detector.media
Ярослав Зубченко
23.04.2020 10:30
Читай про Порошенка та рахуй гривні. Як виглядають онлайн-уроки на 5 каналі
Читай про Порошенка та рахуй гривні. Як виглядають онлайн-уроки на 5 каналі
Зеленський працює на Кремль, Чорновол судить «одіозний суддя», Петро Порошенко допомагає медицині — чого навчає дітей 5 канал.

«Всеукраїнська школа онлайн» виходить на українських телеканалах два тижні, й «Детектор медіа» вже встиг присвятити текст тому, як нею зловживають медіа та навіть самі автори проекту. Але того разу ми незаслужено обділили увагою старання 5 каналу. Який прямо під час уроків транслює дітям політичну агітацію та пропонує рахувати гривні.

Для початку канал Петра Порошенка під час онлайн-уроків не вимикає новинну стрічку. ZIK теж робив так у перший день, але потім рухомий рядок прибрали під тиском громадськості. Що ж до 5 каналу, то він продовжує транслювати дітям повний набір тез «Європейської солідарності».

Ось, наприклад, повідомлення 21 квітня: «За рік, що минув після президентських виборів, стало очевидно, що в Зеленського не справляються з викликами і завданнями, які постають перед державою — Герасимов». Цей напис семикласники могли спостерігати під час уроку фізики.

16 квітня Володимир В’ятрович під час шкільної руханки жалівся на свій виклик у ДБР. 17 квітня учні могли дізнатися про «одіозного суддю» у справі Чорновол. Цього ж дня під час уроку української мови 5-й подав дітлахам ось цю цитату Андрія Парубія: «Це намагання сценаристів з Кремля, і сьогодні їхніми інструментами, на жаль, стали українські правоохоронні органи і українська влада на чолі з президентом. Вони намагаються показати Майдан як переворот».

Канал Порошенка навіть вирішив розповісти учням про благодійність свого власника: «Благодійний фонд Петра Порошенка передав до Вінницької центральної райлікарні відремонтований апарат ШВЛ і 900 комплектів захисного одягу для медиків. Індивідуальний захист для лікарів у фонді раніше передали і до інших лікарень Вінниці, зокрема, 500 спецкостюмів — до 1-ї міської лікарні, 100 — до лікарні ім. Пирогова».

А ми думали, що політінформацію скасували

Що ж до матеріалів до та після школи, то 5 канал маніпулює ними не надто сильно. Може показати дітям рекламу програми «Гончаренко рулить» від народного депутата «ЄС» Олексія Гончаренка чи подати новину про справу Чорновол, у якій фігуруватимуть близькі до Порошенка політики.

У школі краще не затримуватися після дзвінка

Крім того, у 5 каналу є власний розіграш. Для того, щоб виграти гіроскутер, глядачам потрібно «дивитися в ефірі уроки для 7 класу у будні з 10:00 до 12:00 та підраховувати суму гривень, які ти побачиш на екрані під час трансляції».

У ZIK був схожий розіграш, але канал змінив його умови через критику громадськості. Узагалі, виникає враження, що 5 канал своїм конкурсом якраз і намагається відтягнути частину аудиторію в каналу Медведчука, адже вони обоє транслюють уроки для 7 класу. Тільки ZIK має у 16 разів вищий рейтинг.

Проблема з розіграшем 5 каналу полягає в тому, що він дуже відволікає від уроків. За дуже підозрілим збігом, «гривні» часто з’являються поверх тієї інформації на дошці, до якої якраз апелює вчитель. Замість складових «тексту анотації» 16 квітня учні дивилися на 100 гривні. Правила написання прислівників 21 квітня закривала 200-гривнева банкнота. Але, навіть, якби гроші не з’являлися прямо поверх тексту на дошці, хіба постійна спроба підрахувати гривні не відволікає школярів від змісту уроку?

Можливо, ці діти не отримують освіту. Але зможуть виграти кепку «Я вмію рахувати гроші» на «Караоке на Майдані». 

Отже, немов участі Євгенія Кошового в онлайн-уроках замало, 5 канал може додатково прикрасити ваше навчання новинами про роботу українського президента на Кремль, благодійністю Петра Порошенка чи рекламою програми за участі Олексія Гончаренка. Або просто закрити навчальний матеріал своїм конкурсом.

Звісно, судячи з рейтингів, онлайн-школа на 5 каналі не несе серйозної суспільної загрози. Але перефразовуючи Достоєвського, весь політичний піар не вартий сліз навіть однієї дитини.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY