detector.media
21.04.2020 12:11
Україна погіршила показники свободи преси, але піднялася в рейтингу – «Репортери без кордонів»
Україна погіршила показники свободи преси, але піднялася в рейтингу – «Репортери без кордонів»
Україна вперше ввійшла в сотню країн за рівнем свободи слова.

У Індексі свободи преси-2020 Україна піднялася одразу на шість сходинок та опинилася на 96 позиції. Про це йдеться в щорічному звіті «Індекс свободи ЗМІ», який оприлюднила міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів».

Водночас Україна погіршила свою оцінку на 0,06 бали й тепер її індекс – 32,52 (нижче число – кращий результат). Підняття України в рейтингу відбулося завдяки гіршим показникам інших держав.

Серед проблем зі свободою слова в Україні в звіті вказані – недостатнє фінансування нових незалежних державних мовників, доступ до інформації, маніпуляції в медіа, порушення конфіденційності джерел, кібератаки та боротьба з фейковими новинами (зокрема, законопроєкт про дезінформацію).

У організації додали, що на ситуацію зі свободою слова в Україні досі впливає «інформаційна війна з Росією, яка спричинила негативні наслідки», а саме: заборони на російські ЗМІ та соціальні мережі, чорний список іноземних журналістів та судові процеси. «Підконтрольний сепаратистам схід країни як і раніше залишається простором без критичних журналістів та іноземних спостерігачів», – йдеться в повідомленні.

Росія, як і в минулому році, займає 149 місце в Індексі. Натомість до першої трійки увійшли – Норвегія, Фінляндія й Данія, відповідно.

«Репортери без кордонів» прогнозують, що наступні десять років стануть визначальними для свободи преси через конвергенцію криз, що впливають на майбутнє журналістики: геополітичну кризу (через агресивність авторитарних режимів); технологічну кризу (через відсутність демократичних гарантій); демократичну кризу (через поляризацію та репресивну політику); кризу довіри (через ненависть до ЗМІ) та економічну кризу (збіднення якісної журналістики).

«Ми переходимо до вирішального десятиліття для журналістики, пов'язаної з кризами, які впливають на її майбутнє. Пандемія коронавірусу ілюструє негативні фактори, що загрожують праву на достовірну інформацію, і сама по собі є посилюючим фактором. Як виглядатимуть свобода інформації, плюралізм та надійність у 2030 році? Відповідь на це питання визначається сьогодні», – сказав генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Нагадаємо, в Індексі свободи преси-2019 Україна опинилася на 102 місці, що на одну сходинку нижче, аніж у 2018 році. 

Фото: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY