detector.media
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
31.03.2020 14:00
10 корисних онлайн-проєктів, які допоможуть журналістам висвітлювати пандемію коронавірусу
10 корисних онлайн-проєктів, які допоможуть журналістам висвітлювати пандемію коронавірусу
Онлайн-порадники, навчальні курси та вебінари про COVID-19, карантин і роботу медіа в нових умовах.

Пандемія COVID-19 спонукала весь світ сфокусуватися на вирішенні спільної проблеми, залучити всі можливості й ресурси тут і зараз, змінити звичні світові парадигми та швидко переорієнтувати звичне життя до нових вимушених реалій. Сучасні журналісти вперше висвітлюють явище такого масштабу та ще й в умовах появи в мережі нових фейків і нісенітниць про коронавірус.

Ми зібрали десять корисних посилань з онлайн-курсами та лекціями про коронавірус, які допоможуть журналістам краще зорієнтуватися в темі, зрозуміти причинно-наслідкові зв’язки та розібратися в тому, як COVID-19 впливатиме на наше життя.

1. Картки з поясненнями від Всесвітньої організації охорони здоров’я

Всесвітня організація охорони здоров’я створила порадник про коронавірус у вигляді пояснювальних карток. Тут можна прочитати базову інформацію про COVID-19, як-от симптоми, способи інфікування тощо, дізнатися, як правильно носити маску, яким чином дезінфікувати приміщення, який порядок дій при утилізації відходів хворих на коронавірус, яким чином слід захоронювати тіла померлих від цієї інфекції та багато іншого. Також ВООЗ розказує про популярні міфи, пов’язані з коронавірусною інфекцією.

Цю інформацію можна використовувати під час роботи над журналістськими сюжетами або статтями з посиланням на ВООЗ як на авторитетне джерело за цією тематикою.

2. Курс про коронавірусну інфекцію від Prometheus

Онлайн-платформа Prometheus та INgenius розробили навчальний курс під назвою «Коронавірусна інфекція: факти проти паніки», який допоможе зорієнтуватися в основній інформації про коронавірус.

Тут розкажуть, кому слід носити маски, а кому — ні, чим не слід лікувати коронавірус, які ускладнення може спричинити коронавірусна інфекція та через що помирають хворі на неї люди, чи передається COVID-19 через домашніх тварин та інше. Курс доступний на сайті Prometheus.

3. Курс про те, як вимірювати поширеність хвороб та працювати з даними, від Альянсу громадського здоров’я

Фахівці ГО «Альянс громадського здоров’я» створили онлайн-курс за темою «Стратегічна інформація в сфері громадського здоров’я», який також доступний на платформі Prometheus. Пройшовши його, ви можете більше дізнатися про те, що таке епідеміологія та біостатика, як вимірювати хвороби в популяції, що таке захворюваність та поширеність хвороб, а також — як збирати, обробляти та аналізувати дані, пов’язані зі сферою охорони здоров’я. Курс розрахований на шість тижнів.

4. Survival kit для журналістів від Media Development Foundation

Media Development Foundation розробили цілий пакет порад та рекомендацій для українських медійників про те, як працювати в умовах карантину. Зокрема, тут піднімаються такі теми як: організація віддаленої роботи, типи і формати контенту для висвітлення коронавірусу, адаптація під нові умови роботи, основи фактчекінгу, джерела для пошуку експертів, корисних даних та коментарів по темі, фінансові поради, як залишитися на плаву за час пандемії.

Всі дії координуються в спеціально створеній фейсбук-групі COVID and media. Доєднатися може кожен, хто готовий координувати зусилля у роботі, хоче поділитися порадами або корисною інформацією, чи потребує таких порад від інших колег.

5. Гід для медійників «Антиковід»

Сайт «Антиковід. Гід для медійників» запустив Інститут масової інформації за партнерської підтримки громадських організацій «Детектор медіа», Media Development Foundation, Інститут демократії ім. Пилипа Орлика, Національна асоціація медіа, Донецький інститут інформації та Internews Network.

Цей ресурс збиратиме корисні матеріали для медійників: рекомендації щодо висвітлення хвороб та епідемій, поради, як покращити комунікацію в умовах пандемії, як захиститися від інфекції та уникнути зараження під час роботи, а також — гід у сфері прав журналістів під час режиму надзвичайної ситуації.

6. Поради від Dart Center та GIJN для журналістів, які висвітлюють катастрофи, лиха і трагедії

Висвітлюючи коронавірус, журналісти ризикують «заробити» собі психологічну травму. Адже ця тема нерозривно пов’язана зі смертю та ризиками для здоров’я будь-кого з нас. Це тривога, невидима загроза, яка розповсюджується з надзвичайною швидкістю. Вірус порушує наш звичний ритм життя, і цей досвід для багатьох виявляється травмуючим, призводить до стресів, нервових розладів та панічних атак.

Пишучи про травми, журналіст і сам може травмуватися аж тричі: як свідок чи безпосередній учасник такої події, під час спілкування з постраждалими, співчуваючи їм, а також — коли готує матеріал до випуску та адаптує чужі історії, пропускаючи їх через себе, йдеться у матеріалі на сайті Global Investigative Journalism Network.

У цій статті ви знайдете детальні практичні поради від Dart Center про те, як працювати із травматичними подіями та травмуючим контентом, дізнаєтеся про ризики і загрози для журналістів, а також корисні лайфхаки. У матеріал експерти також додали таблицю-чекліст, яка допоможе вам перевірити власний психологічний стан.

7. Вебінари для журналістів від Медійних проектів Ради Європи

Офіс Ради Європи в Україні та його кампанія «Медійні проекти Ради Європи» організовують серію вебінарів, які розраховані на редакторів та журналістів українських ЗМІ. Тема вебінарів: «Як розвивати медіа в сучасних умовах». Загальна кількість онлайн-заходів — шість, кожен триватиме півтори години.

Як організувати дистанційну роботу редакції, яким чином працює електронна передплата, особливості ведення бухгалтерського обліку компанії під час карантину — ці та інші теми обговорюватимуть на вебінарах.

8. Вебінари про юридичні аспекти карантину і надзвичайної ситуації

ГО «Платформа прав людини» та Freedom House презентують три вебінари на тему «Свобода слова в умовах карантину та надзвичайного стану». У рамках курсу розглядатимуть особливості доступу до публічної інформації під час карантину, протиправні дії в інформаційній сфері та відповідальність за них, обговорюватимуть, яке спеціальне законодавство було розроблене та прийняте в Україні для боротьби з коронавірусом, а також — яким є порядок введення та скасування надзвичайного стану.

Усім, хто зареєструється на програму, надішлють також і записи вебінарів.

Більше про юридичні аспекти роботи ЗМІ в умовах карантину також можна дізнатися, проглянувши серію вебінарів від ГО «Інститут розвитку регіональної преси». Це три вебінари під назвою «Робота журналістів в умовах пандемії та запровадженого карантину в Україні: юридичний аспект».

Експерти розповідатимуть, які права не можуть бути обмежені під час запровадження надзвичайного стану та як захиститися у випадку порушення прав, як висвітлювати пандемію у ЗМІ і протидіяти дезінформації, де знаходити експертів та яким чином відрізняти фейки та інше.

9. Курс про дистанційне навчання під час карантину від Офісу президента України

Спеціальний онлайн-курс «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів» розробив Офіс президента України спільно з Міністерством цифрової трансформації. Курс, який називають освітнім серіалом, містить шість відеороликів. У них пояснюється, як організувати процес дистанційного навчання під час карантину та які онлайн-сервіси допоможуть у цьому.

Цей курс розрахований, перш за все, на педагогів та працівників сфери освіти. Та пройти його може кожен, хто цікавиться цією тематикою. Серіал доступний на платформі «Дія. Цифрова освіта». По завершенні учасники отримають електронні сертифікати.

10. Навчальний курс від Центру громадського здоров’я при МОЗ України

Центр громадського здоров’я при Міністерстві охорони здоров’я України розробив онлайн-курс, орієнтований на професіоналів у сфері громадського здоров’я, на людей, що залучені до надання медичної допомоги у громадах, також на працівників громадських організацій та лікарів первинної ланки.

Курс висвітлює такі теми як епідемнагляд, запобігання розповсюдженню коронавірусної інфекції, а також правильне ведення комунікації з громадами в умовах пандемії. Навчальний курс буде доступний на онлайн-платформі до 1 травня 2020 року.

P.S. Десяткою перелік корисних сервісів не обмежується, тому ми будемо його доповнювати.

11. Посібник для медіа від BBC

Ви можете завантажити pdf-версію Посібника для медіа з інформування в умовах надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я. Його підготував фонд британського суспільного мовника BBC Media Action для Міжнародної федерації товариств Червоного хреста і Червоного півмісяця та переклав український Суспільний мовник. У посібнику описано, що таке надзвичайні ситуації у сфері охорони здоров'я, для кого вони найбільш небезпечні; надано рекомендації журналістам, як інформувати; подано перелік додаткових джерел інформації.

Фото: firstdraftnews.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY