detector.media
Наталія Данькова
14.04.2020 14:30
Рекламний ринок у часи пандемії: що відбувається на радіо, в диджиталі та зовнішній рекламі?
Рекламний ринок у часи пандемії: що відбувається на радіо, в диджиталі та зовнішній рекламі?
Як відреагували рекламодавці на запровадження карантину та чого далі від них чекають рекламні агентства.

«Детектор медіа» продовжує аналізувати вплив карантину на рекламний ринок. Ми вже писали про ринок телевізійної реклами. Цього разу з допомогою експертів з рекламних агентств оцінюємо зміни на ринках диджиталу, радіо та зовнішньої реклами.

У березні, після запровадження карантину, не відбулось очікуваного зростання рекламних бюджетів навіть у диджиталі, попри зростання популярності онлайн-сервісів та онлайн-магазинів. Зовнішня реклама відчула наслідки карантинних обмежень з квітня, коли рекламодавці масово почали відмовлятися від замовлень. Свою присутність клієнти скоротили й на радіо. Водночас адаптаційний період спонукає бренди по-новому комунікувати з аудиторією. У тому числі за рахунок соціальної реклами, позиціонуючись як соціально відповідальний бізнес.

Диджитал: обережність та орієнтація на швидкі результати

Запровадження карантину зумовило зростання попиту на послуги в інтернеті: онлайн-шопінг, онлайн-кінотеатри, онлайн-навчання. Однак рекламодавці поки що реагують на такі зміни в поведінці інтернет-користувачів з обережністю, каже Міла Крутченко, директорка зі стратегії та диджиталу (Chief Strategic&Digital Officer) комунікаційної групи razom communications. «Рекламодавці не розуміють, наскільки цей тренд виявиться тривалим у часі. Дехто відклав рекламну активність на друге півріччя, але більшість продовжує медійну підтримку без кардинальних змін», – пояснює вона.

Клікніть для збільшення

Незважаючи на позитивний для диджиталу тренд, збільшення рекламних бюджетів у цьому сегменті в березні не відбулося. На думку пані Крутченко, це пов’язано з неготовністю бізнесів так швидко реагувати на форсмажорні обставини і приймати фінансові рішення, не розуміючи всіх наслідків нових реалій. Експертка очікує на появу зважених рішень і комплексних стратегій у квітні-травні. Їхній вплив буде помітний вже щодо літніх бюджетів.

Також не прийшли в диджитал нові гравці на загальнонаціональному рівні (на локальному рівні представники регіонального і місцевого ТБ говорять про перетікання частини рекламних бюджетів з телебачення в диджитал). Натомість змінилися лідери. За словами пані Крутченко, сім з 10 найбільших рекламодавців березня – це електронна комерція (е-ком). Зокрема, інтернет-магазин косметики та парфумерії Makeup увірвався одразу на восьме місце. Тоді як букмекерська контора «Парі-матч», навпаки, з третьої позиції спустилася на дев’яту (за даними Gemius Adreal).

«На мій погляд, найбільшої шкоди рекламній сфері загалом і диджитал-рекламі зокрема завдає вичікувальна позиція рекламодавців. Мовляв, давайте вже після карантину… Будь-які зміни та невизначеність несуть у собі не тільки загрозу, але й можливість для бізнесу. Важливо швидко зреагувати та скористатися цією можливістю. І диджитал– найбільш відповідне медіа, оскільки з одного боку онлайн-бізнеси зараз на підйомі, а з іншого – інтернет дозволяє мінімізувати ризики для рекламодавців», – каже Міла Крутченко. Вона нагадує, що статистика щодо рекламної кампанії в диджиталі доступна практично в режимі реального часу – це дає можливість оперативно реагувати на будь-які зміни в поведінці користувачів й оптимізувати розміщення.

Однак наразі рекламодавці, за її словами, надають перевагу конверсійним інструментам, де вони одразу можуть отримати короткостроковий результат і побачити окупність інвестицій. Відповідно, зростає попит на контекстну рекламу, інструменти з покліковою моделлю покупки, SMM та programmatic (автоматизована купівля реклами в інтернеті).

Радіо: зниження заповнюваності та поява нових рекламодавців

Після посилення заходів з протидії коронавірусу рекламодавці скоригували свій медіаспліт за рахунок скорочень бюджетів чи зовсім припинили рекламну комунікацію, й радіо не стало винятком, каже Артем Прокопенко, експерт радіобаїнгової агенції UMG. Заповнюваність на радіо в березні 2020-го, порівняно з березнем 2019-го, знизилася. Також коронавірус вплинув на sold out на радіо (співвідношення розпроданого та наявного рекламного інвентарю).

«Проте зміни в топ-10 категорій рекламодавців відбулися ще раніше. Ще з 2019 року на радіо зменшилася частка алкоголю; водночас почали більше інвестувати фармацевти, фінансовий сектор та FMCG», – зауважив пан Прокопенко.

Із запровадженням карантину скоротили або припинили свої рекламні кампанії категорії «Розваги», «Торгівля», «Нерухомість», «Автомобілі» та «Ювелірні прикраси». «Системні рекламодавці, стратегією яких є постійна присутність (30-50 тижнів на рік), зберегли свою активність», – розповів експерт UMG.

Зокрема, продовжили рекламуватися на радіо бренди в таких категоріях: «Алкогольні напої» («Баядера»), «Розваги» («Парі-матч», Favbet) «Фінанси» (Ccloan, Forex Club), «Продукти харчування» («Королівський смак», «Кухар Рішельє», «Чугуїв продукт», «Сквирянка»), «Онлайн-торгівля» (Megogo, Bon Prix), «Рітейл» («Агромат»), «АЗС» (Glusco, «Кло»), «Фарма» («Лекхім», «Київский вітамінний завод», «Старфарм», Berlin Chemie).

При цьому деякі рекламодавці збільшили присутність. Наприклад, Nestle, Bon Prix, «Камчадал», Lekorna, «Toyota Україна», «Комфорт-таун». Зросла активність і в брендів категорії «Фарма» (Mili Healthcare, Heel, Acino, Arterium, GlaxoSmithKline).

Також з’явилися нові рекламодавці, які стартували з кампаніями. Насамперед це онлайн-сервіси: Sweet.TV, МЯУ, Glusco, «Паспортний сервіс» (з послугою «виїзне оформлення»).

«Системні рекламодавці, які зараз матеріально допомагають у боротьбі з COVID-19, отримали суттєву/помітну підтримку від радіостанцій (діджейські начитки та новини про відповідальний бізнес): «Нова пошта», «Епіцентр», ОККО, WOG, «Сільпо», «Уклон» та інші», – зазначив Артем Прокопенко.

Карантин зумовив і певні особливості слухання радіостанцій, а саме – зростання онлайн-споживання радіо. «За наявними в нас наразі даними, для онлайн-радіостанцій таке зростання дійсно є: наприклад, слухання Радіо Аристократи” зросло на 30% у період карантину, а станції “Море ФМ” – на 23%», – каже пан Прокопенко. Значних стрибків слухання FМ-радіостанцій в ефірі немає. Але, за даними пана Прокопенка, серед станцій холдингу «ТАВР медіа» є +15% нових користувачів онлайн-плеєрів, а мобільний додаток RadioPlayer у березні зафіксував 100 тисяч активних користувачів на місяць (через 8-9 місяців після релізу додатка).

Зовнішня реклама: скасування домовленостей і зміна рекламних комунікацій

Унаслідок згортання кампаній певних брендів найбільших втрат серед усіх рекламних медіа зазнає зовнішня реклама, каже стратегічна директорка агентства Optimum Media OMD Ксенія Михайленко. На це є дві причини: по-перше, закриття метро і відмова від розміщення в метрополітені, по-друге, скорочення присутності таких категорій, як ресторани, концерти, кіно, які завжди викуповували суттєву частку зовнішньої реклами.

Весна – високий сезон для ринку зовнішньої реклами, каже Лариса Булатова, директорка «Перехід Аутдор»/«Радіо Експерт». Березень, за її словами, був доволі успішним з високою зайнятістю рекламних носіїв і попитом з боку рекламодавців усіх категорій. Квітень попередньо був розпроданий навіть більше березня. Але саме у квітні ринок зовнішньої реклами занурився в кризу.

Із запровадженням перших карантинних обмежень розпочалися масові відмови замовників, пов’язаних з ресторанним, розважальним бізнесом, салонів тощо. За словами пані Булатової, для звичних умов такі скасування домовленостей були б неможливими. Адже згідно з правилами роботи ринку відмова від заброньованих рекламних площин можлива без штрафів лише за 30 календарних днів. Та карантин – це форсмажор.

Зайнятість рекламних носіїв мережі «Перехід Аутдор» зафіксувалася на рівні 30% на квітень.

«Розваги в зовнішній рекламі зазвичай входять в топ-3 категорій і займають до 15% ринку після торгівлі (ритейлу) та нерухомості. Після подовження карантину відмовилися від розміщення навіть деякі ритейл-мережі, що викликає здивування, адже відвідуваність їхніх супермаркетів та магазинів зараз зростає», – коментує пані Булатова.

Але не всі рекламодавці відмовилися від розміщення на зовнішніх носіях у квітні в умовах карантинних обмежень. Наприклад, залишилася реклама Wog, супермаркетів Novus, «Ашан», а також «Будмен» та Winetime.

Більшість операторів зовнішньої реклами активно долучилися до розміщення державної соціальної реклами за підтримки МОЗ, уряду та міських держадміністрацій – з інформуванням населення про правила карантину, запобіжні заходи тощо.

Крім того, комерційні рекламодавці теж змінюють свої комунікації в зовнішній рекламі. Наприклад, білборди Wog найбільш орієнтовані на формування лояльності в споживачів, чим навіть нагадують соціальну рекламу. «Частина клієнтів використовує цей період, щоби підтримати комунікацію зі споживачем, лояльність та суттєво зекономити на розміщенні», – коментує Лариса Булатова.

На думку експертки, зараз гарний час і можливість для росту продажу цифрових рекламних носіїв аутдору, тому що розміщення відбувається дистанційно, без фізичного контакту з рекламоносієм, без необхідності логістики та наклеювання макету. «У цілому по Україні ми очікували зростання цифрового сегменту зовнішньої реклами на 80% у цьому році. І, як показує життя, воно виправдане», – каже пані Булатова.

Також спланувати свою присутність в аутдорі може категорія «Фарма», яка зазвичай не дуже активно використовує цей канал розміщення. «Останніми в кризу скорочуються категорії першої необхідності (продукти, фарма), і вони ж перші поновлюються й повертаються в рекламу», – зауважує пані Булатова.

На думку експертки, за час карантину накопичиться великий відкладений попит, і після зняття обмежень споживачі не будуть поводити себе раціонально й економити, а навпаки – почнуть вгамовувати емоційний попит і попит на враження та задоволення.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY