detector.media
Світлана Григоренко
25.04.2020 17:05
«Не піратьте, а донатьте!»: Docudays UA відкрився в онлайн-форматі
«Не піратьте, а донатьте!»: Docudays UA відкрився в онлайн-форматі
24 квітня відбулася онлайн-церемонія відкриття Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Docudays став першим українським кінофестивалем, який проходить онлайн. Таке рішення керівництво ухвалило у зв’язку з поширенням вірусу COVID-19 та карантином. Подивитися фільми фестивалю та стежити за його подіями можна тут.

Про церемонію відкриття розповідає Дар’я Аверченко, директорка з комунікацій фестивалю: «Ми вирішили не робити церемонію в записі, а вийти в стрімі, аби зберегти відчуття унікальності моменту й дати можливість гостям підключатися до нас у режимі реального часу». 

Цьогоріч Docudays UA присвячений темі дорослішання — «Teen Spirit». Організатори пропонують розібратись у правах дітей i як може звучати голос молодi в обговоренні суспільних питань. Образом кінофестивалю обрали жувальну гумку, яка символізує задоволення, впевненість у собі та навіть інструмент протесту для покоління «Z».

«Для виходу в ефір наш арт-відділ взявся за декорування офісу й переробив центральну кімнату в студію. Звідси будуть виходити в ефір ведучі. А протягом фестивалю тут виступатимуть спікер(к)и правозахисних дискусій “Rights Now!”», - коментує Дар’я Аверченко.

Ведучими церемонії стали Ангеліна Карякіна, журналістка, медіаменеджерка (Суспільне), авторка документального кіно, Максим Щербина, сценарист і ведучий «Телебачення Торонто», а також опудало, яке страждає від булінгу.

На церемонії насамперед розповіли про те, як буде працювати фестиваль онлайн, як користуватися сайтом у пошуку корисної інформації і текстів, як ставити питання режисер(к)ам, голосувати за фільм чи брати участь у дискусіях. 

За словами Дар’ї Аверченко, церемонія планувалася максимально інтерактивною - з розіграшами та сюрпризами. Таким сюрпризом і стало випадкове вривання в онлайн-стрім дівчини, яка вела в прямому ефірі заняття з йоги. Саме їй ведучі і розповідали про родзинки кінопрограми, розклади стрімів.

На зв'язок також вийшли Тобіас Тиберг, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Швеція, який розповідав про права дітей у щоденній практиці, а також Олег Сенцов із закликом доєднатися до флешмобу на підтримку політв'язнів та полонених #PrisonersVoice. До нього приєдналися ведучі та волонтери фестивалю.

Наприкінці церемонії відкрили разом із програмістом фестивалю доступ до самих фільмів на платформі Docu/Space, а опудало винесло табличку «Відчинено».

Нагадаємо, що всі фестивальні кінопокази та онлайн-трансляції будуть безкоштовними. За можливості, глядачі можуть сплатити за перегляд довільну суму або зробити благодійний внесок, а також придбати мерч. Ведучі декілька раз підкреслювали месседж фестивалю: «Не піратьте, а донатьте!». Адже всі режисери дозволили викласти в онлайн-доступ свої фільми безкоштовно. Описи до всіх фільмів можна прочитати на платформі Docu/Space

Фото: Світлана Григоренко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY