detector.media
09.04.2020 13:12
СБУ заблокувала діяльність call-центру «Яндекс Такси» на Черкащині
СБУ заблокувала діяльність call-центру «Яндекс Такси» на Черкащині
У Смілі Черкаської області кіберфахівці Служби безпеки України припинили діяльність call-центру, який працював на заборонену російську пошукову систему «Яндекс».

Про це 9 квітня повідомила пресслужба відомства.

Оперативники спецслужби встановили, що троє приватних підприємців організували фірму з надання послуг диспетчерського зв’язку «Яндекс Такси» у країнах Середньої Азії та Європи.

«Для ухилення від сплати податків та обов’язкових платежів до державного бюджету України комерсанти офіційно не працевлаштовували працівників та розраховувались з ними у "конвертах". Крім цього, під час пандемії COVID–19 call-центр працював цілодобово, а персонал не був забезпечений необхідними протиепідеміологічними засобами», – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці виявили в приміщенні фірми інструкції з обслуговування закордонних клієнтів та водіїв таксі, технічну документацію з графіками роботи працівників центру, комп’ютерну техніку з програмними продуктами, розробленими та наданими в користування російським «Яндексом».

«Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності осіб, причетних до організації та діяльності call-центру. Операція проводилась спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом Смілянської місцевої прокуратури», – зазначається в повідомленні.

Як писав ДМ, політична партія «Голос» закликала Раду національної безпеки та оборони України продовжити дію заборони російських соціальних мереж. Дія рішення про блокування «ВКонтакте», «Одноклассники» та інших сервісів спливає 15 травня.

Нагадаємо, 15 травня 2017 року президент України увів у дію рішення РНБО, яке передбачає блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, це суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

Свою стурбованість щодо блокування інтернет-ресурсів в Україні висловили представники Ради Європипредставництва ЄС, а з критикою цього указу виступили представники «Репортерів без кордонів»Human Rights WatchFreedom House. Водночас у НАТО сказали, що блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова.

Згодом Європейський союз визнав, що у питанні блокування російських інтернет-ресурсів захист нацбезпеки є прерогативою українського уряду.

Фото: СБУ / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY