detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
07.04.2020 13:42
Хто не дивиться канали Медведчука, той тупий. Огляд відеоблогів за 30 березня — 5 квітня 2020 року
Хто не дивиться канали Медведчука, той тупий. Огляд відеоблогів за 30 березня — 5 квітня 2020 року
Шапошников вважає президента України «фуфлометом», Яневський не вірить у коронавірус, а Дубінський каже, що прем’єр Шмигаль «должен быть вые*ан».

Проросійських блогерів лякають земельний та банківський закони (а декому досі не дає спокою Уляна Супрун), тоді як проукраїнські ютубери обурені відеоуроками на каналах Медведчука та мовчанкою президента щодо корупційного скандалу в його офісі. А Олеся Медведєва і взагалі зачитала реп.

Коронавірус в Україні: блогери знають краще

Окрім звичної критики всього, на що лиш глянули Порошенко чи його соратники, Анатолій Шарій на тижні знову розповідав про те, що інфікованих коронавірусом насправді значно більше за офіційно виявлених. Адже на всіх, мовляв, бракує тестів. А от українських лікарів блогер порівнював із юнаками, які загинули під Крутами. Бо й тих, і тих, мовляв, «кинули на амбразуру».

Та повагу від Шарія заслужили не всі українські медики. Є серед них і ті, кого проросійський блогер ненавидить. Так, ви вже здогадалися: далі йтиметься про в. о. очільниці МОЗ в уряді Гройсмана — Уляну Супрун. Бо одне з відео, викладених на тижні на каналі Шарія, так і називається: «Что надо сделать с Супрун?».

Хоча у ролику блогер пройшовся із критикою і свіжими земельним та банківським законами, й закликав до перевиборів парламенту, аби «зеленая плесень была снесена». Супрун же, певен Шарій, має стати в Україні персоною нон грата. «Просто пошла вон! Как и представители МВФ», — говорить блогер.

Про поширення Covid-19 говорили й на каналі Романа Скрипіна. Здивував колега Романа — досвідчений журналіст Данило Яневський. Медійник твердив, що носить маску лише через законослухняність, адже в коронавірус не вірить, а «масові психози» його смішать. Сподіваюся, затятого скептика Яневського не спіткатиме доля американського баскетболіста Руді Гобера. Який прагнув довести всім, що коронавірус не становить небезпеки, поки сам не отримав позитивний тест на захворювання.

Якщо журналіст Яневський не вірить у небезпеку коронавірусу, то його колишній колега, а тепер нардеп монобільшості Олександр Дубінський свято вірить у небезпеку від… карантину. Його блогер називає «преступным», адже «не может быть карантина в таком виде в стране, где у людей нет работы и доходов». (Цікаво, чому президент Зеленський і команда (до якої входить і Дубінський), маючи в руках монобільшість та підконтрольний кабмін, і досі не забезпечили обіцяний «кінець епохи бідності»?) А за нинішні ініціативи прем’єр Шмигаль, мовляв, «должен быть вы*бан» (знову цей незримий дух Андрія Портнова. — Авт.). Дубінський посилається на досвід Білорусі та Швеції, де жорстких обмежень не запровадили.

Відеоуроки із пропагандистським присмаком

Відреагували блогери й на відеоуроки для школярів, що транслюватимуться на українських телеканалах у зв’язку з карантином. Адже частина з них виходитиме на телеканалах Віктора Медведчука: «112», ZIK та NewsOne. Така перспектива збурила патріотично налаштовану спільноту: можновладців закликали не транслювати телевізійні уроки на каналах пропагандистського штибу. Із заявою до представників влади звернулася депутатка від «Голосу» Наталія Піпа. Обурив добір телеканалів і освітян.

Блогери теж не мовчали. Сергій Стерненко, який бореться проти «русского мира», розкритикував ініціативу. Бо влада, певен активіст, «і тут примудрилася зробити все через сраку». «Ці мудаки діють проти нашої країни» та збираються «засирати мізки російською пропагандою», — каже Стерненко. Влада, певен блогер, таким чином іде на пряму співпрацю з Медведчуком. А батьків школярів закликав ігнорувати відеоуроки на каналах кума Путіна.

Не дивитися канали Медведчука через їхню політичну позицію означає «быть тупым». Це вже інтерпретація скандалу від обличчя «Страни.ua» Олесі Медведєвої. «Политиканы делают все, чтобы украинское образование было максимально некачественным», — веде далі медійниця. Люди в Україні, на думку Медведєвої, і взагалі часто нехтують освітою. «А потом у нас в стране — большая жопа», — резюмує блогерка.

А от Андрія Портнова ніякі уроки не цікавлять. Бо найбільше зло, як йому ввижається, народилося на майдані за часів Революції гідності. Тож саме проти її учасників досі бореться любитель орально ґвалтувати прокурорів. У свіжому відео Портнов розповів про підготовку законопроєкту про скасування амністії учасникам Майдану, які, на думку проросійського політика, «причастны к убийствам сотрудников милиции». Він попросив небайдужих нардепів зареєструвати законопроєкт; цікаво, хто зголоситься?

Скандал із Єрмаком і мовчанка Зеленського

Відреагували українські блогери й на скандал за участю брата голови Офісу президента Андрія Єрмака — Дениса, який на відео, записаному на приховану камеру, начебто допомагав охочим потрапити на важливі державні посади. Про скандал у блозі MokRec згадав, зокрема, журналіст Данило Мокрик. Зауваживши, що президент Зеленський грає у мовчанку замість коментувати корупційний скандал у його команді. «Був рєзкий, як понос, а потім почав тухнути», — так бачить нинішню комунікацію глави держави телевізійник. Враховуючи повідомлення від Офісу президента, що ніхто з фігурантів записів посад не отримав, Дениса Єрмака, на думку Мокрика, і взагалі можна вважати шахраєм.

Висловився щодо цього і блогер Ростислав Шапошников. Затятий критик нинішньої влади (і президента особисто), Шапошников нагадав, що рік тому Зеленський заявляв: «Если найдут моего Свинарчука — президент должен уйти». Тобто, готовий був не лише піти у відставку, а навіть постати перед судом у разі корупційних скандалів у власному оточенні. Та нині про персональну відповідальність мовчить. «Получается, ты — балабол, фуфломет и не отвечаешь за базар», — тюремним сленгом пояснює Зеленському «за жизнь» Ростислав Шапошников.

Не так негативно мовив про Зеленського у проєкті «Итоги» колишній російський журналіст Євгеній Кисельов. Ведучий згадував про перший тур президентських виборів, що відбувся рік тому — 31 березня 2019 року. Кисельов навів результати телефонного опитування КМІС щодо ставлення українців до дій чинної влади. Позитивне ставлення до президента нині засвідчили 46 % опитаних. У вересні минулого року, нагадує телевізійник, таких було 74 %. Важко судити про реальну кількість прихильників глави держави, певен Кисельов, адже «соцсети наполнены истерическими выпадами, за которыми стоит откровенная нелюбовь к действующему президенту». Тому все, що пишуть ЗМІ та соцмережі про шостого главу держави, на думку блогера, варто «делить на два, а то и на шестнадцать». Бо прогнозовані прихильниками попередника Зеленського капітуляція, знецінення гривні та інші «зради» так і не відбулися. Хоча сам колишній комік, вважає Євгеній Кисельов, навіть за рік «так и не стал политиком».

Закони, що дратують проросійську спільноту

Була у блогосфері й реакція на земельний та банківський закони, проголосовані в ніч проти 31 березня. Найактивніше документи обговорюють у проросійському сегменті. Якщо політичні діячі з «Опозиційної платформи — За життя» та їхні симпатики пішли скаржитися на «державну зраду» на канали Віктора Медведчука, то зраду онлайнову взялися розганяти прихильні до «русского мира» блогери. Один із таких — іванофранківець Руслан Коцаба, який вважає війну на Донбасі «громадянським конфліктом» та через проросійські висловлювання якого в етері NewsOne канал оштрафували. Для вкидання на ютуб у Коцаби та гурту його однодумців є канал під назвою «Спілка блогерів України» (хоча, дивлячись на цих блогерів, зрозуміло, що все українське тут закінчується у назві).

Руслан Коцаба вважає дії парламенту «ганьбою ганебною на цілий світ», а МВФ, на догоду якому документи голосували — «міжнародними валютними аферистами». Українську владу блогер називає «прокладкою заокеанських кураторів» та закликає не голосувати за політиків, які зараз «лякають дефолтом» та «послати МВФ у сраку». А хто з українських політиків єдиний не бачить у дефолті нічого поганого? Правильно: Віктор Медведчук.

Якщо ж ви вважаєте, що вітчизняна політична блогосфера — одноманітна і вже нічим не може вас здивувати, подивіться спільний «гостросоціальний» трек від Таріка Незалежка, який називає себе музикантом, та блогерки «Страни.ua» Олесі Медведєвої. Тільки перед прослуховуванням краще сядьте зручніше: витримати «драматизм» та «майстерність виконання» пісні під силу не кожному. І не кажіть, що ми вас не попереджали!

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY