detector.media
20.04.2020 11:15
Поради щодо безпеки від Комітету захисту журналістів: висвітлення інформації про спалах коронавірусу
Поради щодо безпеки від Комітету захисту журналістів: висвітлення інформації про спалах коронавірусу

11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила спалах COVID-19 (новий коронавірус) пандемією, і, за повідомленнями ВООЗ, кількість випадків зараження продовжує зростати у всьому світі.

Журналісти в усьому світі відіграють надзвичайно важливу роль в інформуванні громадськості про пандемію та зусилля, які докладають уряди для її подолання, незважаючи на спроби органів влади в кількох країнах регулювати незалежну звітність та доступ до інформації, як це зафіксовано КЗЖ. За даними інтерв’ю з журналістами, які проводив КЗЖ, представники сфери медіа стикаються з величезним тиском і напруженістю, вони часто можуть наражатися на ризик зараження, вирушаючи в подорожі, беручи інтерв’ю та працюючи в певних незахищених місцях.

Оскільки ситуація продовжує розвиватися і з’являється нова інформація, відповідні органи публікуватимуть оновлені поради щодо охорони здоров’я та новини про спалах. Щоб залишатися в курсі останніх порад та обмежень, журналістам, які висвітлюють цю тему, необхідно слідкувати за даними ВООЗ та місцевими органами охорони здоров’я.

Щоб бути в курсі останніх новин щодо спалаху, відвідайте Ресурсний центр інформування про коронавірус при університеті Джона Хопкінса — це безпечний і достовірний ресурс.

БЕЗПЕКА ПІД ЧАС РЕПОРТАЖІВ

Через накладення широкомасштабних міжнародних обмежень на подорожі переважна більшість медійних завдань, скоріш за все, на найближче майбутнє будуть виконуватися всередині країни. Найімовірніше, що всі завдання будуть змінені або скасовані з попередженням в останню мить або взагалі без нього. Це пов’язано з швидким розвитком ситуації в усьому світі.

Тим, хто планує висвітлювати спалах COVID-19, слід взяти до уваги таку інформацію стосовно безпеки:

Перед завданням:

Психологічне здоров’я

Уникнення зараження та інфікування інших

Зараз багато країн практикують соціальне/фізичне дистанціювання. Якщо вам доводиться вести репортаж зі служби екстреної допомоги або відвідувати будь-який із зазначених нижче закладів, поцікавтеся заздалегідь, які необхідні гігієнічними заходи там виконуються. Маєте найменші сумніви? Не відвідуйте!

Стандартні рекомендації задля уникнення зараження:

Обладнання

Загроза розповсюдження COVID-19 через забруднене обладнання цілком реальна. Слід застосовувати та дотримуватися режиму ретельного очищення та дезінфекції:

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ)

Щоб безпечно одягти або зняти будь-які ЗІЗ (як, наприклад, одноразові рукавички, маски для обличчя, захисні фартухи/комбінезони/костюми та одноразові бахіли для взуття тощо) необхідно суворо дотримуватися техніки безпеки. Будь ласка, натисніть тут, щоб ознайомитися із загальною інструкцією від CDC. Ризик перехресного забруднення високий, тому не варто нехтувати цими заходами. Якщо у вас виникли сумніви, ознайомтеся з інструкцією від фахівця та підготуйтеся належним чином, перш ніж виконувати будь-яке завдання.

Маски для обличчя

Наразі немає єдиної думки щодо того, чи повинні люди без симптомів COVID-19 носити маску для обличчя. CDC рекомендує людям носити тканинні маски для обличчя (але не медичні маски, які в дефіциті), щоб закрити ніс і рот у публічних місцях. Однак ВООЗ заявляє, що необов’язково прикривати обличчя, якщо лише місцеві органи влади вам цього не скажуть; або якщо ви перебуваєте у зоні підвищеного ризику, наприклад, у лікарні; або доглядаєте за людиною з підозрою на інфекцію COVID-19.

Якщо маска використовується неправильно, існують занепокоєння, що маски насправді можуть стати джерелом зараження. Нещодавнє дослідження Ланцета показало виявлений рівень інфекційного вірусу, який зберігається на хірургічній масці до 7 днів після появи там. Виходячи з цього дослідження, зняття, повторне використання або торкання обличчя під час носіння маски може означати ризик зараження.

Якщо ви носите маску, вам слід дотримуватися таких порад:

Цифрова безпека

Злочин та фізична безпека під час виконання завдання

Оскільки економічна ситуація у світі продовжує погіршуватися, і все більше людей втрачають роботу та опиняються в злиднях, ймовірність зростання злочинної активності цілком реальна.

Завдання, що вимагають поїздки за кордон

Через глобальні обмеження на подорож, поїздки за кордон зараз надзвичайно складні та трапляються дедалі рідше. Якщо ви маєте можливість виконувати завдання за кордоном, слід врахувати такі фактори:

Після завдання

Якщо у вас з’являються симптоми

Комітет захисту журналістів розробив онлайн-рекомендації щодо безпеки, в яких надає журналістам і редакціям служб новин основну інформацію про безпеку, про засоби фізичної, цифрової та психологічної безпеки, а також про громадянські заворушення і вибори.

Ці рекомендації були спершу опубліковані 10 лютого 2020 року і вони часто переглядаються. Оновлено 6 квітня 2020 року

Переклад рекомендацій українською здійснено Проєктом «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні»

Фото: AP Photo/Gerald Herbert

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY