detector.media
12.04.2020 14:25
BBC опублікувало «Словник епохи коронавірусу»
BBC опублікувало «Словник епохи коронавірусу»
BBC News Україна зібрала 20 термінів, які завжди нагадуватимуть про весну 2020 року.

Про це йдеться на сайті видання.

«Ще кілька місяців тому мало хто з нас знав щось про віруси з "короною", "самоізоляцією" займалися лише соціопати і фрілансери з палаючими дедлайнами, а водіїв маршруток та священників ніхто й не думав називати "суперпоширювачами". Сьогодні ж ми вже розбираємося у різних типах медичних масок і кольорах клапанів на респіраторах, знаємо, скільки спирту має бути у нормальних "санітайзерах" проти "ковідки" та організовуємо душевні "Zoom-вечірки"», - розповідають автори коронавірусного словника.

Ось декілька термінів, які увійшли до словника:

Sars-CoV-2 - новий штам коронавірусу, «винуватець» нинішньої пандемії і всесвітнього карантину. Уперше виявили у людини лише в грудні 2019 року в китайському місті Ухань. Назва - скорочення від «Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2» - «тяжкий гострий респіраторний синдром коронавірусу - 2».

Суперпоширювачі - носії вірусу, які можуть заражати багато людей. У середньому, за статистикою, інфіковані заражають коронавірусом двох-трьох-чотирьох людей (часто це члени родини). Але «суперпоширювачі» через свою соціальну активність можуть передавати хворобу десяткам чи навіть сотням інших. В Україні це пов'язане з родом занять - «суперпоширювачами» можуть бути водії маршруток, продавці, медики, священники та активні прихожани церков.

Zoom - платформа для відеоконференцій, онлайн-зустрічей і нарад. У відеочатах Zoom можуть одночасно брати участь до 100 учасників, через що програма стала одним з головних засобів спілкування під час пандемії. А активи компанії від початку спалаху коронавірусу дуже зросли. Поряд з робочими нарадами юзери почали влаштовувати Zoom-вечірки, музиканти - Zoom-концерти, а репетитори - Zoom-заняття. Виробили навіть своєрідний Zoom-етикет - відключати мікрофон («м'ютитися»), коли не говориш, щоб не створювати лишній шум у спільній конференції, та не вмикатися з ванної, туалету чи з членом сім'ї у спідньому на фоні. Зрештою, тих, хто багато часу проводить у Zoom, почали називати «зумбі».

Дистанційне навчання - з введенням карантину школи та університети задумалися, як продовжити навчання дистанційно. Спочатку це виглядало лише як розсилка завдань, наприклад, через Viber. Пізніше навчали більше технологічно: через Zoom та GoogleClassroom («гугл-класи») - сервіс Google, який об'єднав Google-документи, пошту Gmail і Google-диск для зберігання даних, що дозволяє вчителям і викладачам у реальному часі створювати завдання, перевіряти їх та коментувати. А потім допомогти освіті вирішило телебачення через трансляцію уроків на різних каналах (проєкт «Всеукраїнська школа онлайн»). Судячи з кількості переглядів на YouTube, найпопулярнішими телеуроками стали «руханки» - заняття з фізкультури, які проводять зірки.

Раніше МОЗ та ВООЗ презентували дитячу книжку про боротьбу з пандемією COVID-19.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY