detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
18.04.2020 12:00
«Так Господь устроил, что приходится страдать»: коронавірус у новинах і токшоу 6–12 квітня 2020 року
«Так Господь устроил, что приходится страдать»: коронавірус у новинах і токшоу 6–12 квітня 2020 року
Спалах у Лаврі, вірусні факапи, інфіковані благодійники та пошуки виходу з економічної кризи, яка чекає на Україну після виходу з карантину.

Як висвітлювали тему пандемії коронавірусної хвороби в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу та ток-шоу ICTV, «1+1», Прямого, «України», ZIK, «112» та NewsOne.

 

Хроніка (що відбулося за тиждень):

Лавра, фейки й інфекційний піар

Коронавірус залишається головною темою щоденних новин. До порад, як вижити в часи карантину, додався релігійний присмак: новинарі обговорювали спалах інфекції в Києво-Печерській лаврі. До того ж із наближенням Великодня постало питання, як відзначити свято й не перетворити храми на розсадники інфекції.

Про спалах захворювання в Лаврі повідомили ще на початку тижня, адже про перші випадки стало відомо ще 6 квітня:

«1+1» розповів, як представники різних конфесій дотримуються обмежень через пандемію.

Втома медіа від коронавірусної тематики відчувається достатньо сильно — все частіше в новинах припускаються помилок та поширюють неправдиву та неперевірену інформацію.

Новини «UA: Першого», «України», «1+1» та «112» прокололися на темі введення комендантської години на вихідні в західних регіонах. Жодних офіційних рішень із цього приводу прийнято не було, ба більше, в коментарях деякі посадовці, зокрема мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, спростовували подібні заходи. Крім того, журналісти заплутали глядачів некоректним використанням термінології «майже комендантська година», «так звані комендантські вихідні» тощо.

Заплуталися новини і в релігійних деномінаціях. Розповідаючи про спалах зарази на Дніпропетровщині, ICTV, «1+1» та «UA: Перший» із посиланням на голову Дніпропетровської облради Олійника акцентували, що він стався в баптистській церкві. Потім виявилося, що це інша релігійна спільнота. Виправили неточність лише на «1+1».

Естафету ICTV з розхвалювання ініціативи фармкомпанії «Дарниця» масово запустити виробництво експериментальних ліків підхопили на «UA: Першому». У сюжеті не дають коментарів Міністерства охорони здоров’я щодо протоколів, не запитують експертів щодо безпечності побічних ефектів — подають інформацію неповно та незбалансовано.

«Україна» єдина з центральних каналів поширила у праймових новинах інформацію про опубліковані «Вестями» списки адрес нібито хворих на коронавірусну хворобу. Головний висновок сюжету: ніхто не знає, чи вони справжні. Фейкові чи правдиві списки, журналісти так і не з’ясували.

Політики різного штибу продовжують піаритися на темі пандемії. Найактивніше піарять свою благодійність у боротьбі з коронавірусною пандемію депутати з «Опозиційної платформи — За життя» та Рінат Ахметов. Але з’являються й нові герої.

Зокрема на «1+1» оприлюднили результати дослідження того, наскільки українці дотримуються вимог карантину, проведеного на основі аналізу покупок, оплачених карткою в магазині. В сюжеті говорить лише представник «Монобанку» і не зрозуміло, чи це дослідження клієнтів усіх банків, чи тільки конкретного.

На «Україні» розповіли про благодійність народного депутата Вадима Новинського, який привіз у Маріуполь «високоточні системи для діагностики коронавірусу». Сам депутат за кілька днів повідомив, що хворий на коронавірусну хворобу. На відео в новинах «України» народний депутат без засобів захисту.

Дружина президента Олена Зеленська коментувала запровадження онлайн-навчання в сюжетах «України» та «Інтера», хоча ініціатива та втілення проєкту — справа низки громадських організацій, а не лише президента, його дружини та офісу.

Двічі «Інтер» пропіарив Петра Порошенка. 7 квітня розповіли про його благодійність, а 9 квітня «Інтер» та «Україна» поширили його заклик якомога швидше ухвалити закон про захист націоналізованих банків від повернення колишнім власникам. У цих повідомленнях не додавали ні контексту, ні позицій інших фракцій. Більше про тенденції в новинах тижня читайте в огляді Зої Красовської.

Криза й тести у прямому ефірі

Попри те, що епідемія в Україні не йде на спад і на середину квітня в Міністерстві охорони здоров’я прогнозували пік, токшоу поволі почали відволікатися від коронавірусу й говорити про те, яка економічна криза на нас чекає по завершенню карантину і що робити. Хоча й коронавірусних «розваг» в ефірі не бракувало — про це йдеться в моніторингу політичних токшоу.

Гості, пов'язані з медичною сферою: Віктор Ляшко, заступник Міністра охорони здоров’я України, головний санітарний лікар («Свобода слова» ICTV, «Право на владу» «1+1»); Катерина Булавінова, інфекціоністка, медична експертка Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні («Право на владу» «1+1»).

Крім того, тему обговорювали різного роду урядовці, депутати, політики, експерти, медійники.

Медичні питання

Тести. Віктор Ляшко в ефірі ICTV розповідав, що лабораторії можуть робити по 30 тисяч тестів на тиждень, але в реальності роблять по тисячі на день, бо немає зразків. А на масове тестування можна розраховувати, лише коли медики розберуться з першою чергою — тестуванням людей із симптомами, яких головний санлікар назвав найзаразнішими. В ефірі «1+1» він зазначив, що створено гарячу лінію для людей, яким відмовили в тестуванні, але, на його думку, тестів проводиться достатньо. А Катерина Булавінова закликала везти хворих із підозрою одразу туди, де є захищений персонал та апарати штучної вентиляції легень.

Студія «Еха України» (Прямий) перетворилася на пересувну лабораторію. Ведучий Матвій Ганапольський показав глядачам, як виглядають тести українського виробництва, й запропонував гостям випробувати їх на собі. На цю авантюру підписалися колишній народний депутат Борислав Береза та директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Максим Яковлєв. На наступні 20 хвилин токшоу перетворилося на реаліті-шоу, під час якого гості-піддослідні намагалися у прямому ефірі розібратися, як робляться тести. Потім вони справді це зробили: під коментарі ведучого пробивали собі пальці, витискали кров і робили аналізи. Згодом обидва тести показали негативний результат, хоч один із них підозріло довго не працював. «Ми не можемо обісратися», — сказав Ганапольський: мовляв, якщо тести неякісні, такий скандал може поховати владу. Один із гостей, колишній віцепрем’єр Павло Розенко, вважає, що влада спеціально не тестує громадян, щоб Зеленський міг звітувати про успіхи.

Самоізоляція й карантин. Головний санітарний лікар на «Свободі слова» ICTV розповів, що прогулянки в парках заборонили, бо українці не мають достатнього рівня самосвідомості й порушують правила соціального дистанціювання. Народний депутат Железняк натомість розкритикував Кабмін за високі штрафи за порушення карантину і пропагував «гнучкий карантин» для того, щоби врятувати економіку.

Про жахи карантину жартівливо розповів ведучий «Еха України» Матвій Ганапольський, який пожалівся, що дружина вже хоче його зарубати сокирою від сидіння вдома. А під час обговорення у студії ситуації про плавця в Гідропарку, Прямий став на бік правоохоронців.

Денис Шмигаль в ефірі «Свободи слова» на «Україні» висловив сподівання, що після Великодня рівень захворюваності почне спадати. Лідер «ОПЗЖ» Юрій Бойко говорив про вибірковість карантину і про те, що влада наживається на корупційних оборудках, пов’язаних із засобами захисту від інфекції.

Про те, що в Україні не аж так багато хворих, щоб запроваджувати суворий карантин, в ефірі «Українського формату» (NewsOne) сказала Надія Савченко, яка переконана, що міністр охорони здоров’я буде приховувати кількість вилікуваних, щоби продовжити карантин і наживатися на медицині. А народний депутат Андрій Лесик з «ОПЗЖ» вважає, що влада вигадує статистику хворих, а більшість українців уже давно перехворіла на коронавірусну хворобу і все не так страшно.

Окремо у студії «1+1» говорили про закриття церков на свята. Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко в ефірі «Права на владу» заявив, що для закриття церков потрібне рішення самих церков, але висловив сподівання «з огляду на соціологічні опитування, такої кардинальної міри не доведеться робити». Що він мав на увазі, ведуча Наталя Мосейчук не уточнила.

Питанню подолання економічної кризи після карантину була присвячена майже вся «Свобода слова Савіка Шустера» на каналі «Україна». Промови урядовців Дениса Шмигаля та Ігоря Петрашка були не надто конкретними. Мовляв, в уряді мають план виходу з кризи, але він поки що сирий і потребує доопрацювання. Пріоритет — зберегти робочі місця. У студії обговорювали те, хто може найбільше постраждати від кризи і як бізнес буде підлаштовуватися під нові обставини. Опозиція (представники «Європейської солідарності», «Голосу» тощо) критикувала владу, але Савік Шустер припиняв спроби агітації. Корисні поради владі лунали й від колишніх прем’єрів Володимира Гройсмана (ICTV) та Юлії Тимошенко («1+1»). Остання вперше визнала, що під час пандемії 2009 року робила помилки.

Народний депутат Ігор Палиця на «1+1» повідомив, що найефективніше епідемії протистоять чиновники на місцях, а все, що робить державна влада, — це профанація. Йому суперечив Олександр Корнієнко з партії «Слуга народу» — мовляв, місцева влада іноді неправильно інтерпретує рішення центральної влади, запроваджує незаконні обмеження тощо.

«Український формат» на NewsOne продовжив розганяти небезпечні фейки про коронавірус. Зокрема представник «Опозиційної платформи — За життя» Ілля Кива розповідав, що більше українців загине від голоду, ніж від вірусу. Політкоментатор Вадим Карасьов і колишня регіоналка Олена Бондаренко вихваляли медичну систему Семашка й ефективну російську медицину. А народний депутат від «Слуги народу» Євген Шевченко вірить, що коронавірус переможе українське сонце й українці легше перенесуть епідемію, бо вони чистіші за італійців.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY