detector.media
Ярослав Зубченко
28.03.2020 12:00
Фейкові ліки, вертольоти-дезінфікатори та світова змова. Головні тренди маніпуляцій про коронавірус
Фейкові ліки, вертольоти-дезінфікатори та світова змова. Головні тренди маніпуляцій про коронавірус
Які фейки найчастіше поширюють користувачі та журналісти. І хто цим користується.

Коронавірусу Covid-19 всього чотири місяці, але навколо нього вже виник кількарічний запас фейків. У такої ситуації є кілька причин.

По-перше, оскільки ми маємо справу з пандемією, яка охопила майже весь світ, то й фейки виробляються по всьому світу. А потім, на відміну від вірусів, легко подорожують навіть через закриті кордони. Тож 33 неправдиві заяви Дональда Трампа можуть бути потенційно небезпечні і для українців.

По-друге, вірусологія — це складна наука, яка не входить до базових знань більшості громадян. Додайте до цього той факт, що захворювання, спричинене Covid-19, — нове й не повністю досліджене, й отримаєте ідеальний ґрунт для найбезглуздіших маніпуляцій. Наприклад, вибачте за цитату, що на коронавірус хворіють лише «жовті».

По-третє, не забувайте, що для деяких людей масштаб катастрофи завжди прямо пропорційний масштабам вигоди, яку можна від неї отримати. А пандемія подібного рівня — це просто надто приваблива можливість. Ким би ви не були: державою-терористом чи продавцем народних ліків.

Здавалося б, Україна, яка вже шостий рік перебуває в епіцентрі інформаційної війни, мала виробити ледь не колективний імунітет до фейків. Але, судячи з динаміки, їх буквально розпилюють над українськими містами вертольоти. У цьому матеріалі ми зібрали головні тренди маніпуляцій про коронавірус станом на кінець березня

Роздмухування паніки

Паніка довкола коронавірусу почалася задовго до того, як в Україні зафіксували перший випадок захворювання. І навіть до новосанжарського інциденту. Фейки про Covid-19 у Києві розганяли ще в січні. Кардіолог Борис Тодуров 12 лютого поширював брехню, що Covid-19 — найбільш смертельний вірус у світі. Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський 13 лютого заявляв: «Если в Украину придет хотя бы один случай этого заболевания, то мы будем болеть все. У нас здесь будет эпидемия испанского гриппа с тысячами жертв. Потому что ни помочь, ни защититься, ни вылечить здесь никто не может». А ведуча ZIK Наталя Влащенко розповідала, що Україна зможе врятувати не більше 6-7 хворих.

Потім почалася «епідемія» доставки коронавірусу в Україну. Фейкове відео блогера Антона Гури, ймовірно, стало найвідомішим у цій категорії, адже його поширили на токшоу «Право на владу» на «1+1». Ведуча Наталія Мосейчук тоді навіть сама діагностувала на відео чотирьох носіїв. Пізніше всі виявилися здоровими. Проте це повідомлення було далеко не єдиним. У мережах також ширилися новини про прибуття з Риги інфікованого поїзду й коронавірусні вітри, від яких треба заклеювати вентиляційні отвори та кухонні витяжки.

І в головах заражав значно більше людей, ніж у реальності. Хтось повідомляв про 6000 хворих в Україні. У «ТСН» заявляли, що на кожного загиблого може приходитися 400 інфікованих. Без свого відома хворіли актор Деніел Редкліфф та Папа Римський. Останньому ще й приписали чужу промову про Covid-19, яка, як виявилося, насправді походить з італійського жіночого журналу.

Паніку не пустому місці теж ніхто не скасовував. Мережами ширилися фейки й про коронавірусних крадіїв, і про непохованих людей в Італії, і про вже нові хвороби. Панікери активізувалися також серед «політиків». Надія Савченко почала прогнозувати, що карантин призведе до голоду. Олександр Дубінський — що до мародерства. І весь цей час не збавляли обертів на «1+1»: то натякали, що ви вже можете бути хворим, то нагадували про існування чуми. Крім того, коронавірус чомусь дуже люблять порівнювати із трагедією на ЧАЕС.

Применшення загрози

Інша крайність, до якої вдалися окремі телевізійні персонажі та виробники фейків, — це недооцінка загрози.

На телебаченні з’явилися справжні коронавірусні атеїсти, які вирішили, що ВООЗ, МОЗ і топові світові лідери просто піддалися паніці й насправді нам нічого не загрожує. Кишеньковий піарник Медведчука Валентин Землянський так і сказав на «112»: «Я не считаю коронавирус-19, 20, 21 реальной угрозой, так как это пытаются нам представить». Його колега Олександр Качний в ефірі цього ж каналу обурювався, чому людство не реагувало так само на кір. Від якого, нагадаємо, є вакцина. А на Прямому Качний заявляв, що Covid-19 — звичайний грип. Ірина Паламар, засновниця школи птахівництва, на NewsOne називала хворобу «мильною бульбашкою».

Схожі за настроєм байки ширилися і в мережі. То Швеція буцімто відмовиться боротися із хворобою; то фейковий лікар вирішить, що можна не дезінфікувати руки; то виявиться, що в Італії коронавірус не вплинув на статистику смертності.

Звісно, добре, коли люди не хочуть впадати в паніку. Але між вірою в краще та небезпечними рекомендаціями є межа. І відмова від заходів карантину та гігієни цю межу явно переходить.

Пошуки панацеї

Ще одна частина невиправдано позитивного мислення — це спроба знайти прості, ледь не народні ліки від коронавірусу.

Куріння, алкоголь, тепла вода, молоко, лимони, прополіс, часник та полоскання горла подолали вже стільки хвороб, що якийсь там коронавірус навіть не помітять. Але якщо навіть вони не спрацювали — просто вдягніть на обличчя прокладку. Можливо, від Covid-19 це вас і не захистить, але точно допоможе із соціальним дистанціюванням.

І це все тільки народні методи. А був же ще ж буцімто профілактичний препарат «Декасан» (його виробники вже вибачилися за маніпуляцію). Буцімто створена американцями вакцина, яка виявилася корейським тестом на коронавірус. Італійські «ліки від коронавірусу» у вигляді препарату від артриту. Совєцкий «противогриппозный арсенал»: це назва матеріалу в газеті 1976 року, в якому йшлося про арбідол — ліки від коронавірусу. Щоправда, не від того коронавірусу. І, звісно, народні герої «щучка дерниста та вейник наземний», які рекламували на каналі «Україна».

Антинауковість

По суті, більшість наведених вище прикладів —антинаукові твердження. Але їхні автори здебільшого хоча б не видавали себе за науковців.

А от Ольга Голубовська цілком собі професорка та завідувачка кафедри інфекційних хвороб. І все одно поширює фейк про те, що це американці навмисне створили Covid-19. Білборди з неправдивою інформацією про хворобу (рекомендації уникати контактів із тваринами) погодив також український МОЗ.

І це вже на кажучи про численні «дослідження» особливостей вірусу. Наприклад, тези про те, що борода збільшує шанси захворіти; друга група крові збільшує шанси захворіти; приналежність до — знову перепрошую за цитату — «жовтої раси» збільшує шанси захворіти; мед збільшує шанси захворіти. Останнє в ефірі «Свободи слова» озвучив Савік Шустер.

Повний треш

Залиш надію, всяк, хто це читає. Адже в наступних фейках немає навіть натяку на здоровий глузд. Рано чи пізно таке стається з усіма популярними темами. Вони обростають теоріями змови, пранками, які зайшли надто далеко, та просто абсурдом.

Медична маска змінює властивості, якщо її перевернути? Врахуємо. «Укрпошта» буде спалювати всі посилки з Китаю? Чому б і ні. Вертольоти дезінфікуватимуть міста? Звісно. NASA опромінить планету? Уже. Ванга попереджала про коронавірус? А про що вона не попереджала? Поїзди з коронавірусом бачили ще минулого року? Чому ж ви мовчали! Закон Ярової заборонив українцям жартувати про коронавірус? Чекаємо, коли на нас пошириться «обнулення». Коронавірус прилетів на метеориті? Дзвоніть Брюсу Віллісу.

Окрема категорія подібних матеріалів — це теорії змови про походження хвороби. Як вам, наприклад, історія, що китайці намагалися «схрестити кажана та вірус». Неклітинну форму життя із клітинною, ага. Або що коронавірус — це насправді бактеріологічна зброя. Цю ж тезу поширювали дуже ексгенеральний прокурор Святослав Піскун на каналі «112». І шоу «Гроші» на «1+1». Історію від російського «Первого канала» просто процитуємо: «Хто головний суперник Піднебесної? Сполучені Штати. Хто там президент? Трамп. Чим він відомий, крім цього? Тим, що володів конкурсом краси «Міс Всесвіт», де красуні разом з титулом отримують символічну корону. А новий вірус називається коронавірусів, тому що своєю структурою нагадує той самий, так би мовити, головний убір. І відразу ясно, хто винен».

Локомотив маніпуляцій

Як ми вже згадували на початку, масштабні події майже ніколи не обходяться без бенефіціарів. А Covid-19 — ідеальний локомотив. Хайпова тема, до якої можна причепити практично будь-яку мету.

Наприклад, роздмухати ненависть та недовіру до державних інституцій. Зокрема, через новини про неіснуючі покарання за прогулянки з дітьми, медичну дискримінацію літніх людей, скасування комуналки в інших країнах (наприклад, Італії та Франції), коронавірус у ЗСУ.

Деякі новини покликані також підняти градус напруги в суспільстві. Як із буцімто побитим за кашель мешканцем Львова, про що повідомили здебільшого проросійські видання: NewsOne, «112 Україна», ZIK, «Факти», «РБК-Україна». Чи з буцімто виштовханим «одинадцятим» пасажиром у Запоріжжі, про що розповів проросійський «Інтер». Звісно ж, це не збіг. У Європейському союзі реєструють, що значна частина інформації про коронавірус «виходить з Росії, від провайдерів, які розташовані на її території, або від джерел, які пов’язані з прокремлівськими силами». Росії вигідні хаос та паніка, адже вони приводять до розбрату та ослаблення її опонентів. А Путін тим часом уже закликає зняти санкції з «гуманітарних міркувань».

Інші люди можуть мати банальнішу мету — заробити грошей на фейкових ліках чи інших фейкових ліках. Розповсюдити під виглядом карти поширення коронавірусу шкідливу програму. Прорекламувати свою церкву, бо вона ж точно не заразна. Останнім, до речі, теж займалися проросійські сили. Владика Павло (більше відомий як «Паша Мерседес») із УПЦ МП закликав причащатися та приходити у храми. «Інтер» рекламував місцеві ритуали та подавав синхрони ієрархів, які переконували, що участь у літургії і причастях може захистити вас від Covid-19. Про жодні небезпеки під час відвідування церкви «Інтер» не згадував, так само як і про відповідальнішу позицію інших церков. Детальніше про ці та інші подібні історії читайте в нашій Топдесятці дурниць та маніпуляцій у теленовинах.

І, звісно, що б то була за масштабна проблема без політичного піару. У телевізійних новинах скромними благодійниками на камеру працювали й Ахметов, й Пінчук, й Медведчук, й Ігор Палиця. На токшоу для практично всіх опозиційних сил Covid-19 став черговим приводом покритикувати владу.

Якщо ж узагальнити, то головні олігархічні групи просувають сьогодні такі посили:

Коломойський уже давно мріє про дефолт. Тож поки що «1+1» чи не найактивніше роздмухує паніку. То укропівець Антон Гура з’явиться в ефірі «Права на влада» з панічними фейками. То «ТСН» видасть новини про чуму й «400 потенційних хворих на одного загиблого». То Олександр Дубінський закличе громадян скуповувати валюту. Можливо, це збіг, але поки що команда олігарха активно працює на розхитування ситуації.

ЗМІ Медведчука, як завжди, просто копіюють російську шизофренію. Тут розповідають, що смерті від інших хвороб спишуть на коронавірус. Що карантин потрібен, аби люди не зупинили продаж землі. Що це все міжнародна змова. Що МВФ та США готують Україну під дефолт. Що хворобу скоординовано поширюють між державами. Що на фоні кризи нам потрібно переорієнтовуватися на Схід (читай: Росію). Коротше кажучи, NewsOne, «112» та ZIK теж намагаються розхитати ситуацію. Але для конкретного кума.

Прямий, невизнаний канал Петра Порошенка, здається, навіть у випадку кінця світу буде продовжувати просто критикувати Володимира Зеленського. Казати, що у влади немає мізків. Що вона не працює з аналітичними центрами (прямо після виступу представника такого центру). Що коронавірусом влада відволікає увагу від кадрових змін в уряді. Що у Нових Санжарах Зеленський зустрівся із Зеленськими. Місцеві вибори вже в жовтні й ніякі пандемії не завадять «Європейській солідарності» до них готуватися. 

***

Попереду на Україну чекає ще щонайменше три тижні карантину. І сотні інших фейків.

Жодних фактчекерів не вистачить, щоби перевірити їх усі, тож нам варто максимально стримати поширення маніпуляцій. Дотримуючись медійної гігієни. Якщо ви відповідальний журналіст, будь ласка, дотримуйтеся цих порад. Якщо ви відповідальний громадянин, перевіряйте інформацію перед тим, як її поширювати. І не забувайте мити руки ;)

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY