detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
30.03.2020 12:30
Змагання рятівників України. Огляд токшоу за 23–27 березня 2020 року
Змагання рятівників України. Огляд токшоу за 23–27 березня 2020 року
Тимошенко із симптомами «прем’єровірусу», вечір подяк на «1+1» та роздратований піаром Савік Шустер.

Коронавірус залишається медійною темою №1. Тоді як українські політики гості токшоу вправляються в тому, хто більше допомагає країні в часи пандемії та економічної кризи.

23 березня, «Свобода слова», ICTV

Цей етер програми був незвично багатолюдним: у студії та відеозв’язком до дискусії долучилися прем’єр-міністр Денис Шмигаль, гурт заступників / заступниць: голови Офісу президента — Юлія Ковалів, міністра охорони здоров’я — Віктор Ляшко, міністра внутрішніх справ — Антон Геращенко, перша заступниця очільника Національного банку Тетяна Рожкова, кілька міських голів: Києва — Віталій Кличко, Миколаєва — Олександр Сєнкевич, Чернівців — Олексій Каспрук; лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко; прем’єр-міністр часів Порошенка Арсеній Яценюк; академік НАНУ Сергій Комісаренко; керівник мережі кінотеатрів Роман Романчук; президент Української асоціації виробників електротехніки Олександр Громико. Разом — 13 спікерів (десять чоловіків і три жінки).

 

Тема випуску — вплив епідемії коронавірусу на українську економіку та доцільність запровадження загальнодержавного надзвичайного стану. Потреби в цьому немає, висловив думку прем’єр Шмигаль (згодом уряд запровадив в Україні надзвичайну ситуацію. — Авт.), попутно відзвітувавши про дії уряду під час пандемії: скасування пені за житлово-комунальні послуги, кредитні канікули, грошову допомогу пенсіонерам та звільненим із роботи тощо.

А от чия риторика помітно змінилася, то це лідерки ВО «Батьківщина». Юлія Тимошенко (до слова, вона єдина серед дев’яти гостей та ведучого вдягнула захисну маску) зі старту заявила, що її політична сила «призупиняє свою опозиційність».

Юлія Тимошенко намагається убезпечитись. Але не на 100 %

Тож градус критики нинішньої влади з вуст Тимошенко знизився, але не впав до нуля. Лідерка «Батьківщини», зокрема, сказала, що «перший раз бюджет по плану не виконаний майже на 26,3 % по доходам. І це майже 63 мільярда гривень, недоотриманих в доходну частину», так і не сказавши, на які дані посилається та який період коментує. Цікавилася Юлія Тимошенко у прем’єра, де взяти кошти на анонсовані виплати пенсіонерам. Адже в сумі таке нововведення обійдеться бюджету в 10 мільярдів гривень. Тут черга писати вилами по воді настала для Дениса Шмигаля, який розповів про державний стабілізаційний фонд у сумі 200 млрд грн, але так і не деталізував, за рахунок чого той фонд наповнюється.

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко перед мікрофоном виступав за «жорсткі карантинні заходи». В цей час ведучий запитав в академіка НАН України Сергій Комісаренка, чи справді представники академії поширювали інформацію про 22 мільйони ймовірних інфікованих коронавірусом в Україні (бо ж певні ЗМІ розповсюдили цю цифру, посилаючись на дані фахівців КМДА. — Авт.). Гість поширення такої інформації з боку НАНУ заперечив. Хоча й додав, що, за розрахунками світових науковців, рівень інфікування на covid-19 у світі може скласти до 70 %.

Об’єднання політиків довкола боротьби з пандемією цього вечора було настільки високим, що вони навіть хвалили одне одного. Спершу заступник міністра охорони здоров’я Ляшко — колишню прем’єрку Тимошенко за «досвід боротьби з пандемічним грипом», а невдовзі й сам отримав подяку від експрем’єра Яценюка за «гарну комунікацію».

Вийшовши до центрального мікрофона та зваживши на віддаленість від інших присутніх, лідерка «Батьківщини» зняла захисну маску та виклала власне бачення плану дій України в боротьбі з пандемією. Виступала за доплати медикам (хоча про це й так заявили в МОЗ. — Авт.), зниження цін на енергоносії, зміну облікової ставки Нацбанку. Водночас дорікаючи представникам влади, що членів фракції «Батьківщини» на профільні наради ніхто не запрошує.

Заспокоювати глядачів намагалася перша заступниця голови НБУ Тетяна Рожкова: говорила про можливі кредитні канікули для бізнесу, реструктуризацію боргів підприємців та вільні можливості для українців розпоряджатися власними коштами.

Арсеній Яценюк після порції самопіару і згадки про надважливі рішення, прийняті урядом зразка 2014 року, перейшов до «експертних» порад наступникам. Серед них — реструктуризація боргів перед Міжнародним валютним фондом та зменшення витрат на чиновників. Та найбільш самовпевненою з уст Яценюка звучала порада не зволікати з держзакупівлями, бо «кожен день зволікання дорого коштує». При цьому спікер, вочевидь, забув, як мляво йшли справи із закупівлями найнеобхіднішого хоч на рівні МОЗ, хоч на рівні Міноборони за його каденції.

Тим часом перша заступниця голови Нацбанку Тетяна Рожкова, схоже, вирішила, що Арсеній Яценюк недостатньо хвалить себе в етер. Тож приписала йому авторство фрази «гроші люблять тишу» (хоч її й приписують американському мільярдеру-благодійнику Джону Рокфеллеру, який народився на півтора століття раніше Яценюка. — Авт.).

Найбільш жорстким цього вечора був виступ заступника міністра МВС Антона Геращенка. Посадовець, зокрема, озвучив прізвище священика, який захворів на коронавірус та вже потому контактував із пів тисячею вірян (хоча це неприйнятно з погляду етики й закону). Також нагадав, як окремі громадяни, повернувшись із-за кордону, порушують особисті зобов’язання щодо самоізоляції. Щоб уникати подібного, в МВС навіть планують контролювати громадян за допомогою банківських даних або інформації від мобільних операторів.

25 березня, «Український формат», NewsOne

На відміну від шоу-близнюка — «Пульсу», де через карантин у студії перебували тільки ведучі, а всі гості вмикалися в етер відеозв’язком, дистанційні діалоги в «Українському форматі» велися тільки на передмовах. До того, як в етер вивели гостя першого вступного блоку — міністра транспорту 2005 року Євгенія Червоненка — ведучий проєкту Віталій Дикий привітав колегу Діану Панченко з перемогою в загальнонаціональній премії «Людина року» серед журналістів (враховуючи список попередніх переможців у номінації, тріумф представниці NewsOne виглядає логічним продовженням ланцюжка).

А от Євген Червоненко, увімкнувшись із оселі, яка віддалено нагадувала помешкання колишнього генпрокурора Віктора Пшонки, одразу зауважив: намагається відмовлятися від ефірів, але «NewsOne отказать не могу» (хоча направду не тільки NewsOne. — Авт.).

Євген Альфредович знається на стилі

Завсідник каналів Медведчука критикував владу; зокрема очільника митної служби Максима Нефьодова спікер пропонував «вернуть из косметологического салона, где он огурцы прикладывает». Червоненко обізвав міністра інфраструктури Криклія «ребенком» та «киндер-сюрпризом», а молодих посадовців спонукав до роботи фразою «хватит смотреть порнуху».

Радували глядачів комічними діалогами й ведучі. Зокрема, коли Червоненко, послухавши з уст Панченко про нові випадки захворювання на covid-19 в Україні, попросив її «не пугать людей», у відповідь почув: «ми завжди намагаємося заспокоїти аудиторію». А ведучий Віталій Дикий попросив гостя, який має технічну освіту, прокоментувати, наскільки знеціниться гривня. Що, зрештою, характерно для каналів лідера «ОПЗЖ».

 

Вадим Рабинович став віртуальним гостем другого блоку передмови. Представник «ОПЗЖ» запропонував українські владі… «списать то, что говорил Путин». Хоча мікрокарантин, запроваджений російським лідером усього на тиждень, захоплення серед тамтешніх підприємців не викликав. «Мы — за чрезвычайное положение», — тут же суперечив попередній тезі Рабинович, та хвалити Росію не припиняв, згадавши, як та, мовляв, «помогает Италии». І байдуже, що так звана допомога практичної користі для Італії не несе й багатьма політиками та журналістами сприймається лише як спроба російського диктатора позбутися західних санкцій.

Рабинович пройшовся й медичною реформою, розповідаючи, що «вторая часть медреформы закроет все больницы!» Він же на старті сольного блоку просив людей не піддаватися паніці.

Порція компліментів від гостя полетіла й у бік подружньої пари Медведчук / Марченко. Їм Рабинович дякував за закупівлю медичного обладнання для Інституту серця: «Низко кланяюсь им… Горжусь, что я в составе “За життя”».

Та більшу частину етеру представник фракції «ОПЗЖ» все ж присвятив критиці. Дісталося й новому прем’єру, який, за словами Рабиновича, «из Галиции» (цікаво, як із таким підходом той-таки Рабинович планує «зшивати країну»? — Авт.). А наприкінці етеру політик заявив, що Україна має «извиниться перед коммунистическим Китаем за декоммунизацию».

 

А от на гуртову частину гості таки зійшлися до студії. При цьому в захисній масці була лише представниця фракції «ОПЗЖ» Наталія Королевська (та й та, сівши у студійне крісло, маску зняла). Також Королевська та представник «Нацкорпусу» Сергій Коротких вбралися в медичні рукавички, тоді як екссоратниця Януковича Ганна Герман була у шкіряних.

Крім згаданих, гостями колективної частини «Українського формату» нині стали народні депутати від монобільшості Юрій Камельчук, Олександр Дубінський (долучився по відео), політтехнолог та колишній радник міністерки охорони здоров’я Дмитро Раїмов, так званий економічний експерт Олександр Охріменко, гурт екснародних депутатів: Михайло Опанащенко (колись — Партія регіонів, нині член «ОПЗЖ»), Олена Бондаренко (Партія регіонів), Юрій Левченко («Свобода»), політкоментатор Вадим Карасьов, власник медклініки й телеведучий Андрій Пальчевський (відео), директор Інституту біохімії НАН України, доктор біологічних наук Сергій Комісаренко.

На старті програми ведучі запитали глядачів, чого ті бояться більше: коронавірусу чи економічної кризи. Підсумковий результат показав 75 % тих, кого лякає другий варіант. Ганна Герман прогнозувала, що вже «цієї осені ми прокинемось в іншій країні», а «в умах людей цієї влади вже немає». І ніяка Європа нам, мовляв, не допоможе.

Опонував її словам представник монобільшості Юрій Камельчук, запевняючи: євроатлантичний курс України залишиться незмінним. Така позиція помітно дратувала не лише гостей, а й ведучих. Тож Віталій Дикий, як взірець для боротьби з пандемією, взявся… озвучувати так званий «план Путіна», про який у передмові згадував Вадим Рабинович.

Непересічні заходи безпеки від Наталі Королевської

Наталя Королевська, відволікшись від читання з екрана телефона, нагадала про допомогу медикам від подружжя Медведчуків.

Єдиним же обізнаним у вірусології коментатором, запрошеним цього вечора на програму, був академік НАНУ Сергій Комісаренко. Вирахувати фахівця серед гостей було дуже легко: перші 40 хвилин етеру він просто мовчав. Дійшло до того, що слово для професора попросила Ганна Герман. А отримавши право на репліку, науковець сказав, що на старті етеру почувався «весільним генералом».

Згодом в ефірі знов залунали згадки про «план Путіна». Цього разу вже з уст Діани Панченко. Трохи відволіктися від Росії та пандемії коронавірусу допомогло включення народного депутата від «Слуги народу» Олександра Дубінського. Він перевів увагу присутніх на вимоги від МВФ: гроші Україні в обмін на закон про ринок сільськогосподарської землі. На підтримку законопроєкту, за словами Дубінського, голосів бракує, тож в України — «большие проблемы».

Говорив народний депутат / блогер і про те, що в парламенті може бути семеро народних депутатів, хворих на covid-19. Та прізвищ колег не назвав, а присутній у студії депутат із монобільшості Юрій Камельчук слова Дубінського підтвердити не взявся.

Другий блок гуртової частини (коли у студії змінилося кілька гостей), знову почався зі слів Діани Панченко про «план Путіна». Слова ведучої «експертними» коментарями присмачив представник «Нацкорпусу» Сергій Коротких, порадивши владі «объявить дефолт» та «оставить долар по 35», а людей із груп ризику — поселити у віддалені санаторії.

Та члену фракції «Слуги народу» Юрію Камельчуку цього вечора було непереливки. Бо у студії «Українського формату» він був єдиним представником влади, тож ледь встигав відбивати нападки проросійських гостей. Найбільше старалася ексрегіоналка та часта учасниця російських пропагандистських токшоу Олена Бондаренко. Вона постійно перебивала нардепа, не даючи тому завершити бодай речення. Ведучі на таку «дискусію» закривали очі.

Наступні кілька хвилин програми присвятили порятунку честі телеведучого та власника медичної клініки Андрія Пальчевського, якого звинувачують у суттєвому завищені цін на тести щодо covid-19 та у приховуванні випадків виявлення хворих. Скайп-промову Андрій Пальчевський почав із нагнітання: на його думку, «специалисты считают, что заболевших 6,5 тысяч и более». Хто конкретно так вважає, крім самого Пальчевського, залишилося загадкою. Що ж до вартості тестів у «Євролабі», то, за словами власника клініки, їх виконували «по немецким расценкам… для небедных людей». Заперечив гість і приховування кількості випадків зараження, сказавши, що з 535 проведених у закладі тестів позитивними виявилися 12.

Ведучі нічого не уточнювали, а присутній у студії політкоментатор Вадим Карасьов і взагалі пов’язав «нападки» на бізнесмена бажанням того йти в очільники Києва.

Бондаренко та Опанащенко залишилися й на післямову «Українського формату», де компанію їм склали член політради «ОПЗЖ» Максим Невінчаний та політичний діяч Олександр Солонтай. Тож разом у шести годинах етеру вмістилося 17 гостей: 14 чоловіків і три жінки.

26 березня, «Право на владу», «1+1»

До студії нині завітали професор, академік НАНУ Сергій Комісаренко, президент Української асоціації виробників електротехніки Олександр Громико, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Трухін та головред видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов. Відеозв’язком вмикалися народні депутати з монобільшості Олександр Ткаченко та Андрій Мотовиловець, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, економіст Ерік Найман, співзасновник Monobank Олег Гороховський, гендиректор мережі АТБ Борис Марков, бізнесмен Олександр Ярославський. Разом 11 гостей, серед яких — жодної жінки.

Тема програми — «Як жити в умовах карантину». Представники більшості в парламенті вкотре мали більшість і в етері «Права на владу», тоді як критиків чинної влади до студії не покликали.

Почали з виступу топгостя нинішнього тижня — академіка НАНУ Сергій Комісаренка. Науковець схвалює жорсткий карантин, а реально заражених коронавірусом в Україні, вважає, може бути в десять разів більше за виявлених.

Найпопулярніший гість тижня — науковець? Непогано

Ведуча розпитувала Олександра Ярославського, як той допоміг доправити до України тести на covid-19, закупити які посприяв відомий китайський бізнесмен Джеком Ма. За словами Ярославського, тестів вистачить, а в разі додаткової потреби китайський мільярдер (якого наш бізнесмен називав «своїм другом») знову прийде на допомогу.

До взаємопіару влади та бізнесу долучився і нардеп від «Слуги народу» Андрій Мотовиловець. Наталя Мосейчук тільки підливала води в цю об’ємну «теплу ванну». Дякувала бізнесу, в тому числі Олександру Ярославському, а той був вдячний владі в обличчі Андрія Мотовиловця. А на питання Наталії Мосейчук, чи будуть крупні бізнесмени згодом повертати вкладене у порятунок держави, ніхто з підприємців, долучених до ефіру, чіткої відповіді не дав.

У студії цього вечора було настільки мало гостей, що режисери токшоу навіть додавали масовості «клонуванням» Наталі Мосейчук.

Наталки Мосейчук забагато не буває

В цей час біля мікрофона стояв народний депутат від монобільшості Олександр Трухін. Він переконував, що президент не лобіює закон про ринок землі на догоду МВФ. Розповів депутат і про урізання бюджету через економічну кризу, спричинену пандемією. І тут представник влади знову показав погану комунікацію між різними її гілками — сказав про стабілізаційний фонд у 124 млрд гривень, хоча на початку тижня прем’єр Шмигаль говорив про 200 млрд.

А от емоційне звернення депутата «Слуги народу» Олександра Ткаченка до колеги по фракції та тезки Трухіна продемонструвало ще й конфлікти в середині більшості. Ткаченко критикував урізання фінансування гуманітарних напрямів словами «ще ніколи не бачив такої зневаги».

 

Щоби члени монобільшості не пересварилися просто в етері, на зв'язок вивели іншого антигероя тижня — очільника продуктової мережі АТБ Бориса Маркова. Представників компанії нині звинувачують у штучному завищенні цін, а в Антимонопольному комітеті навіть завели справу. Сам бізнесмен сказав, що зростання цін відбулося лише на 1 % товарів і зумовлене правилами ринку, а компанія, мовляв, потерпає нині від фейків, що їх розкидають мережею.

Навели у студії й дані соцопитування від КМІС щодо карантину: 40 % українців, що взяли у ньому участь, за посилення обмежувальних заходів. Проти висловлювався економіст Ерік Найман, який переконував, що ізолювати мають лише людей із груп ризику, тоді як умовно здорові мусять продовжити працювати та, ймовірно, перехворіти на коронавірус.

Після того ефір знову повернувся у спокійне русло, а співзасновник Monobank Гороховський прогнозував, що долар не перетне позначку у 30 грн; заступник міністра внутрішніх справ Геращенко розповідав про можливе податкове послаблення; президент Української асоціації виробників електротехніки Громико радив «забыть слово “дефолт”». А ведуча спрямувала «промінці добра» в бік Антона Геращенка за те, що той, мовляв, особисто посприяв кільком українським дітям у виїзді до Білорусі на операції з пересадки нирок.

26 березня, «Народ проти», ZIK

У студії була лише ведуча, тоді як гості вмикалися в етер відеозв’язком. А для імітації «живого діалогу» у студійні крісла поставили телевізори, куди виводили відео гостей під час їхніх реплік.

Участь у передмові цього разу брали ексміністр економіки Тимофій Милованов та заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко, а до дискусії долучили журналіста Сергія Лямця та очільницю благодійного фонду Валентину Маркевич.

«Провладних» Ляшка та Милованова гості та ведуча просто розпинали критичними запитаннями, не надто дослуховуючись до того, що опоненти відповідали. Головний меседж завсідників шоу — Лямця та Маркевич — був незмінний: все погано. Такий тиск із боку опонентів витримав лише Віктор Ляшко. Тоді як Милованов піддався на провокації ведучої, коли та запитувала, чи не буде в Україні протестів. «Люди будуть громити магазини (в разі тривалого карантину. — Авт.)», — відповів ексміністр. Дісталося Милованову і за пресконференцію, де той розповідав, як правильно кашляти і чхати в часи пандемії.

На гуртову частину за допомогою конференц-зв’язку зібралися нардепи Олексій Кучеренко («Батьківщина»), Галина Янченко і Олександр Дубинський («Слуга народу»), Олександр Качний («Опозиційна платформа — За життя»), народний депутат 4-го скликання, ексголова Харківської ОДА та колишній очільник Харкова Михайло Добкін, головред «РБК-Україна» Сергій Щербина, бізнесмени Олексій Давиденко та Олександр Соколовський. Разом 12 гостей (десятеро чоловіків і дві жінки).

 

Ведуча запитувала у гостей, чому народні депутати, хворі на коронавірус, лягають до держлікарні, а не послуговуються приватними (а чому ні? — Авт.). Гості в цей час не стомлювалися говорити, як в Україні все погано. Михайло Добкін, зокрема, називав представників монобільшості «детским садом», при цьому схвально відгукуючись про роботу президента Зеленського. Резонер Бужанський говорив, що не варто виділяти кошти на «провальні українські фільми» та «где еще брать деньги, если не с культуры?». Тоді як його опонент Михальчишин твердив, що українці «через культуру отримують ін’єкцію добра», що, мовляв, стримує їх від масових акцій непокори.

Найдалі у полеміці пішов представник «ОПЗЖ» Олександр Качний. Він запропонував почати торгівлю з Росією та навіть з окупованими територіями, знявши з них санкції. На обличчях інших учасників дискусії читався подив, та жодних питань ані у них, ані у ведучої до такої «державницької» позиції нардепа не виникло.

Олександр Дубинський сказав, що «руководство фракции держит нас за лохов», не радячись щодо важливих законопроєктів, а також ствердив, що пандемія набуде значних масштабів, опиратися їй влада неспроможна, а лікувати українців нічим. Остаточно ж нардеп «заспокоїв» глядачів словами про те, що в Україні на рівні президента обговорюють готовність моргів та крематоріїв до масового напливу померлих. Додав оливи у вогонь резонер/нардеп Бужанський, заявивши, що «второй этап медреформы провален заранее». «Люди будут заняты выживанием» — остаточно «заспокоїв» глядачів журналіст Лямець.

27 березня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

Попри те, що 67-річний Савік Шустер належить до групи ризику, автори «Свободи слова» на «Україна» все ж запросили гостей у студію. Місця у ній зайняли голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія, його однопартієць Дмитро Наталуха, лідерка «Батьківщини» та голова фракції політсили Юлія Тимошенко, співголови фракцій «Європейської солідарності» — Артур Герасимов та «ОПЗЖ» — Юрій Бойко, член фракції «Голосу» Святослав Вакарчук, в. о. гендиректора Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін. З них маски при собі мали (але у студії ними не користувалися) лише представники монобільшості та «Голосу».

Відеозвязком вмикалися міські голови Києва — Віталій Кличко та Чернівців — Олексій Каспрук, генетик Олександр Коляда та президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков. Разом — 11 гостей (десять чоловіків та одна жінка).

 

Першими слово мали керівник Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін та генетик Олександр Коляда. Перший розповідав, що тестуватимуть на коронавірус до тисячі людей на тиждень, другий мовив про особливості covid-19. У студії в цей час демонстрували графіки розвитку пандемії, складені світовими вченими.

Гарячіше у студії стало, коли слово почали брати політики. Бо ж кожен намагався витратити цінні ефірні хвилини для піару. Юлія Тимошенко, вкотре наголошуючи, що нині її політсила забула про опозиційність перед загрозою пандемії та готова «стати поруч з президентом», роздавала поради владі та піарила план порятунку, розроблений «Батьківщиною», який, мовляв, уже передали до МОЗ та профільного парламентського комітету. Основні його засади — максимальне тестування людей та необхідність працювати для тих, хто до груп ризику не належить.

Підтримував Тимошенко і Вакарчук, не забувши згадати, як за сприяння «Голосу» у Львові мають провести масове тестування на covid-19. Про потребу «отложить политику в сторону» говорив і лідер фракції «Слуги народу» Арахамія.

Та найдалі пішов співголова фракції «Європейської солідарності» Артур Герасимов. У короткій промові він встиг і копнути владу за «розвалену економіку» та згаяний час, і похвалити план дій від команди Порошенка, що передбачає захист лікарів, економічну підтримку місцевих бюджетів тощо. Герасимов піарився так відверто, що навіть заслужив зауваження від ведучого.

Потому представник монобільшості Дмитро Наталуха розповідав, що Україну врятує лише жорсткий чотиритижневий карантин. Тоді як Юлія Тимошенко говорила про неможливість його запровадження, навівши приклади масового повернення людей із-за кордону. Говорячи про пандемію, лідерка «Батьківщини» всміхалася, назвавши літак, що летів до Києва зі США, «чашкою Петрі», а також іронізуючи, що у людей, котрі скупчилися на кордоні з Польщею (без дотримання дистанції та часто без медичних масок), склалася «прекрасна атмосфера».

Кінцівка «Свободи слова Савіка Шустера» минула на підвищених тонах. Спершу гарячкував очільник Чернівців Каспрук, дорікаючи гостям етеру, що ті, сидячи у столиці, ведуть багато розмов, не вдаючись до дій. А потому нерви не витримали навіть у зазвичай лояльного ведучого. Зірвався Шустер тоді, коли біля головного мікрофону представник «Євросолідарності» Герасимов вкотре мовив про те, як добре країна впоралася з загрозою 2014 року, а потому почав рекламувати платформу взаємодопомоги «Солідарність», запущену днями членами політсили для боротьби з поширенням коронавірусу. Шустер дорікнув гостю, що той постійно піариться.

Коли гості студії занадто піаряться, десь сумує один Савік Шустер

27 березня, «Ехо України», Прямий

До студій Прямого запросили чотирьох гостей: народного депутата 8-го скликання Ігоря Лапіна («Народний фронт»), політичного діяча Олександра Солонтая, доктора економічних наук Андрія Длігача та політкоментаторку Олесю Яхно. Співведучі Олена Курбанова та Юрій Петрушевський сиділи у ньюзрумі, а ще кілька гостей долучилися по відео. Це народні депутати від «Євросолідарності» — Олексій Гончаренко, «Голосу» — Юлія Клименко, групи «За майбутнє» — Дмитро Лубінець, парламентар 8-го скликання Борислав Береза (позафракційний), ексміністр соцполітики Андрій Рева. Разом — дев’ять спікерів (семеро чоловіків і дві жінки). Говорили про загальноукраїнський карантин, повернення українців із-за кордону, позачергове засідання Верховної Ради.

Матвій Ганапольський користується вільним студійним простором

27 березня, «Протистояння», NewsOne

У передмову вмикався телеведучий та власник медичної клініки Андрій Пальчевський.

На гуртовій дискусії, попри високий ризик зараження, у студії полемізували представник «Національного корпусу» Роман Чернишов, народні депутати Олег Волошин і Олександр Качний («Опозиційна платформа — За життя»), Олена Мошенець і Юрій Камельчук («Слуга народу»), політичні коментатори Вадим Карасьов, Олександр Солонтай, економічний «експерт» Олександр Охріменко, народні депутати 8-го скликання Надія Савченко («Батьківщина»), Юрій Левченко («Свобода»), заступниця головного редактора «Страни.ua» Світлана Крюкова, командир розвідки полку «Азов» 2014 року Сергій Коротких, віцепрем’єр часів Кучми та Януковича Володимир Семиноженко. Тобто аж 14 гостей, які зібралися у замкненому приміщенні (11 чоловіків і три жінки).

Говорили про пандемію коронавірусу, позачергове засідання парламенту, вплив пандемії на українську економіку тощо.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY