторія Гриб, віцепрем’єр часів Гройсмана Павло Розенко, народний депутат 8-го скликання Борислав Береза (позафракційний). Разом — шестеро гостей (по троє чоловіків та жінок).

Говорили про можливий прихід до влади Михеїла Саакашвілі, рік від другого туру президентських виборів-2019, та діяльність Зеленського на посаді, роботу парламенту.

24 квітня, «Протистояння», NewsOne

На передмову завітав політичний коментатор та ведучий, завсідник етерів NewsOne Вадим Карасьов.

У гуртовій частині, крім гостя передмови Карасьова, висловлювалися народні депутати України Ренат Кузьмін, Наталя Королевська, Нестор Шуфрич (фракція «Опозиційна платформа — За життя»), Галина Янченко, Мар’яна Безугла, Юрій Камельчук («Слуга народу»), народний депутат 8-го скликання Юрій Левченко (ВО «Свобода»), парламентарка 5–7-го скликань Олена Бондаренко, заступниця головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Світлана Крюкова, політичні коментатори Віктор Таран та Михайло Чаплига. На відеовключеннях говорили народна депутатка з монобільшості Ірина Верещук, колишній міністр фінансів Ігор Уманський, українець, який мешкає в Іспанії, Ярослав Зінченко. Загалом 14 гостей (вісім чоловіків та шість жінок).

Говорили про пандемію коронавірусу та карантин в Україні, (не)призначення Саакашвілі в Кабмін, сценарії виходу фз кризи тощо.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY