detector.media
27.03.2020 15:12
Реформа організацій колективного управління призведе до збільшення абонплати за телебачення – Наталія Клітна
Реформа організацій колективного управління призведе до збільшення абонплати за телебачення – Наталія Клітна
Асоціація правовласників та постачальників контенту закликає припинити заходи реформи організацій колективного управління на час надзвичайної ситуації.

Реалізація реформи організацій колективного управління (ОКУ) призведе до підвищення абонентської плати за телебачення, вважає голова Асоціації правовласників і постачальників контенту Наталія Клітна. Таку думку вона висловила у Facebook.

За її словами, Асоціація правовласників та постачальників контенту звернулася до заступника міністра економіки Дмитра Романовича з проханням продовжити на термін карантину строки офіційних переговорів провайдерів програмної послуги і ОКУ громадської «Камп» щодо тарифів за кабельну ретрансляцію об'єктів авторського права і суміжних прав.

Своє звернення асоціація обґрунтувала введенням урядом режиму надзвичайної ситуації на всій території України до 24 квітня 2020 року.

«Відповідно до норм законодавства переговори мають завершитися 10 квітня 2020 року. Після чого може бути зафіксовано недосягнення домовленостей і у такому випадку до провайдерів може бути застосований тимчасовий тариф 5% від доходу під час якого здійснюється використання об'єктів авторського права і суміжних прав згідно до ПКМУ від 18 січня 2003 р. № 71 і ПКМУ від 18 січня 2003 року № 72. У разі досягнення домовленостей абонентів платного ТБ також чекає на підвищення абонентської плати, оскільки провайдери при розрахунках собівартості послуг не враховували виплати ОКУ», - йдеться у зверненні.

Асоціація пропонує урядовцям припинити заходи реформи організацій колективного управління на час надзвичайної ситуації.

Нагадаємо, на початку березня АППК та ІнАУ з партнерами обґрунтовували необхідність відтермінування реформи організацій колективного управління щодо «кабельної ретрансляції» до грудня 2023 року. У відповідь Міністерство економічного розвитку і торгівлі України заявило, що не планує призупиняти процес реформування системи колективного управління. А також не бачить підстав для продовження терміну ведення переговорів щодо встановленні тарифів для організацій колективного управління (ОКУ) за кабельну ретрансляцію.

У травні 2018 року було ухвалено закон «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав». Закон регулює діяльність організацій колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і (або) суміжних прав в Україні. Зокрема, у документі визначається процедура акредитації таких організацій. Зараз їх в Україні 19. Однак за рік після прийняття закону єдині тарифи ринок так і не визначив.

Організації колективного управління (ОКУ) – це установи, яким автори творів або інші правовласники можуть передавати свої повноваження на управління авторськими або суміжними правами. ОКУ можуть від імені правовласників укладати договори з користувачами, погоджувати розмір винагороди (роялті), збирати, розподіляти і виплачувати зібрану винагороду. Саме вони забезпечують захист прав інтелектуальної власності музикантів, письменників, художників та інших правовласників.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY