detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
22.04.2020 15:45
У парламенті зареєстрували проєкт постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії щодо «каналів Медведчука»
У парламенті зареєстрували проєкт постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії щодо «каналів Медведчука»
ТСК пропонує заслухати і обговорити звіт на засіданні Верховної Ради, опублікувати його в газеті «Голос України» й на офіційному веб-сайті парламенту.

На сайті Верховної Ради 17 квітня 2020 року зареєстрували проєкт постанови №3363 «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації», але текст документу оприлюднили лише 22 квітня.

Відповідно до проєкту постанови, Тимчасова слідча комісія, утворена Верховною Радою 17 жовтня 2019 року, пропонує заслухати та обговорити звіт ТСК на пленарному засіданні парламенту. А також направити цей звіт до Генпрокурори, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки України, Державного бюро розслідувань, Державної фіскальної служби України та Національного антикорупційного бюро з метою перевірки викладеної в ньому інформації.

Крім того, звіт ТСК пропонують опублікувати в газеті «Голос України» та на офіційному веб-сайті Верховної Ради.

Разом з проєктом постанови оприлюднені два додатки: власне звіт ТСК та схема змін структури власності телеканалу «112 Україна».

Зокрема, у звіті ТСК йдеться про те, що на момент створення Комісії, відповідне законодавство, яке б регулювало діяльність ТСК та надавало слідчі функції, було відсутнє.

Члени Комісії ініціювали ухвалення відповідного законопроєкту про Тимчасові та спеціальні слідчі комісії. Закон України «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» набрав чинності 16 січня 2020 року.

У звіті зазначено, що в засіданнях ТСК брали участь представники Антимонопольного Комітету України, Державної податкової служби, Державної служби фінансового моніторингу, Державної фіскальної служби, Міністерства внутрішніх справ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Служби зовнішньої розвідки та СБУ.

Також на засідання неодноразово запрошували менеджерів телеканалів NewsOne, «112 Україна», ZIK, юриста телеканалу «112 Україна» та кінцевого бенефіціарного власника трьох телеканалів народного депутата України Тараса Козака, але вони проігнорували запрошення та не надали пояснень з питань розслідування.

Члени ТСК зазначили, що на момент подання звіту, Головним слідчим управління СБУ здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні від 8 липня 2019 за ознаками вчинення правопорушень, передбачених ч.2 ст. 15, ч.1 ст.111, ч.3 ст. 206-2, ч.3 ст. 209 та ч. 2 ст. 258-5 КК України, у рамках якого досліджуються наступні обставини:

– організація проведення 12.07.2019 року телемосту, запланованого за участі громадян України та Російської Федерації між телеканалами NewsOne та «Россия-1»;

– можлива причетність бенефіціарних власників телеканалу NewsOne до фінансування оборонного комплексу Російської Федерації;

– походження грошових коштів, що використовувалися народним депутатом Козаком для придбання корпоративних прав ТОВ «Новини 24 години» (NewsOne), а також обставини набуття ним корпоративних прав групи підприємств телеканалів «112 Україна» та ZІK;

– протиправного заволодіння в 2016 році корпоративними правами групи компаній телеканалу «112 Україна».

ТСК встановила, що частина документів знаходиться за кордоном, і їх отримання можливе лише через запити правоохоронних органів про надання міжнародно-правової допомоги до іноземних юрисдикцій, що в певній частині зупинило розслідування відповідно до покладених завдань.

Тимчасова слідча комісія за час своєї діяльності отримала та опрацювала наступні відомості:

– структуру власності всіх телеканалів, які входять у коло діяльності Комісії,  напрацювання Антимонопольного комітету України щодо можливої концентрації;

– свідчення колишнього топ-менеджера телеканалу «112 Україна» Андрія Подщипкова, які дозволили отримати дані щодо можливого заволодіння чужим майном, а саме: групою фірм, які здійснюють мовлення  каналу;

– договори купівлі-продажу підприємств, що відносяться до предмету відання ТСК;

– документи Нацради з питань телебачення та радіомовлення щодо моніторингу контенту телеканалів.

Попри те, ТСК запевняє, що отримана та досліджена інформація цілком дозволяє підвести підсумки щодо предмету розслідування відповідно до визначених завдань.

Зокрема, щодо телеканалу NewsOne ТСК «вбачає в діях, які відбулись, починаючи з 14 квітні 2018-го до 12 жовтня 2018 року, між Козаком Романом Тарасовичем, Мураєвим Євгенієм Володимировичем, Мураєвим Володимиром Кузьмичем, юридичною особою Республіки Кіпр Демосена Інвестментс ЛТД та АТ "МВ Інвестмент АГ" (Швейцарія) під час набуття власності ТОВ "Новини 24 години", діями, які зазвичай практикуються для заниження податкової ставки, що підлягає сплаті в країні походження вищезазначених іноземних компаній, та можуть бути одним з методів для оптимізації податків».

Також ТСК вбачає можливу оптимізацію податків під час купівлі-продажу телеканалу ZIK.

Розглянула ТСК й відносини телеканалу «112 Україна» з Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення та ін.

Як писав ДМ, 17 жовтня 2019 року Верховна Рада утворила тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації. 

15 квітня 2020 року Тимчасова слідча комісія завершила розслідування та передала Верховній Раді матеріали щодо телеканалів «112 Україна», ZIK та NewsOne, які належать близькому соратнику Віктора Медведчука Тарасу Козаку.

Нагадаємо, три інформаційні телеканали – NewsOne«112 Україна» і ZIK – належать Тарасу Козаку і входять до медіахолдингу «Новини», який очолює телепродюсер Олексій Семенов. Він скуповував ці канали поступово, з жовтня 2018-го по червень 2019 року. Тарас Козак – близький соратник українського політика, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» і кума Володимира Путіна Віктора Медведчука, їхні брати – бізнес-партнери.

Народний депутат Микита Потураєв розповів, що у команди президента є напрацювання рішень щодо каналів Медведчука. Президент Володимир Зеленський заявляв, що знає, звідки у Віктора Медведчука гроші на фінансування партії та телеканалів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY