detector.media
Вадим Міський
13.04.2020 15:26
НСТУ знову врятовано! Що далі?

249 голосів за зміни до Державного бюджету України. Національна суспільна телерадіокомпанія України врятована. Навіть попри скорочення фінансування, бюджет мовника дозволить йому пережити цей рік та розрахуватися з накопиченими боргами, а не закритися.

Перш за все, слід подякувати Прем'єр-міністрові Денису Шмигалю, міністрові фінансів Сергію Марченку та депутатам профільного комітету Олександру Ткаченку, Євгенії Кравчук, Микиті Потураєву за те що почули раціональні аргументи на користь збереження фінансування НСТУ, і залишили бюджет медіахолдингу на мінімально-життєздатному рівні. На мій погляд, ви зробили все, що було можливо в нинішній ситуації. Бонусом буде те, що після оплати боргу, в держбюджет повернеться 15 млн євро (близько 450 млн грн), яким уряд зможе розпорядитися для нагальних потреб.

Попри різні оцінки щодо ефективності НСТУ, які лунають в публічному просторі, варто пам'ятати: зруйнувати інфраструктуру дуже легко, а відновити її — практично неможливо, адже це потребуватиме значно більших інвестицій. В таких ситуаціях слід бути державниками, які піклуються не лише про "сьогодні", а й про "завтра". Поза всякими сумнівами, сильне суспільне радіо і телебачення Україні потрібне.

Дякую колегам, які першими виступили на захист Суспільного мовника — Медіаруху "Медіа за усвідомлений вибір" та Раді з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України. Ці звернення розпочали серйозну дискусію у владних кабінетах. Однак, навіть після цих заяв, глава Уряду повідомив, що "НСТУ отримає лише 1,2 млрд грн і вважає, що запропоновані зміни не мають бути суттєво відчутними для Суспільного мовника" (насправді, таки бюджет став би смертельним, про що я писав окремо тут і тут

Дуже важливою була публічна позиція посольств США, Японії, Німеччини, Великобританії та Швеції, а також особливо позиції Представництва ЄС в Україні та Офісу Ради Європи в Украні — які оперативно відреагували на цю проблему та підняли її обговорення на найвищий рівень. Їхня підтримка допомогла зміцнити голос громадянського суспільства та сприяла перегляду рішення щодо обсягів фінансування НСТУ. Вже після заяв прем'єр-міністра про збереження бюджету на мінімально-життєздатному рівні (1.53 млрд грн), до закликів підтримати фінансами НСТУ почали приєднуватися й інші організації.

Отже, коллективними зусиллями НСТУ в черговий раз було врятовано. Що робити далі?

1) Адвокатувати захищену модель фінансування НСТУ. Вона давно розроблена, підтримана Наглядовою радою НСТУ та отримала позитивний висновок експертів Ради Європи. Через персональні амбіції окремих діячів знайти "ще кращий варіант" цей процес призупинився, але його слід негайно відновити. Скільки ще років не вистачає, щоб зрозуміти, що нинішня модель фінансування компанії, яку колись далекі від бюджету люди прописали в законі, є найгіршою з можливих

2) Менеджменту мовника потрібно посилити свою роботу, щоб виправдати довіру, надану громадянським суспільством та міжнародною спільнотою: насамперед через збільшення телеаудиторії та налагодження кращої комунікації.

3) Наглядовій раді НСТУ необхідно добудувати систему ризик-менеджменту в компанії (цей процес триває), а також ініціювати здійснення аудиту фінансової стійкості. Ризиків, пов'язаних з фінансами та боргами, є чимало, і Наглядова рада має знати їх усі та завердити для компанії комплексний план заходів для зменшення їх ймовірності та протидії.

Довідково: НСТУ — це великий медіахолдинг, який підтримує роботу 2 національних телеканалів, 3 національних радіоканалів та 24 обласних каналів та являється об’єктом критичної інфраструктури. Окрім телеканалу «UA: Перший», з яким звикли асоціювати компанію, це ще й найбільша радіомережа країни «Українське радіо», яка є найпопулярнішим інформаційним радіо в Україні за даними ринкових вимірювань аудиторії. Також це місцеві телеканали у кожній області (у деяких регіонах обласний канал НСТУ — це єдине місцеве телебачення, що продовжує працювати), які оперативно інформують про ситуацію на місцях. Крім того, це веб-сайт "suspilne.media" з національними та регіональними новинами.

Джерело: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY