detector.media
Марина Довженко
«Детектор медіа»
13.04.2020 16:20
Серед героїв піар-новин у березні з’явилися Філатов і ліванський стоматолог – моніторинг
Серед героїв піар-новин у березні з’явилися Філатов і ліванський стоматолог – моніторинг
А через підвищену увагу до коронавірусної пандемії поменшало матеріалів про культуру та війну.

Хоча лідерами за кількістю матеріалів з ознаками замовності чи політичного піару в щоденних теленовинах залишаються «Опозиційна платформа – За життя» та Рінат Ахметов, серед замовників піару з’явились нові імена. Зокрема, піарили мера Дніпра Бориса Філатова та власника мережі стоматологічних клінік, бізнесмена ліванського походження Саліма Караме. Про це йдеться в підсумку моніторингу щоденних теленовин за березень 2020 року.

Матеріали з ознаками замовності на користь мера Дніпра виходили в новинах каналів СТБ, ICTV, «Інтер» та «Україна», а Караме двічі піарив «Інтер». Натомість Юлія Тимошенко остаточно випала з переліку згаданих замовників телепіару – про неї матеріалів з ознаками замовності в березні не було, а її партії в теленовинах приділяли найменше уваги в порівнянні з іншими парламентськими силами.

Велику порцію піару в березні отримала Юлія Світлична, яка перемогла на проміжних виборах до Верховної Ради в Харківській області. Її вже традиційно піарив «Інтер», але один раз похвалили й на «Україні».  

Кількість новин з порушенням стандарту балансу думок в березні залишилася на лютневому рівні, а матеріалів з порушенням стандарту відокремлення фактів від коментарів стало менше (35% в березні в порівнянні з 41% в лютому). Найбільшим порушником балансу думок став «Інтер», найменше незбалансованих новин на «1+1» та «UA:Першому». Проблема невідокремлення фактів від коментарів тотальна: на майже всіх каналах цей показник становить 40-45%. Винятки – «UA:Перший», «112 Україна» та 5 канал.  

На всіх каналах найбільше новин про надзвичайні події, зокрема – про пандемію COVID-19 (38%). Далі – соціальна тематика і політика. А от тема культури в березневих новинах становить заледве 2%: за кілька місяців матеріалів про культуру поменшало в кілька разів. Менше стали говорити й про бойові дії на Донбасі. Докладніші підсумки березневого моніторингу читайте і дивіться в матеріалі Зої Красовської і Отара Довженка.

Фото: ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY