detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
21.04.2020 17:10
Нацрада відреагує на показ каналом «112 Україна» російського мультфільму
Нацрада відреагує на показ каналом «112 Україна» російського мультфільму
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення може призначити позапланову перевірку телеканалу «112 Україна» через показ 19 квітня російського мультфільму «Необыкновенное путешествие Серафимы», знятого у 2015 році за фінансової підтримки Міністерства культури Російської Федерації. Про це «Детектору медіа» повідомила перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк.

На показ цього мультфільму каналом «112 Україна» звернув увагу у Facebook співробітник Суспільного мовника Микола Матвійчук. Він охарактеризував стрічку як «російський пропагандистський мультфільм», що розповідає «про хороших чекістів та російських попів».

За словами Ольги Герасим’юк, Нацрада під час моніторингу зафіксувала трансляцію на каналі «112 Україна» цього мультфільму. «Ми бачили, що це стурбувало суспільство. Готуємо на засідання 23 квітня проєкт рішення про призначення позапланової перевірки. Ми аналізуємо мультфільм і норми законодавства», – повідомила вона.

Крім того, Нацрада планує призначити позапланові перевірки телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK і через інші ознаки порушень. Відповідні питання вже внесені до порядку денного засідання 23 квітня. Ольга Герасим’юк пояснила «Детектору медіа», що йдеться про висловлювання політиків в ефірі, які можуть бути шкідливими для неповнолітніх (ненормативна лексика). А також порушення вимог законодавства щодо інформаційної безпеки телеканалом NewsOne, який уже отримав за це штраф (за висловлювання Руслана Коцаби), але, на думку Нацради, не усунув порушення.

Якщо Нацрада призначить перевірки, то вони будуть проведені вже після карантину. Також Нацрада на час карантину не розглядає результатів перевірок, оскільки в такому разі слід обов’язково запрошувати представників компаній, а в умовах карантину регулятор обмежив допуск сторонніх осіб до свого приміщення. Саме ж засідання Нацради 23 квітня вперше буде відбуватися в режимі відеоконференції. «Однак ми постійно проводимо моніторинг і фіксуємо всі порушення. Ніщо не залишиться поза нашою увагою», – наголосила перша заступниця голови Нацради.

Скріншоти: Микола Матвійчук / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY