detector.media
Галина Петренко
21.04.2020 13:30
У передчутті нової нормальності. Медіапідсумки 13–20 квітня 2020 року
У передчутті нової нормальності. Медіапідсумки 13–20 квітня 2020 року
На початку пандемії звучали прогнози, що вона роз’єднає глобалізований світ. Усе може статися, але поки що картина геть протилежна, принаймні в медіасфері: всюди одночасно відбуваються схожі процеси і медійники реагують на них однаково.

Я щодня читаю/дивлюся найбільші світові медіа і, звісно, особливу увагу звертаю на новини зі сфери ЗМІ. Протягом карантину вони точно такі, як у нас. У всьому світі зросло споживання новин. У всьому світі це не конвертується в рекламні доходи – вони впали. У всьому світі зупинилися зйомки кіно і серіалів. У всьому світі ті шоу, які продовжують зніматися, знімаються без глядачів у студії, а спікери або підключаються скайпом, або сидять неприродно далеко один від одного. У всьому світі телезірки стрімлять зі своїх домівок і, будьмо чесними, глядачі не стільки слухають їхні розмови, скільки роздивляються їхнє житло на задньому плані. Багато де в світі на телебаченні показують шкільні уроки, а в Польщі на географії навіть переплутали Австрію та Австралію. У всьому світі схвильовано обговорюють, якими медіа вийдуть із пандемії, виробництво якого контенту вони скоротять та якою буде поведінка їхніх глядачів.

В інших умовах ми би думали, що такі співпадіння пояснюються тим, що медіакомпанії з одних країн копіюють поведінку інших. Але в даному випадку події розвиваються настільки стрімко, що на копіювання часу немає: різні менеджери з різною ментальністю, ресурсами та досвідом одночасно ухвалюють загалом схожі рішення. Звичайно, в конкретних деталях ці рішення відрізняються.

Наприклад, одне з питань, яке хвилює і медійників, і рекламні агентства, і рекламодавців: чим заміняти спортивні трансляції?

«Насправді серед глядачів, які багато дивляться спорт (heavy sports viewers), спортивне програмування досі займає приблизно десяту частину їхнього часу по неділях, незважаючи на припинення спортивних змагань. Схоже, повторів ігор із підсвічуванням Ларрі Птаха, Pittsburgh Pirates World Series або класики Mets трохи вистачає, навіть якщо їх показують із очевидними спойлерами. <…> Хоча прямоефірних спортивних змагань на телебаченні бракує, аналіз виявив, що на певних ринках глядачі, які багато дивляться спорт, продовжують шукати пов’язаний зі спортом контент після призупинення роботи ліг – особливо в регіонах, відомих пристрасними спортивними фанами в цілому», – пише Nielsen про США.

І ось будь ласка, в нас теж є такі рішення: канали «Футбол» говорять про сітку повторів, ICTV запускає інтернет-проєкт про спорт, а футбольний клуб «Шахтар» – власний телеканал (в народі – «Футбол 4»). Але шкода, що в Україні ніхто не робить таких проєктів, як NASCAR зробила для Fox Sports 1 – віртуальні перегони eNASCAR iRacing Pro, де справжні гонщики змагалися на симуляторах. За даними Nielsen, ці віртуальні перегони стали лінійною трансляцією кіберспорту з найбільшою в історії американського телебачення аудиторією, найбільш обговорюваним телешоу в Twitter у день трансляції та залучили глядачів, які до того ніколи не дивилися перегони NASCAR.

Звісно, і вийдуть із пандемії медіа в різних країнах дещо по-різному. Наприклад, уже очевидно, що у довгостроковому виграші опиняться стрімінгові платформи, а це не українська історія. Українські медіагрупи заходили в карантин лише з планами приблизно через рік фіналізувати домовленості про створення національного ОТТ-оператора, який би став каналом доставки їхнього контенту, контенту найбільших українських продакшенів та, можливо, в перспективі – контенту глобальних продакшенів. Каталізує пандемія ці плани чи пригальмує, наразі сказати неможливо.

А якщо ви так само, як і ми в ньюзрумі «Детектора медіа», час від часу обговорюєте, чи повернеться світ до нормального життя після карантину, то знайте: світові аналітики вже винайшли для нас термін «нова нормальність» – повернення до звичної рутини з відновленою обережністю стосовно здоров’я, стійкими змінами в ланцюжках поставок, використанні електронної комерції та гігієнічних практик. Єдина країна, яка наразі вже увійшла в стадію «нової нормальності» – це Китай. Щоб зазирнути в наше, імовірно, недалеке майбутнє, можете прочитати в AdAge, як світові рекламні агентства в Китаї обережно починають працювати в офісах з 10:30 до 16:00, не ставлять близько одне до одного робочі місця та звикли до вимірювання температури на вході до будівлі.

Абсолютна більшість решти країн світу знаходиться на стадії, що передує «новій нормальності». У цьому всі ми дійсно схожі.

Джерело: Nielsen

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY