detector.media
16.04.2020 17:46
Роскомнагляд змусив «Новую газету» видалити статтю про коронавірус, яку розкритикував Кадиров
Роскомнагляд змусив «Новую газету» видалити статтю про коронавірус, яку розкритикував Кадиров
Федеральна служба РФ з нагляду в сфері масових комунікацій і зв'язку (Роскомнагляд) змусила російське видання «Новая газета» видалити статтю Олени Мілашиної про ситуацію із поширенням коронавірусу COVID-19 в Чечні, яку раніше розкритикував глава республіки Рамзан Кадиров.

Про це 15 квітня повідомив головний редактор видання Дмитро Муратов, передає російське бюро «Радіо Свобода».

Генеральна прокуратура Росії звернулася до Роскомнагляду з вимогою заблокувати статтю «Смерть від коронавірусу – менше зло». За даними «Новой газеты», у документі йдеться, що в статті знайшли «недостовірну суспільно значиму інформацію, яка створює загрозу заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян, а також загрозу громадській безпеці».

Пан Муратов не виключив, що газета оскаржить рішення після отримання роз'яснень від прокуратури з приводу матеріалу Олени Мілашиної.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, своєю чергою, висловив стурбованість через дії Роскомнагляду. «ЗМІ повинні мати можливість висвітлювати пандемію, а громадяни повинні мати доступ до інформації», – написав він у Twitter.

Нагадаємо, Олена Мілашіна опублікувала в «Новой газете» статтю під назвою «Смерть від коронавірусу – менше зло», у якій говориться, що багато медичних установ не були готові до прийому хворих, тому їх закрили. Також в статті стверджується, що в регіоні майже не проводять тестування на коронавірус, за винятком наближених до глави Чечні. Водночас, за даними журналістки, коронавірус не знизив число незаконних затримань, у тому числі масових.

15 квітня глава Чечні Рамзан Кадиров розкритикував російське видання «Новая газета» через статтю Олени Мілашиної про ситуацію з поширенням коронавірусу COVID-19 в республіці. Він закликав ФСБ і владу Росії «зупинити журналістів». 

Як писав ДМ, увечері 6 лютого 2020 року в Грозному група людей напала на журналістку Олену Мілашину та адвокатку Марину Дубровіну.  

Журналістка пов'язує напад зі своєю професійною діяльністю, бо «неодноразово отримувала погрози від чеченської влади і особисто Рамзана Кадирова у зв'язку з публікацією критичних матеріалів про порушення прав людини в Чечні».

15 лютого стало відомо, що Олена Мілашина отримала лист із погрозами. 18 лютого стало відомо, що Олена Мілашина подала заяву до Слідчого комітету РФ з проханням порушити кримінальне провадження за статтею 144 КК РФ (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста) через напад на неї в Грозному.

Фото: Новая газета

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY