detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
13.04.2020 15:01
Рада ухвалила новий бюджет: 1,5 млрд для Суспільного, 455 млн для кіно, 400 млн для УКФ, 100 млн для Інституту книги
Рада ухвалила новий бюджет: 1,5 млрд для Суспільного, 455 млн для кіно, 400 млн для УКФ, 100 млн для Інституту книги
13 квітня Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила зміни до закону «Про державний бюджет на 2020 рік».

За ухвалення доопрацьованого бюджетним комітетом Ради законопроекту № 3279-д в першому читанні за основу проголосували 252 народних депутати. За закон у цілому «з необхідними техніко-юридичними правками» – 249 народних депутатів. Закон ухвалено переважно голосами фракції «Слуга народу» і групи «Довіра».

Зміни до бюджету передбачають, серед іншого, скорочення видатків за бюджетними програмами Міністерства культури та інформаційної політики і підпорядкованих йому Державного агентства з питань кіно та Державного комітету телебачення і радіомовлення, зокрема:

Загалом видатки Міністерства культури та інформаційної політики України скорчуються на 7,2 млрд грн, порівняно з видатками Міністерства культури, молоді та спорту. У новому держбюджеті на видатки Мінкульту закладено майже 8,2 млрд грн (проти 15,4 млрд грн у попередньому варіанті бюджету). Частина видатків Мінкульту перейшла до новоствореного Міністерства молоді та спорту України – на його видатки в новому бюджеті на цей рік закладено 2,2 млрд грн.

Водночас закон ухвалено з нормою про незастосування у 2020 році положень Закону України «Про публічні закупівлі» при використанні коштів державного бюджету на надання державної підтримки телеканалу ATR (ТОВ «Телевізійна компанія "Атлант-СВ"»). Нагадаємо, що державні відомства у 2020 році погодили державну підтримку каналу ATR лише за умови проходження тендерних процедур, але канал не готовий був їх проходити.

Нагадаємо, 25 березня стало відомо, що Міністерство фінансів України готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і планує скоротити фінансування культури та кіно.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики закликав Мінфін утриматися від ухвалення відповідного рішення до проведення консультацій. Представники креативних індустрій також закликали уряд і президента не допустити скорочення бюджету на розвиток сфери культури.

Національна суспільна телерадіокомпанія України заявила, що зменшення фінансування може призвести до зупинки її роботи, а Україна може залишитися без Суспільного мовника.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак запевнив, що президент Володимир Зеленський проти скорочення видатків на культурну сферу і додаткові кошти шукають.

У неділю, 29 березня, члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та Євгенія Кравчук інформували про перегляд змін до державного бюджету.

30 березня Верховна Рада на позачерговому засіданні не підтримала та відправила на доопрацювання до бюджетного комітету Ради проєкт урядових змін до закону «Про державний бюджет на 2020 рік» № 3279. Цей законопроєкт передбачав, серед іншого, 1,5 млрд грн на Суспільне, 250 млн грн на УКФ, 455 млн грн на держпідтримку кіно, 200 тис. грн на гранти президента для кінодіячів, 0 грн на «патріотичне кіно», 50 млн грн на Український інститут книги.

3 квітня стало відомо, що Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики затвердив пропозиції Мінкульту щодо менш радикального скорочення видатків на культуру та передав їх до бюджетного комітету Ради. Комітет пропонував, зокрема, залишити 450 млн грн для УКФ, 50 млн грн для «патріотичного кіно», 110 млн грн для Українського інституту книги, збільшити на 3,9 млн грн президентські гранти кінодіячам.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY